Stłuszczenie wątroby – Naturalne leczenie

Stłuszczenie wątroby to odwracalny stan chorobowy, który zanika po wyeliminowaniu z codziennej rutyny pewnych nawyków. Oczywiście nie jest to normalny stan wątroby, ważne jednak jest to, że stłuszczenie wątroby wykryte odpowiednio wcześnie, zapobiega poważniejszym problemom zdrowotnym.

Co to jest stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby występuje u osób, których poziom tłuszczu w wątrobie wynosi między 5 i 10% wagi tego narządu. W większości przypadków jest to choroba towarzysząca cukrzykom oraz osobom po 50 roku życia. Warto zaznaczyć, że wielu pacjentów ze stłuszczeniem wątroby, nie cierpi na żadne dodatkowe komplikacje, o których warto by wspominać. Występują dwie postaci tej choroby:

  • Alkoholowe stłuszczenie wątroby – jak sama nazwa wskazuje jest spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu. Jest to jednocześnie najwcześniejsze stadium choroby zwanej marskością wątroby. Stłuszczenie wątroby to zaburzenie pracy wątroby – nie jest ona w stanie rozkładać tłuszczów, co powoduje ich odkładanie się w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Jeśli w porę odstawimy alkohol, zmiany powstałe w wątrobie ustąpią mniej więcej po 6-8 tygodniach abstynencji. Natomiast, jeśli nie zareagujemy na czas i nadal będziemy spożywali alkohol w nadmiarze, musimy liczyć się z poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby) – mimo że nie jest wywołane nadużywaniem alkoholu, również jest jedną z przyczyn marskości wątroby. Choroba ta polega na obumieraniu zdrowych komórek wątroby, a w ich miejsce tworzy się zwłókniała tkanka łączna przypominająca wyglądem blizny, która w średnim lub długim czasie doprowadza do tego, że organ nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Przyczynami stłuszczenia wątroby mogą być: otyłość, cukrzyca typu II, wysoki poziom cholesterolu, zespół metaboliczny (nazywany również zespołem X), wysoki poziom triglicerydów lub zbyt szybka utrata masy ciała.

2#:stłuszczenie-wątroby.jpg Stłuszczenie wątroby charakteryzuje się tym, że nie daje ono wyraźnych objawów albo – gdy już się pojawiają – bywają one mylone z innymi chorobami czy dolegliwościami. Alarmujące powinny być następujące symptomy:

  • Wieczorne lęki
  • Fibromialgia
  • Stłuszczenie jamy brzusznej
  • Podwyższony poziom kwasu moczowego, cholesterolu i triglicerydów
  • Wypadanie włosów
  • Trądzik
  • Brodawki na szyi i pod pachami
  • Bezdech senny (chrapanie)
  • Zmęczenie
  • Utrata apetytu
  • Problemy ze schudnięciem
  • Nudności
  • Trudności z koncentracją

3#:stłuszczenie-wątroby.jpg

Naturalne leczenie stłuszczenia wątroby

Poza stosowaniem naturalnych metod leczenia tego schorzenia, jest konieczne, aby cierpiąca na nie osoba wprowadziła pewne zmiany do codziennej rutyny. Mamy tu na myśli przede wszystkim, dietę oraz ograniczenie ilości spożywanego alkoholu. Wątroba potrzebuje czasu do regeneracji swych komórek, a jest to w pełni możliwe tylko wtedy, gdy pacjent rzeczywiście chce poprawić stan swojego zdrowia i zrezygnuje ze wszystkiego, co zagraża jego wątrobie. Jak naturalnie leczyć stłuszczenie wątroby? Poniżej przedstawiamy kilka skutecznych metod:

  • Karczoch: nie wahaj się i od dziś włącz to warzywo do swojej diety i popraw funkcjonowanie wątroby. Jest ono niskokaloryczne, działa moczopędnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, ogranicza wchłanianie tłuszczu przez organizm – to tylko niektóre z cudownych właściwości karczocha. Zaleca się spożywanie karczochów przynajmniej dwa razy w tygodniu, najlepiej w jak najbardziej naturalnej postaci – gotowanych lub pieczonych, bez dodatku sosów, kremów czy dressingu.
  • Nieśplik japoński: jego właściwości są szeroko wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, także stłuszczenia wątroby. Owoc ten korzystnie wpływa na funkcje wątroby oraz działa oczyszczająco na organizm. Zalecamy kilka owoców nieśplika japońskiego na deser.

