Sprawdź świeżość jajek w 3 sekundy!

Świeżość jajek

Nie ma nic lepszego na śniadanie, czy na kolacje, niż świeże jajka. To jedne z najzdrowszych produktów i nie powinno ich zabraknąć w naszych jadłospisach. Dostarczają do naszego organizmu niezliczonych ilości niezbędnych związków. Ale jak sprawdzić świeżość jajek? Bo to właśnie świeże jajka są źródłem największej ilości nutrientów.

Najlepsze i najwyższej jakości jajka to te kupowane bezpośrednio na farmach. Oczywiście, w dzisiejszych czasach są one dostępne w każdym supermarkecie. Ale uwaga! Producenci stosują różnego rodzaju techniki, żeby przedłużyć świeżość jajek. Nie oznacza to, że nie nadają się do spożycia.

Po prostu nie smakują tak samo i ich zdrowotne właściwości są dużo mniejsze.

Świeżość jajek a data juliańska

Świeżość jajek

W przemyśle jajecznym Stanów Zjednoczonych (oraz innych państw) opakowania, w których sprzedawane są jajka, powinny być oznakowane datą juliańską – numerami od 000 do 365. Wskazują one moment, w którym jajka sa myte i pakowane. Na przykład: jeżeli widnieje na opakowaniu 000, mowa o 1 stycznia. 213, z kolei, oznacza 2 sierpnia.

Świeżość jajek, oprócz daty pakowania, określają też inne obecne cyfry. Wskazują one na maksymalną datę przydatności do spożycia. Na przykład: 015 28 oznacza, że jajka są z 15 stycznia i mogą być sprzedawane do 28 lutego – prawie półtora miesiąca.

Ale kto chce jadać sześciotygodniowe jajka mogąc kupić świeże? Nikt.

Sprawdzamy świeżość jajek

Czasem nie możemy sprawdzić daty przydatności na opakowaniu. Istnieje alternatywa, dzięki które sprawdzimy świeżość jajek, które mamy w lodówce.

To bardzo prosta sprawa: wystarczy włożyć jajko do szklanki z wodą. Świeże jajko pójdzie na dno i pozostanie w tej samej pozycji. Im starsze jajko, tym bardziej będzie pływało w wodzie. To dlatego, że z czasem jajka tracą zawartą w nich wodę, co sprawia, że są lżejsze.

Wzrasta również poziom powietrza wewnątrz.

Dlaczego świeżość jajek jest aż tak ważna?

Jajka na śniadanie

Tak jak w przypadku jakiegokolwiek produktu żywnościowego, im świeższe, tym smaczniejsze i zdrowsze. W przypadku jajek bardzo często nie zwracamy na to uwagi. Na pierwszy rzut oka jajka wyglądają bardzo dobrze. To dlatego, że stosuje się techniki koserwujące, takie jak niska temperatura.

Różnicę widać dopiero po ich ugotowaniu: kolor i smak znacznie się różnią. Świeże jajka zawsze są smaczniejsze, żółtko jest ciemniejsze, a białko można łatwo oddzielić.

Jajko zawiera kwas węglowy, rozpuszczony w białku i w żółtku. Z upływem czasu, kwas ten ulatnia się poprzez pory w skorupce, co powoduje wzrost pH. Objawia się to poprzez:

  • Utratę konsystencji jajka.
  • Żółtko nie utrzymuje się na środku.
  • Białko traci swój kolor i staje się bardziej wodniste.

Czy jajka powinny być myte po zakupie?

W żadnym wypadku. Mycie jajek może osłabić lub uszkodzić skorupkę, która jest naturalną tarczą chroniącą przed drobnoustrojami. Podczas mycia naruszamy tę osłonę i sprawiamy, że mikroorganizmy mają łatwiejszy dostęp. Dlatego, należy je myć tuż przed przygotowaniem potrawy.