Skórka z owoców: Jeść czy nie jeść?

Panuje wiele sprzecznych opinii na temat tego, czy skórka z owoców nadaje się do jedzenia, czy nie. Szczególnie w przypadku takich owoców, jak: jabłka, gruszki, cytrusy, winogrona itd. Z kolei inne, na przykład banany czy ananasy, mogą nas bardzo zaskoczyć swoimi właściwościami. Chcesz nauczyć się w pełni korzystać ze składników odżywczych owoców? Poniżej wyjaśniamy, w których przypadkach skórka z owoców jest korzystna dla zdrowia, a kiedy może nam zaszkodzić.

Skórka z owoców: Jakie składniki odżywcze zawiera?

Dawniej wykorzystywano cały owoc, nawet taki, który na pierwszy rzut oka nie nadaje się do spożycia w całości, na przykład cytryna czy pomarańcza. Wykorzystywano je również  jako środek do leczenia rozmaitych chorób.

Skórka to część owocu, która otrzymuje najwięcej energii słonecznej oraz chroni jego wnętrze przed niesprzyjającymi warunkami klimatycznymi, jest bogatym źródłem błonnika oraz odznacza się intensywniejszą barwą – stąd też, często zawiera więcej składników odżywczych niż sam owoc.

2#:skórka-z-jabłka-torbakhopper.jpg

Które owoce lepiej obierać ze skórki?

Obecnie ogromnym problemem w przypadku owoców i warzyw jest dodawanie do nich znacznych ilości pestycydów, których zadaniem jest wzmocnienie rośliny, a także jej ochrona przed atakami szkodników. Jeszcze kilka dekad temu były one praktycznie nieznane, a owoce i warzywa – dużo zdrowsze.

Chociaż, dokładnie myjemy owoce, pestycydy mogą przenikać do ich wnętrza poprzez pory, które – w zależności od owocu – są większe lub mniejsze. Dlatego też, w obecnych czasach zaleca się obieranie wszystkich owoców ze skórki.

Osobom, które mimo wszystko chcą wykorzystać również składniki odżywcze znajdujące się w skórce, zalecamy, by zawsze wybierały produkty opatrzone odpowiednim certyfikatem, pochodzące z ekologicznych upraw lub z własnej domowej hodowli. Pamiętajmy jednak, że również i te owoce należy dokładnie myć wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, zeskrobując odrobinę skórkę nożem lub narzędziem do czyszczenia warzyw.

3#:skórka-z-cytryny-Emily-Barney.jpg

Jadalne skórki z owoców

Zalecamy zjadanie ze skórką następujących owoców, zawsze jednak gdy pochodzą one z uprawy ekologicznej:

  • Jabłko – jego skórka zawiera kwas ursolowy, który pomaga utrzymać nam zdrowe mięśnie, posiada właściwości przeciwzapalne, zapobiega odkładaniu się cholesterolu oraz wspomaga produkcję kolagenu. Jest również bogatym źródłem pektyn i błonnika, które zapobiegają zaparciom.
  • Gruszka – aby w pełni korzystać z jej właściwości antyoksydacyjnych, należy jeść ją ze skórką, ponieważ znaczna część zawartej w owocu witaminy C znajduje się właśnie w skórce. Ponadto, ze względu na ogromną zawartość rozpuszczalnego błonnika jest to owoc niezwykle sycący, a także zapobiega zaparciom i niektórym chorobom, na przykład rakowi jelita grubego.
  • Cytrusyskórka cytrusów to część owocu, która jest największym źródłem antyoksydantów, a to dzięki zawartości flawonoidów. Pomagają one zapobiegać rakowi oraz naturalnie go zwalczać (szczególnie raka skóry i piersi). Co więcej, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, są bogatym źródłem witaminy C, a także działają oczyszczająco na organizm, moczopędnie oraz pomagają w procesie trawienia.
  • Winogrona – najważniejsze składniki odżywcze winogron – czyli flawonoidy, antocyjany oraz słynny resweratrol – znajdują się głównie w pestkach i skórce. Chronią one naczynia krwionośne oraz układ sercowo-naczyniowy i ogólnie – są bardzo silnym antyoksydantem.
  • Banan – skórka tego owocu posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne i enzymatyczne. Można ją zjadać surową lub ugotowaną – oczywiście po wcześniejszym dokładnym umyciu. Co więcej, wewnętrzną część banana możemy użyć do wybielania zębów, pocierając nią zęby codziennie po ich wyszczotkowaniu.
  • Ananas – ze skórki ananasa, możemy przygotować zdrowy i terapeutyczny napar lub pyszny sfermentowany napój – obydwa doskonale zwalczają nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie oraz poprawiają trawienie.

4#:skórka-ananasa-haleysuzanne.jpg

Kilka słów o alergii

Wiele osób ma alergię na skórki niektórych owoców. Jednak często zdarza się, że alergię wywołuje substancja chemiczna, którą spryskano drzewo lub roślinę w celu odstraszenia insektów. Dlatego, zawsze zalecamy spożywanie owoców pochodzących z upraw ekologicznych, szczególnie gdy, zamierzamy je zjeść razem ze skórką.

Zdjęcia: torbakhopper, haleysuzanne i Emily Barney