Skórka z jabłka sposobem na ochronę ciała

Skórka jabłka to ta część owocu gdzie znajduje się najwięcej składników odżywczych. Wspomaga ona pracę układu pokarmowego i zmniejsza proces akumulacji tłuszczu w organizmie.
Jabłko

Jabłko to nie tylko pyszna i ekonomiczna przekąska. Wielu z nas nie jest świadomych wachlarza korzyści, jakie za nim stoi, a szczególnie tych, jakie posiada jego skórka. Tak jak zdarza się to w przypadku innych owoców, to właśnie w tej części skoncentrowana jest duża części wartości odżywczych.

Mimo tego, wielu wciąż pozbywa się jej, jako że nie jest na tyle smaczna jak sam miąższ owocu, a to poważny błąd. Skórka z jabłka jest bardzo zdrowa i może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.

W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego powinnaś ją spożywać oraz poznasz kilka prostych sposobów na włączenie do diety tego owocu, aby wykorzystać jego właściwości przeciwzapalne i usprawniające procesy trawienne.

Skórka z jabłka i jej wpływ na zdrowie

Ochrona dla serca

Sprawne serce

W skórce z jabłka znajdują się pektyny. Są to mieszaniny węglowodanów, które odgrywają ważną rolę w kontroli poziomu cholesterolu we krwi. Również jest źródłem polifenoli — silnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesowi utleniania cholesterolu w tętnicach.

Dzięki temu układ sercowo-naczyniowy jest otoczony odpowiednią ochroną i automatycznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca tętnic czy zawału serca.

Poprawia trawienie

Skórka z jabłek szczególnie korzystnie wpływa na żołądek i jego pracę. Pektyny usprawniają funkcjonowanie całego układu pokarmowego, ułatwiają rozbijanie dostarczanego pokarmu na mniejsze jednostki i zapobiegają występowaniu dolegliwości takich jak zaparcia.

Włączenie do diety jabłka ze skórką zapobiega również innym problemom:

  • gazy
  • biegunka
  • bóle brzucha
  • obrzęk brzucha
  • problemy żołądkowe

Pomaga zwalczyć obrzęk brzucha

Jabłko i brzuch

Skórka pomaga w walce z opuchniętym brzuchem, a to wszystko dzięki następującym właściwościom:

  • właściwości przeciwzapalne pozwalają kontrolować stany zapalne występujące w tkankach
  • usprawnia zachodzenie procesów trawiennych i pomaga w efektywniejszym usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii
  • dzięki kwasowi ursolowemu zmniejsza akumulację tłuszczu

Regularne jedzenie jabłek ze skórą szczególnie pomocne może okazać się w wypadku osób starających się wymodelować mięśnie brzucha.

Pomaga w budowie masy mięśniowej

Osoby marzące o rozbudowie swojej masy mięśniowej przede wszystkim wraz z pokarmem powinny dostarczyć odpowiednie ilości białka oraz innych niezbędnych składników odżywczych, które zoptymalizują działanie organizmu.

Skórka z jabłek nie tylko dostarcza znacznych ilości błonnika, ale również jest źródłem kwasu ursolowego, który zmniejsza uszkodzenia mięśni i stymuluje ich wzrost.

Uważa się nawet, że regularna ich konsumpcja może wspomóc leczenie chorób, gdzie dochodzi do zaniku mięśni, lub tych gdzie masa mięśniowa ulega znacznej redukcji.

Sposób na przedwczesne starzenie

Zmarszczki i starzenie

Dzięki zawartości antyoksydantów takich jak kwertecyna, epikatechiny czy procyjanidy regularne ich spożywanie zapobiega zachodzeniu przedwczesnych procesów starzenia się skóry, najczęściej powodowanych działaniem wolnych rodników.

Wspomaga odchudzanie

Skórka z jabłka zwiększa poziom tak zwanej brunatnej substancji w tkankach tłuszczowych, których zadaniem jest ich spalanie.

Z tego względu – jedzenie jabłek ze skórką można wykorzystać przy próbach kontroli czy też redukcji masy ciała, ale i również jest ono sposobem na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy.

Ilość włókien, które dostarcza, skutecznie zaspokaja apetyt, zatem idealnie nadaje się dla tych, którzy podjęli próbę zrzucenia kilku kilogramów i walczą ciągłym uczuciem głodu.

Skórka z jabłka ma właściwości przeciwnowotworowe

Polifenole, które znajdziemy w skórce tego owocu, odgrywają bardzo ważną rolę w zapobieganiu zachorowań na wszelkiego rodzaju nowotwory. Szczególnie dobre wyniki zaobserwowano przy zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka płuc i jelita grubego.

Jak przygotować napój poprawiający trawienie ze skórek jabłka?

Napój z jabłek

Ten napój poprawiający trawienie jest jednym z wielu sposobów, które umożliwiają pełne wykorzystanie wszystkich właściwości, które kryją się w skórce jabłka.

W tym wypadku połączenie cynamonu, cytryny i miodu jeszcze lepiej pomoże zwalczyć objawy i dyskomfort  biorące swoje źródło w nieprawidłowym działaniu układu pokarmowego. Jest to doskonały preparat zwalczający opuchnięty brzuch, dlatego warto włączyć go do codziennej diety.

Składniki:

  • skórki z dwóch jabłek
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu (25g)
  • 2 szklanki wody (500ml)

Sposób przygotowania:

  • skórki z jabłek umieścić w garnku, zalać wodą i pozostawić do zagotowania
  • gotować przez pięć minut na średnim ogniu
  • następnie dodać laskę cynamonu, pozostawić do zaparzenia na około 10 minut
  • po upływie zalecanego czasu preparat przecedzić i dodać odrobinę soku z cytryny i łyżkę miodu

Jak spożywać?

  • pierwszą filiżankę preparatu najlepiej spożyć przed drugim śniadaniem, a następną przed obiadem
  • dla uzyskania jeszcze lepszych efektów przyjmować preparat codziennie

Jak zostało przedstawione, istnieje wiele powodów, dla których nie warto wyrzucać tej części owocu. Od tej pory jedz jabłka razem ze skórką lub wykorzystaj je do przygotowania pysznego napoju.