Stewia – Wyhoduj ją we własnym domu!

Hodując stewię w domu masz pewność, że będzie ona w pełni naturalna i dostarczy Ci maksimum swoich właściwości, bez żadnych skutków ubocznych.
Stewia w doniczce

Stewia to tropikalna roślina, w nieco innym sposób zachowująca się w naszym klimacie niż w swoim naturalnym środowisku. W naszych warunkach jej wzrost zatrzymuje się w sezonie jesienno-zimowym, jest to jednak roślina wieloletnia, co oznacza, że może służyć Ci nawet przez 4 do 5 lat.

Na wiosnę stewia wypuszcza nowe pędy, wyrastające z korzeni. Pamiętaj jednak, że kwitnących pędów nie należy przesadzać, ponieważ te z kolei nie zapuszczają korzeni. O roślinę tę można dbać więc przede wszystkim regularnie ją podcinając. Chcesz dowiedzieć się więcej o stewii i o tym, jak hodować ją we własnym domu? Czytaj dalej!

Stewia hodowana w domu

Jeśli zakupiłaś stewię dobrej jakości, roślina będzie Ci służyła przez długie lata, zapewniając Ci niekończącą dostawę naturalnego domowego słodziku i wielu właściwości leczniczych. Być może nawet nie wiesz, że jest ona doskonałą bronią w walce z podwyższonym poziomem cukru we krwi, nadciśnieniem czy niektórymi problemami trawiennymi.

Powszechnie uważa się, że zastępując stewią cukier można także skutecznie walczyć z otyłością i różnymi zaburzeniami, w tym ze stanami lękowymi.

Stewia może być hodowana w przydomowym ogródku, co warto uczynić jeśli chce się skorzystać jak najbardziej z jej zastosowań zdrowotnych. Poniżej znajdziesz kilka porad, jak hodować stewię w domowych warunkach, aby służyła Ci jak najdłużej i nie traciła swoich niesamowitych właściwości.

Stewia

Co będzie Ci potrzebne?

  • 1 duża donica
  • co najmniej 10-centymetrowa łodyga stewii (bez kwiatów)
  • mech (torfowiec) do wypełnienia donicy
  • woda do podlewania

Przeczytaj też: Cukier w diecie – najlepsze alternatywy!

Krok 1

Wypełnij donicę mchem. Z pewnością dostaniesz go w najbliższym sklepie ogrodniczym. Podlewaj, aby mech stał się nasączony wodą i wilgotny.

Krok 2

Usuń kilka liści wyrastających z dołu łodygi, aby ułatwić sobie przesadzanie. Umieść roślinę w donicy i przysyp. Dokładnie dociśnij, aby mieć pewność, że stewia ma kontakt z wilgotnym podłożem. Pamiętaj także, że od ucięcia pędu do jego zasadzenia nie powinno minąć zbyt wiele czasu.

Krok 3

Stewia

Umieść donicę w zacienionym miejscu, gdzie nie będzie miała bezpośredniego kontaktu ze słońcem. Stewia musi być podlewana trzy razy dziennie, aby mech pozostawał odpowiednio nawilżony.

Krok 4

Po 28-30 dniach zauważysz, ze stewia zaczyna się prostować i wypuszczać liście. Wówczas możesz przestawić donicę w nasłonecznione miejsce, gdyż światło będzie jej potrzebne do dalszego wzrostu. Jeśli chcesz przesadzić roślinę do ogródka, pamiętaj, żeby usuwać dolne liście. Teraz wystarczy, że będziesz podlewać ją raz dziennie.

Latem podlewaj stewię codziennie, z kolei wiosną i jesienią tylko wtedy, gdy mech będzie suchy. Zbyt duża wilgotność mchu może bowiem prowadzić do gnicia korzeni.

Krok 5

Pod koniec jesieni, gdy zauważysz, że roślina wypuściła dużo kwiatów, czas ją przyciąć na wysokości około 10 centymetrów.

Krok 6

Liście zabierz do wysuszenia, ale staraj się nie kłaść ich bezpośrednio na słońcu, aby nie straciły swoich właściwości. Możesz przechowywać je w domu, gdyż temperatura pokojowa będzie im służyć.

Medyczne zastosowania stewii

Produkty ze stewii

Jak udowodniono naukowo stewia jest zalecana pacjentom zmagającym się z cukrzycą typu II, którzy stanowią aż 90% pacjentów cierpiących na tę chorobę. Jeśli chodzi o cukrzycę typu I, zdecydowanie metodą leczenia pozostaje jednak insulina.

Spożycie stewii pozwala unormować poziom glukozy we krwi, łagodzi też dyskomfort trawienny i poprawia wydolność układu krążenia. U osób cierpiących na otyłość, stewia sprawdza się z kolei jako produkt przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej. Roślina ta posiada właściwości moczopędne, doskonale oczyszcza więc nerki i pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.

Jak spożywać stewię?

Dzienna zalecana dawka to 4 liście stewii podawane przed lub do śniadania, a następnie kolejne 4 podawane do kolacji. Jeśli nie masz jednak pod ręką świeżych liści, możesz użyć liści suszonych i przygotować z nich napar. Pij go od razu po przygotowaniu lub zaparz więcej na zapas, nawet na dwa dni z góry.

Składniki

  • 2 łyżki stołowe suszonych pokruszonych liści stewii
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania naparu

  • Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zdejmij garnek z palnika i dodaj suszone liście stewii.
  • Pozostaw do zaparzenia na 30 minut, aby liście uwolniły swoje właściwości.
  • Odcedź napar i pij raz dziennie.

Teraz, gdy już wiesz, jak hodować i wykorzystać stewię, koniecznie wypróbuj ją we własnym domu. Stewia jest naprawdę korzystna dla Twojego zdrowia!