Sok z arbuza - niezwykle smaczny i skuteczny diuretyk

Zarówno arbuz jak i ogórek oraz cytryna wykazują właściwości diuretyczne, które są niezmiernie pomocne w usuwaniu nadmiaru płynów występujących w organizmie. Inną korzyścią z zastosowania tych naturalnych pomocy jest fakt, że skutecznie eliminują one stany zapalne i obficie zaopatrują nas w niezbędne witaminy.
Sok z arbuza - niezwykle smaczny i skuteczny diuretyk

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Sok z arbuza. Pyszny, orzeźwiający. Ale nie tylko. Kiedy sok z arbuza połączymy z imponującymi właściwościami ogórka, otrzymamy niesamowity i mocny w działaniu diuretyk, który pomaga radzić sobie z wieloma przypadłościami. Jedną z nich jest stan zapalny podbrzusza.

Jest to bardzo niewygodna dolegliwość, która przytrafia się od czasu do czasu zarówno osobom otyłym, jak i szczupłym. Przypadłości tej nie sposób pomylić ze wzrostem masy wywołanym jedzeniem o wysokiej zawartości tłuszczu.

Stan zapalny podbrzusza najczęściej jest skutkiem złego sposobu odżywiania, zespołu przedmiesiączkowego, tworzących się w jelitach gazów i innych czynników przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych.

Niepokojący jest w tym przypadku fakt, że stan zapalny powoduje, że zazwyczaj używane przez nas ubrania stają się opięte i źle w nich wyglądamy.

Wzdęty brzuch

Przypadłości często towarzyszy uczucie przeciążenia i miejscowo występującego bólu, a także problemy z działaniem układu trawiennego.Na szczęście istnieją naturalne sposoby rozwiązania tego uprzykrzającego życie problemu.

Stan zapalny można załagodzić lub zupełnie wyeliminować, a nadmiar wody w organizmie usunąć stosując naturalne diuretyki.

W takim przypadku warto zastosować smakowity sok z arbuza i ogórka, których właściwości wspomagają usuwanie z organizmu odpadów i zanieczyszczeń, a co za tym idzie produkcję nadmiernej ilości gazów w jelitach.

Sok z arbuza i ogórka jest niezwykle smaczny, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu i można go skutecznie wykorzystać w sytuacji, gdy doskwiera przypadłość, jaką jest stan zapalny podbrzusza. A zatem do dzieła!

Sok z arbuza i jego właściwości

Ze względu na wysoką zawartość wody i podstawowych składników odżywczych, a także niski bilans kaloryczny, sok z arbuza stanowi niezwykły i zdecydowanie zalecany dodatek do większości stosowanych przez nas diet.

Przeczytaj również artykuł: Koktajle oczyszczające jakich nie znałaś!

Sok z arbuza posiada właściwości wspomagające procesy trawienne i przyczynia się do eliminacji nadmiaru gazów powstających w jelitach, a także do usuwania odpadów.

To z kolei sprawia, że sok z arbuza pity regularnie, pomaga organizmowi lepiej wykorzystać dostarczane do niego składniki odżywcze.

Arbuza można też łączyć z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak ogórek, seler naciowy czy cytryna. W ten sposób możemy uzyskać o wiele skuteczniejsze oddziaływanie zdrowotne na nasz układ trawienny.

Sok z arbuza – korzyści

Arbuz

Ten smaczny tropikalny owoc w 92 procentach składa się z wody i stanowi bogate źródło antyoksydantów, błonnika, i innych składników odżywczych, które w znacznym stopniu przyczyniają się do lepszego zdrowia naszego organizmu.

Arbuz ponadto znany jest z silnych właściwości diuretycznych. W związku z tym w bardzo skuteczny sposób zwalcza on zatrzymywanie się płynów w organizmie.

Przeczytaj również artykuł: Arbuz – rzeczy, których o nim nie wiecie!

Jego właściwości oczyszczające pobudzają usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn. To z kolei wspomaga pracę wątroby oraz innych organów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu, takich jak nerki oraz jelita.

Dzięki temu, że arbuz stanowi bogate źródło błonnika, doskonale reguluje on przemianę materii oraz pobudza perystaltykę jelit. Ponadto wspomaga pracę serca i stanowi wspaniałe uzupełnienie diety dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy.

Korzyści ze stosowania selera naciowego

Seler naciowy również znany jest ze swoich właściwości diuretycznych. Regularne jedzenie selera bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.

Jest pomocny w usuwaniu nadmiernej ilości gazów wytwarzanych w jelitach, redukuje ból, a także pomaga zwalczać zaparcia i zatrzymywanie wody w organizmie.

Korzyści ze stosowania ogórków

Ogórki

Cechując się właściwościami podobnymi do tych, które wykazuje arbuz, ogórek jest warzywem niskokalorycznym i o bardzo małej zawartości tłuszczu. Idealnie się nadaje do zwalczania stanów zapalnych i problemów żołądkowych.

Jedzenie ogórka zmniejsza opuchliznę i usuwa nadmiar gazów, uśmierza ból i zmniejsza uczucie przeciążenia. Ogórek ponadto bardzo korzystnie wpływa na stan skóry i redukuje wpływ wolnych rodników na komórki naszego ciała.

Korzyści ze stosowania cytryny

Być może o tym nie wiedziałaś, ale ten dobrze nam znany cytrus jest naturalnym środkiem przeczyszczającym i bardzo skutecznie zapobiega powstawaniu zaparć.

Zawarte w cytrynie antyoksydanty spowalniają starzenie się komórek naszego organizmu. Jako, że cytryna jest zasadowa, przyczynia się do regulowania współczynnika pH w organizmie.

Jak przygotować sok z arbuza i innych owoców

Sok arbuzowy

Ze względu na prosty sposób przygotowania, omawiany przez nas napój jest idealny w chwili, gdy doskwiera nam uczucie przeciążenia lub stan zapalny podbrzusza. Można pić go okazjonalnie, gdy czujemy się gorzej lub na stałe włączyć go do naszej codziennej diety.

Sok jest smaczny i odświeżający. To sprawia, że można nim zastąpić inne napoje, które czasem kupujemy w sklepach, a które nie są tak zdrowe dla naszego organizmu.

Składniki

  • Pół arbuza
  • 1 garść selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania

  • Pierwszą szklankę napoju wypij gdy tylko pojawią się objawy opuchlizny bądź niestrawności. W ten sposób sok z arbuza zadziała skuteczniej.
  • Pij na pół godziny przed każdym z głównych posiłków.
  • Aby zwalczyć stany zapalne pij sok przez tydzień.

Przygotuj podany przez nas sok już dziś. Przekonaj się, że jest to jeden z najlepszych sposobów na piękny, płaski brzuch, o którym tak marzysz.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Paola Iovino et al. “Bloating and functional gastro-intestinal disorders: Where are we and where are we going?”, World J Gastroenterol. 2014 Oct 21; 20(39): 14407–14419.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.