4#:stłuszczenie-wątroby.jpg

  • Rzodkiew i burak: obydwa warzywa powinny na stale zagościć w Twojej diecie, ponieważ usuwają zapalenie wątroby oraz oczyszczają ją. Ponadto dostarczają dużo składników odżywczych i jednocześnie są niskokaloryczne. Rzodkiew polecamy na surowo – w całości lub potartą – jako dodatek do sałatek i surówek. Buraka natomiast lepiej ugotować; również jest on doskonałym dodatkiem do sałatek lub do gotowych dań.
  • Ostropest plamisty: to roślina powszechnie stosowana do leczenie stłuszczenia wątroby. Napar z jej liści chroni ten narząd oraz przyczynia się do jego prawidłowego funkcjonowania. Zalecamy picie 3 filiżanek naparu z ostropestu dziennie (1 łyżkę liści ostropestu na szklankę wody).
  • Mniszek lekarski: to jedno z najsilniejszych ziół oczyszczających. Pomaga oczyścić wątrobę oraz ogólnie poprawia jej kondycję. Zalecamy picie 3 szklanek naparu z mniszka lekarskiego dziennie (1 łyżka mniszka na 1/4 litra wrzącej wody).

5#:stłuszczenie-wątroby.jpg

  • Boldo: zioło powszechnie stosowane do oczyszczania wątroby z toksyn oraz tłuszczu, dzięki czemu znacznie łatwiej się ona regeneruje. Pij szklankę naparu z boldo po posiłkach, dodatkowo ułatwisz również trawienie.
  • Cytryna: jest wskazana dla pacjentów, którzy nie mają problemów ze zgagą. Staraj się dodawać sok z cytryny do herbaty, sałatek, napojów i innych potraw. Cytryna jest bowiem jednym z najsilniejszych „oczyszczaczy” wątroby oraz pomaga usunąć zgromadzony w jej komórkach tłuszcz.
  • Imbir: badania naukowe wykazują, że imbir jest doskonałym sprzymierzeńcem naturalnego leczenia stłuszczenia wątroby – jest bogaty w antyoksydanty oraz pomaga obniżyć poziom triglicerydów. Przygotuj samodzielnie herbatkę: zmiel dwie łyżeczki korzenia imbiru i dodaj do szklanki wrzącej wody. Odstaw na kilka minut, a następnie wypij, zanim wystygnie. Możesz również dodawać straty korzeń imbiru do sałatek i surówek.
  • Cykoria: umyj i pokrój kilogram miękkich korzeni cykorii. Wrzuć do blendera, a następnie przełóż do garnka i dodaj kilogram cukru. Gotuj aż do uzyskania konsystencji syropu. Przelej do szklanej, hermetycznie zamykanej butelki. Pij codziennie jedną łyżeczkę.
  • Grejpfrut: jest dobrym lekiem na stłuszczenie wątroby ze względu na dużą zawartość naringeniny, która uaktywnia związki chemiczne odpowiedzialne za utlenianie kwasów tłuszczowych. Co więcej, bierze czynny udział w spalaniu tkanki tłuszczowej w reszcie organizmu, łagodzi objawy zespołu metabolicznego – czyli wspomaga walkę z dwoma czynnikami, które zwykle są związane z chorobą stłuszczenia wątroby.

6#:stłuszczenie-wątroby.jpg