Starzenie organizmu — jak je spowolnić?

Wszystkim nam przechodzi dreszcz po plecach, gdy tylko słyszymy słowo starość. Tymczasem wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że każdego dnia sami nieświadomie przyspieszamy starzenie się organizmu. Wiele produktów żywnościowych powszechnie uważanych za zdrowe i przynoszące korzyść organizmowi w rzeczywistości działają na jego szkodę. Dziś poznamy je bliżej, a Ty sam zdecydujesz czy chcesz ich unikać i w ten sposób spowolnić starzenie organizmu, poczuć się dużo młodziej nadać skórze nowego blasku.

Za każdym razem, gdy spożywamy posiłek w zależności od tego, jaki to pokarm, organizm reaguje w odpowiedni sposób, aby go strawić. Niektóra żywność zawiera składniki, które przyspieszają starzenie, a inne działają wręcz odwrotnie. Kluczem do dobrego samopoczucia jest odkrycie tej żywności, która działa na nas odmładzająco i spożywanie jej codziennie. W ten sposób, nie tylko wewnętrznie poczujesz się zdrowiej, ale i zauważysz wyraźne zmiany zewnętrzne.

Wśród procesów, które mają wpływ na odmłodzenie lub starzenie organizmu, można wyróżnić: utlenianie, stany zapalne i procesy glikacji białek. Mowa tutaj nie tylko o widocznych objawach starzenia takich jak zmarszczki na twarzy czy utrata koloru skóry, ale i o postarzeniu organów wewnętrznych, mięśni, i stawów, co jest znacznie ważniejsze, niż wygląd zewnętrzny.

Starzenie organizmu, a to co jemy

W poniższym zestawieniu umieściliśmy produkty, które przyspieszają starzenie organów wewnętrznych. Rzuć na nie okiem i postaraj się ograniczyć ich spożywanie, aż uda ci się całkowicie wyeliminować je z Twojej dziennej diety.

Pszenica

Szczególna uwagę w przypadku pszenicy należy zwrócić na procesy glikacji białek, które powoduje. Mają one negatywny wpływ zarówno na stan wewnętrzny, jak i zewnętrzny organizmu. Tak naprawdę, nie wiele słyszy się o niekorzystnym wpływie tego zboża na organizm, chociaż zostało udowodnione, że nawet pełnoziarniste produkty nie są do końca zdrowe. Wszystko przez dużą zawartość węglowodanów, które podwyższają poziom glukozy bardziej, niż biały cukier. Pieczywo, makarony, ciasta i inne wypiekane produkty, powodują znaczne podwyższenie stężenia cukru we krwi. Również, gdy kupujemy produkty z dodatkiem mąki pszennej, konfrontujemy się z pokaźną ilością chemicznych substancji rakotwórczych. Zastanów się więc dobrze, gdy następnym razem sięgniesz po chipsy, żywność typu fast food — one również zawierają pszenice.

2#:Chleb pszenny-starzenie.jpg

Produkty bazujące na kukurydzy

Płatki kukurydziane, olej i inne to podstępne produkty, które po cichu przyspieszają starzenie naszego organizmu. Wyroby pochodzenia kukurydzianego działają podobnie do tych pszennych – podwyższają poziom cukru we krwi. Dodatkowym minusem jest to, że występują w wielu chętnie spożywanych produktach takich jak: napoje chłodzące, pół przetworzona żywność, sosy, ketchup. Gdyby tego było mało, oleje i syropy kukurydziane zawierają duże stężenie kwasów omega-3, które w nadmiarze, jak się okazuje, nie są korzystne dla naszego organizmu, ponieważ prowadzą do utleniania, i powstawania stanów zapalnych.

Cukier rafinowany

Produkt ten jest niewskazany nie tylko ze względu na swoje tuczące właściwości, ale również przez to, że w znacznym stopniu przyspiesza starzenie ciała. Na szczęście dziś wiemy, że zamiast cukru, możemy stosować stewię, a wypieki cukiernicze robić samemu. Najlepiej całkowicie zrezygnować z tych produktów, które zawierają wiele sztucznych i słodzących substancji.

Oleje roślinne

Z czasem utrwaliło się przeświadczenie, że oleje rzepakowe czy też sojowe, są korzystne dla zdrowia. Prawda jest jednak inna! To firmy sprzedające dane produkty wypromowały je jako niezbędne i najzdrowsze dla naszego organizmu. W rzeczywistości, najczęściej są produkowane z surowców niskiej jakości, a oprócz tego, transgenicznych (genetycznie modyfikowane rośliny w celu osiągnięcia ich większej wytrzymałości i odporności na plagi szkodników). Dodatkowo, przechodzą one przez procesy rafinacji w wysokich temperaturach i rozpuszczalnikach chemicznych takich jak heksan.

Oleje te zawierają tłuszcze wielonienasycone, które prowokują powstawanie stanów zapalnych w ciele poprzez produkcję wolnych rodników, które oprócz tego uszkadzają błony komórkowe, przyczyniają się do powstawania chorób serca i przyspieszają starzenie. W związku z tym, lepiej zdecyduj się na oliwę z oliwek, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia czy też z awokado. Natomiast staraj się unikać oleju sojowego, kukurydzianego czy rzepakowego.

3#:Sos sojowy-starzenie.jpg

Sód

Sól jest minerałem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale jak, ze wszystkim, należy znać umiar, ponieważ co za dużo to nie zdrowo. Częste spożywanie słonych potraw, nie tylko przyspiesza starzenie organizmu, ale i może doprowadzić do powstawania poważnych chorób, niszczy tkanki, i komórki, zmieniając przebieg reakcji metabolicznych, i biochemicznych. Sprzyja powstawaniu procesów zapalnych, retencji wody w organizmie i osłabia syntezę kolagenu, który odpowiada za elastyczność naszej skóry.

Kawa

4#:Kawa4-starzenie.jpg

Picie dużej ilości kawy nie jest wskazane ze względu na gromadzenie się tak zwanego hormonu stresu – kortyzolu. Przyspiesza on starzenie się skóry właściwej i zębów, odwadnia, i powoduje bezsenność. Nie powinno się spożywać jej więcej, niż filiżankę dziennie.

Wyroby kiełbasiane

W związku, z tym że składają się z tłuszczów i soli, przyczyniają się do zachodzenia procesu utleniania komórek, a tym samym do uszkodzenia tkanek. Jedzenie kiełbas nie powinno być codziennym rytuałem, a okazjonalną przyjemnością.

Mleko

Na temat mleka i jego pochodnych, zostało powiedzianych wiele teorii. Jedni są jego zwolennikami, głosząc, że wapń z mleka jest niezbędny dla zdrowia, inni powtarzają, że wcale nie jest tak korzystny, a wręcz przeciwnie spożywanie go może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Prawdą jest, że mleko sprzyja powstawaniu trądziku, ponieważ gruczoły łojowe zmuszone są do wzmożonej pracy, produkując przy tym wolne rodniki, które między innymi sprzyjają powstawaniu raka. Z drugiej strony mleko, które dostaniemy w sklepach, naszpikowane jest hormonami. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest spożywanie mleka roślinnego.