Smaczne i pożywne śniadanie odchudzające

Jak mówi stare przysłowie: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Mimo to wiele osób najczęściej zapomina o śniadaniu, które powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. W tym artykule opowiemy Ci jak przygotować smaczne i pożywne śniadanie, które na dodatek, dzięki swojej wysokiej zawartości błonnika, pomoże Ci schudnąć. Zobacz i wypróbuj sam!

Zielone smoothie

Najzdrowszym i najbardziej skutecznym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów nie jest wcale omijanie posiłków czy ograniczanie spożycia kalorii, ale wybieranie zdrowych i sycących produktów bogatych w błonnik. Dlatego też, świetnym rozwiązaniem na śniadanie jest zielone smoothie, które zaspokoi Twój głód, a nie stanie na drodze do osiągnięcia idealnej sylwetki.

Zielone smoothie może nazywa się i wygląda nieco podejrzanie, ale musisz uwierzyć, że jest wyjątkowo smaczny i dość praktyczny pomysł na śniadanie, gdyż możesz zabrać je ze sobą i popijać przez cały poranek. Potrzebny będzie Ci blender oraz kilka składników.

Składniki

  • świeży szpinak lub składniki potrzebne do sałatki kukurydzianej
  • pół awokado
  • pół banana
  • szklanka napoju ryżowego lub owsianego albo niesłodzonego soku jabłkowego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • starta skórka cytryny
  • nektar z agawy, miód lub stewia

Użyj blendera, by zmiksować wszystkie składniki i uzyskać kremową konsystencję. Jeśli wolisz bardziej płynną wersję, możesz dodać więcej soku. Możesz także zmieniać składniki w zależności od pory roku i dodawać inne rodzaje orzechów, ziaren, napojów czy owoców.

2#:śniadanie.jpg

Krem dr Budwig

Śniadanie powinno być pełnowartościowym posiłkiem, które dostarczy Ci energii na cały poranek, dlatego też dobrą opcją jest tzw. krem budwigowy. Przepis ten został stworzony przez dr Budwig i dr Kousmine i zawiera wszystko, co należy dostarczyć rano organizmowi.

Składniki

  • 4 łyżki stołowe seru ricotta lub pół jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stołowe oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren lub orzechów (np. sezamu, słonecznika, orzechów włoskich czy migdałów)
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżka stołowa pyłku kwiatowego
  • 3 łyżeczki rodzynek lub suszonych fig
  • 3 daktyle
  • 2 łyżeczki płatków owsianych lub namoczony przez noc owies

Sposób przygotowania

Ubij ser z jogurtem i olejem, dodaj sok z cytryny, a następnie pozostałe składniki. Możesz dodać też świeże owoce lub herbatkę na dobre trawienie. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz zastąpić ser i jogurt niesłodzonym kremem orzechowym, który kupisz w sklepach ze zdrową żywnością.

3#:śniadanie.jpg

Francuskie naleśniki na niedzielne śniadanie

Każdy z nas lubi sobie czasami pozwolić na drobne szaleństwo, a jeśli dodatkowo przyjemność ta jest całkowicie zdrowa, wtedy cieszymy się nią podwójnie. Dlatego też, na niedzielne śniadanie polecamy naleśniki zrobione z mąki gryczanej. Ten rodzaj ziarna to świetna broń przeciwko otyłości, depresji, chorobom układu krążenia i cukrzycy. Jest to dość popularna we Francji potrawa, bogata w błonnik, ułatwiająca trawienie i niezawierająca glutenu.

Składniki (8-12 naleśników)

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka stołowa soli morskiej
  • 1 szklanka zimnej wody (200 ml)
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Zmieszaj wodę z solą, następnie stopniowo dodawaj mąkę. Wbij jajko. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw ciasto na godzinę lub dwie do lodówki. Smaż na lekko natłuszczonej patelni, po obydwu stronach, tak jak zwykłe naleśniki.

4#:śniadanie.jpg

Aby danie pozostało zdrowe i dietetyczne, radzimy zrezygnować z dodawania cukru i kremów, w zamian za to można wykorzystać poniższe dodatki:

Na słodko

  • gorzka czekolada, miód i jogurt
  • powidła z jabłek, daktyli i orzechów włoskich
  • dżem pomarańczowo-cynamonowy

Na słono

  • jajko, sałata i majonez
  • guacamole i twarożek
  • wędzony łosoś i rukola