Skórka z cytryny – wykorzystaj jej właściwości

Starta skórka z cytryny

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z ogromnych korzyści, które zapewnia nam cytryna. Ale najczęściej marnujemy połowę tych cennych właściwości. Skórka z cytryny po prostu wydaje nam się zbędna.

Tradycyjnie jesteśmy przyzwyczajeni do używania wyciśniętego soku – do celów kulinarnych i leczniczych. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że to właśnie skórka najbardziej wpływa na zdrowotność naszego organizmu, jako że zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin niż sok.

 Skórka z cytryny i jej właściwości

  • Skórka z cytryny jest źródłem bardzo ważnych substancji leczniczych, takich jak, między innymi, felandren, witamina C, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, hesperydyna i pektyny.
  • Skórka z cytryny pomaga wyeliminować toksyny z organizmu, przez co ma również efekt odmładzający.
  • Pomaga przy wzdęciach, redukując poziom gazów jelitowych.
  • Działa oczyszczająco na wątrobę – stymuluje eliminację substancji toksycznych i resztek pokarmowych.
  • Poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom.
  • Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i innych witamin, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczyć infekcje, przeziębienia, grypę i problemy układu oddechowego.
  • Reguluje zasadowość krwi.
  • Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
  • Zwalcza nerwicę.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Eliminuje nadmiar tłuszczu w skórze.
  • Pomaga wybielić zęby i plamy na skórze.
  • Posiada właściwości przeciwnowotworowe, które wpływaja na rozkład komórek rakowych.

Skórka z cytryny i jej działanie przeciwnowotworowe

Starta skórka mrożonej cytryny

Niedawne badania dowiodły, że skórka z cytryny zawiera bardzo potężne substancje, które mogłyby być nawet 10 razy skuteczniejsze w walce z nowotworami niż chemioterapia. Jej właściwości detoksykacyjne i wysoki poziom nutrientów, mogą być kluczowe w walce z niektórymi rodzajami komórek rakowych.

Naukowcy, po wykonaniu ponad 20 eksperymentów od 1970 roku, dowodzą, że skórka z cytryny może zniszczyć złowrogie komórki, aż 12 różnych nowotworów.  Mówimy między innymi o raku piersi, raku prostaty, wątroby czy trzustki.

Najbardziej zadziwiające jest to, że skórka z cytryny nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla organizmu. W przeciwieństwie do innych terapii leczących nowotwory.

Skórka z cytryny – jak możemy ją wykorzystać?

Bardzo często skórka z cytryny jest wykorzystywana do deserów i innych przepisów kulinarnych, które wymagają tego charakterystycznego, gorzkiego posmaku. Ale teraz, wiedząc o jej wspaniałych właściwościach, skórka z cytryny powinna być obecna w naszej diecie na co dzień. Oto kilka wskazówek:

  • Dobrze umytą cytrynę włóż ją do zamrażarki, do momentu aż się całkowicie zamrozi. Skórka może być bardzo łatwo wykorzystana, jeżeli zetrzesz ją na tarce. Posypuj nią zupy, surówki, soki, sosy, ryże, sushi, ryby, itp.
  • Jeżeli masz ochotę na lemoniadę, nie obieraj cytryn. Skórka sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej odżywczy. Prawdą jest, że smak odrobinę się zmieni, ale Twoja lemoniada będzie równie smaczna i orzeźwiająca.
  • Starta skórka z cytryny jest świetnym dodatkiem do drinków na bazie whisky, wódki czy wina.

Napar ze skórki z cytryny

Napar ze skórki z cytryny

Skórka z cytryny jest doskonałą bazą do przygotowania przepysznego naparu. Przy okazji oczyścisz organizm, wyeliminujesz toksyny i wolne rodniki, które gromadzą się pod wpływem zanieczyszczeń, produktów chemicznych, dymu nikotynowego i złego odżywiania.

Oprócz tego, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, działa antybakteryjnie i zapobiega przeziębieniom.

Składniki

  • 1 litr wody.
  • Skórka i sok z dwóch cytryn.
  • Miód lub stewia.

Sposób przygotowania

  • Na początek wstaw wodę do gotowania, dodaj startą skórke z obu cytryn. Pozostaw do wrzęcia na 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z ognia i dolej wcześniej wyciśnięty sok.
  • Na koniec wystarczy posłodzić miodem lub stewią. Tak jak wolisz.

Napar z cytryny możesz pijać na ciepło lub na zimno, po każdym posiłku. Oczywiście poza śniadaniem. W tym przypadku najlepiej jest pić napar wcześniej, na czczo.