Skórka pomarańczowa i jej właściwości

Jesteś jedną z tych osób, co po przebudzeniu przygotowuje sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy? Świetnie! A skórka pomarańczowa? Co z nią robisz? Jeżeli wyrzucasz ją do śmieci, musimy powiedzieć ci, że to wielkie marnotrawstwo, bo w tym artykule pokażemy jak wiele zastosowań może mieć skórka pomarańczowa

Skórka pomarańczowa: sprzymierzeńcem naszego zdrowia

Pomarańcza jest pysznym owocem, orzeźwiającym i odżywczym, ze wszystkimi swoimi cudownymi właściwościami. Dostępna jest w wielu krajach więc wiele ludzi korzysta z jej dobrotliwego działania, zwłaszcza spożywana jest na śniadanie, w formie świeżego soku, który dostarcza organizmowi mnóstwa witamin. Jednak prawdą jest, że dużo częściej używa się miąższu pomarańczy niż jej skórki. Przez to ignoruje się ogromne właściwości lecznicze, które z sobą niesie. Chcesz poznać te właściwości?

Obniża poziom cholesterolu

2#skórka-pomarańczowa.jpg

Skórka pomarańczowa zawiera hesperydynę, flawonoid, który pomaga w 3#:skórka-pomarańczowa.jpg

Skórka pomarańczowa zawiera również pektynę, która jak wiemy, jest naturalnym błonnikiem, który chroni nas przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Co więcej, dostarcza nam sporo dobrych bakterii, które pomagają nam dbać o naszą florę bakteryjną, ułatwiając tym samym trawienie i rozwiązując ewentualne problemy z zaparciami.

Zwalcza infekcje

5#:skórka-pomarańczowa.jpg

Zaskoczona? Na pewno nie! Od dzisiaj pamiętaj więc, że skórka pomarańczowa jest naturalnym sojusznikiem w utracie wagi. Jeżeli przygotujemy herbatę ze skórki z pomarańczy, pomoże nam ona przyspieszyć metabolizm, wyeliminuje tkankę tłuszczową, a także dostarczy niezbędnej energii naszemu organizmowi. Herbatę ze skórki z pomarańczy można pić dwa razy dziennie, po obudzeniu się i drugą popołudniu.

W jaki sposób możemy czerpać korzyści ze skórki z pomarańczy?

Pewnie właśnie zastanawiasz się w jaki sposób można używać skórki z pomarańczy, aby czerpać z niej te wszystkie korzyści. Cóż, na początek trzeba wspomnieć, że jedną z najpopularniejszych form występowania skórki z pomarańczy jest przygotowywanie z niej konfitur, w tej wersji jest bardzo smaczna i dodaje oryginalności naszym deserom. Niestety, jak to zwykle bywa ze słodkościami, trzeba uważać, żeby nie spożywać jej za dużo w tej formie, bo konfitury z reguły są bardzo bogate w cukier, co sprawia, że skórka z pomarańczy traci swoje naturalne zalety.

Najlepszy, najprostszy i najzdrowszy sposób na spożywanie skórki z pomarańczy jest przygotowanie naparu. Jak zatem to zrobić? W bardzo prosty sposób. Najlepiej byłoby spożywać ten napar dwa razy dziennie, dzięki temu wzmocnimy nasz układ odpornościowy i obniżymy poziom cholesterolu.

Aby przygotować napar, zarówno rano jak i popołudniu, należy zagotować filiżankę wody i dodać do niej półtorej łyżki startej skórki z pomarańczy. Po czym zostawić napar dziesięć minut na ogniu, aby się dobrze zagotował, a następnie zdjąć z ognia i zostawić na pięć minut, aby się zaparzył. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a w lecie, dla orzeźwienia, można wrzucić kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu. Smacznego!