Soki obniżające poziom cholesterolu – przepisy

Wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia, bo może powodować różne komplikacje w naszym organizmie, na przykład zatykanie tętnic. Poziom cholesterolu wymaga stałej kontroli, aby móc w porę zapobiec poważnym chorobom sercowo-naczyniowym. Dlatego też, w celu obniżenia poziomu cholesterolu i triglicerydów, zalecamy spróbowanie następujących soków.

Przepisy na soki obniżające poziom cholesterolu

  • Sok jabłkowy. Wiele badań potwierdza, że jabłko sprawdza się idealnie w obniżeniu poziomu cholesterolu, czy to w postaci soku, czy surowego owocu. Przynosi ono wiele korzyści dla naszego zdrowia, przede wszystkim dzięki podwyższaniu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżaniu złego (LDL). Picie codziennie soku jabłkowego jest naturalnym sposobem na oczyszczanie krwi, dzieje się to dzięki pektynie, rozpuszczalnemu błonnikowi, który pomaga wydalać toksyny i oczyszczać cały organizm.
  • Sok z cytryny i imbiru. Oba aktywne składniki są przeciwutleniaczami, przyczyniającymi się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i zapobiegają blokowaniu się tętnic. Cytryna przyczynia się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i spalania kalorii i tłuszczów. W przypadku imbiru, ma on zdolność zapobiegania tworzeniu się skrzepów krwi, które mogą utrudniać krążenie krwi i podnosi on delikatnie temperaturę ciała, czym przyczynia się do spalania tłuszczu. Sok ten przygotujemy z jednej cytryny, stu gramów korzenia imbiru i niewielkiej ilości wody.

2#:soki-cholesterolu.jpg

  • Sok z kiwi, truskawki i pomarańczy. Bez wątpienia jest to sok bardzo bogaty w witaminę C, idealny do kontrolowania poziomu złego cholesterolu i zapobiegania jego wzrostowi. Wszystkie trzy owoce, które zawiera, są bardzo zdrowe i pyszne. Truskawki zapewniają piękny aromat i słodki smak, a także poprawiają funkcjonowanie czerwonych krwinek.
  • Sok z granatu. Ten czerwony owoc znany jest głównie ze swoich cudownych właściwości przeciwutleniających, dzięki temu doskonale chroni zdrowie naszego serca. Zawiera również garbniki, flawonoidy i błonnik, co sprawia, że jest jest owocem idealnym do zwalczania złego cholesterolu i hipercholesterolemii. Zapobiega również zatrzymywaniu płynów w organizmie i zwalcza nadciśnienie.
  • Sok z winogrona i ananasa. Sok ten radzi sobie idealnie z pozbywaniem się toksyn z organizmu i obniżeniem poziomu cholesterolu LDL. Ananas jest jednym z najefektywniejszych owoców w tej dziedzinie, dlatego też powinno się go włączyć na stałe do diety mającej na celu obniżenie poziomu cholesterolu. Jeżeli dodamy jeszcze do niego właściwości, które posiadają winogrona, pomoże nam to zapobiegać chorobom serca, poprawi krążenie krwi i otrzymamy wspaniały „eliksir”, który będziemy mogli spożywać codziennie, i który pomoże nam obniżyć cholesterol.

3#:sok-z-buraków-ćwikłowych-cholesterolu.jpg

  • Sok z selera, jabłka i ogórka. Składnikami tego pysznego soku są trzy jabłka, dwie łodygi selera oraz trzy czwarte dużego ogórka. Należy dokładnie umyć i obrać jabłka, usunąć gniazdo z pestkami. Ogórka pokroić w plasterki. Włożyć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksować, następnie przelać do szklanki. Sok ten powinno się spożywać codziennie rano, na pusty żołądek, przez tydzień.
  • Sok z ananasa, pietruszki, selera i ogórka. Składnikami tego soku są: jedna gałązka pietruszki, jedna łodyga selera, jeden ogórek i dwa plastry ananasa. Wszystkie składniki należy umyć, pokroić i zmiksować razem. Sok powinno się spożywać rano.
  • Sok z selera, marchwi, pietruszki i szpinaku. Do tego soku potrzebujemy łodygę selera, jedną marchew, garść szpinaku i gałązkę pietruszki. Wszystkie składniki myjemy, marchew obieramy i wszystko kroimy, wrzucamy do blendera i miksujemy. Sok pijemy codziennie rano, przed śniadaniem.
  • Sok z banana, papai i pomarańczy. Do przygotowania potrzebne nam będą dwa kawałki papai, jedna pomarańcza i dwa banany. Obieramy banany ze skóry i kroimy w plasterki, wyciskamy sok z pomarańczy i kroimy kawałki papai. Mieszamy wszystko w blenderze i pijemy codziennie rano.

4#:sok-z-ogórków-cholesterolu.jpg

  • Sok z kapusty i czosnku. Składnikami tego soku są dwa ząbki czosnku i połówka średniej kapusty. Rozgniatamy ząbki czosnku, następnie myjemy kapustę i siekamy ją. Umieszczamy oba składniki w blenderze i dolewamy szklankę wody. Sok pijemy rano, ale nie dłużej niż przez tydzień, bo może osłabić on gruczoł tarczycy.
  • Sok z cytryny, ogórka, czosnku, aloesu i grejpfruta. Potrzebujemy pół ogórka, dwa ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, jedną łyżkę miąższu aloesu i szklankę soku z grejpfruta. Myjemy wszystkie składniki, wyciskamy potrzebne soki i kroimy ogórka w plasterki, czosnek rozgniatamy. Dokładnie wszystko miksujemy i pijemy szklankę dziennie, trzy razy w tygodniu.
  • Sok z jabłek, mleka, lodów pistacjowych i cukru. Składniki to: dwa jabłka, szklanka mleka, dwie kulki lodów pistacjowych i cukier do smaku. Również można dodać pokruszony lód. Wkładamy obrane jabłka, bez gniazda, do blendera, dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.
  • Sok z pomarańczy, jabłka, cytryny i buraka ćwikłowego. Ten pyszny sok składa się z jednego jabłka, połowy cytryny, dwóch pomarańczy i korzenia buraka ćwikłowego. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze, wcześniej myjąc je dokładnie, obierając i krojąc. Dokładnie mieszamy i podajemy gotowy sok. Jabłko i cytryna są tutaj głównymi poskramiaczami złego cholesterolu, ale pozostałe składniki im w tym pomagają.
  • Sok z jabłka, brokułów, pomidora, marchwi i żurawiny. Przepis ten zawiera obrane ze skóry jabłko, bez gniazda, pokrojone w kawałki, jedną łodygę brokuła, jedną obraną i pokrojoną w plasterki marchew, średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę i jedną filiżankę żurawin, pokrojonych na połówki lub w całości. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dobrze mieszamy. Sok ten należy pić codziennie rano. Błonnik będzie jednym z najważniejszych składników dostarczonych do organizmu, dzięki temu sokowi.

5#:naturalny-sok-cholesterolu.jpg