Stłuszczenie wątroby – Przyczyny i leczenie

W przypadku, gdy stłuszczenie wątroby jest wywołane przez nadmierne spożycie alkoholu, objawy powinny ustąpić około 6 tygodni po zaprzestaniu picia. Dalsza konsumpcja alkoholu może z kolei doprowadzić do marskości wątroby.
Stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby to choroba, która dotyczy około 25% dorosłej populacji, polegająca na odkładaniu się tkanki tłuszczowej w komórkach tego organu wewnętrznego. Najczęściej pierwszym skojarzeniem z tą dolegliwością jest nadmierne spożycie alkoholu, jednak nie jest to jedyna przyczyna tego schorzenia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stłuszczeniu wątroby i sposobach leczenia, przeczytaj ten artykuł.

Podstawowe informacje o stłuszczeniu wątroby

Stłuszczenie wątroby to problem bardzo często związany z takimi schorzeniami jak otyłość, nadciśnienie, wysoki cholesterol czy cukrzyca. Aż u 80% chorych występuje jednocześnie stłuszczenie wątroby. Inną przyczyną jest także nadużywanie alkoholu.

Jak zdiagnozować stłuszczenie? Oto 3 drogi:

  • Badanie USG: Ta metoda pozwala na określenie stopnia rozwoju choroby i ilości tkanki tłuszczowej nagromadzonej w wątrobie.
  • Biopsja wątroby: Biopsja pozwala na całkowitą diagnozę i wykorzystuje się ją zwłaszcza w przypadku chorych, u których ryzyko chorób wątroby jest większe.
  • Testy laboratoryjne: U osób cierpiących z powodu stłuszczenia poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi mogą być niemal 2-3 razy wyższe niż u innych pacjentów.

Dwa typy stłuszczenia wątroby

Pacjentów cierpiących z powodu stłuszczenia wątroby możemy podzielić na dwie grupy:

  • Alkoholowe stłuszczenie wątroby: Wątroba traci zdolność do rozkładu tłuszczów, zaczynają się więc one odkładać w jej komórkach. Dobra wiadomość jest jednak taka, że po zaprzestaniu picia, w około 6 tygodni wątroba powinna wrócić do swojego normalnego stanu.
  • Jeśli jednak spożycie alkoholu nie ustaje, stan pacjenta może się pogorszyć, prowadząc nawet do marskości.
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby: Jest to stłuszczenie związane silnie z takimi schorzeniami jak cukrzyca typu II i podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a także ze stosowaniem drastycznych diet odchudzających czy zażywaniem niektórych leków.

Jak rozpoznać symptomy?

Stłuszczona wątroba

W wielu przypadkach stłuszczenie nie daje żadnych objawów. Istnieje jednak grupa czynników, które należy wziąć pod uwagę, gdyż mogą świadczyć o podwyższonym ryzyku zachorowania na tę chorobę:

  • nadwaga
  • cukrzyca i wysoki cholesterol
  • przypadki chorób wątroby w rodzinie
  • złe nawyki żywieniowe
  • przemęczenie i dyskomfort w podbrzuszu
  • zmiany diety nie powodują obniżenia poziomu trójglicerydów
  • bardziej narażone na zachorowanie są kobiety w średnim wieku

Jak uniknąć zachorowania?

Oto kilka porad, które warto wziąć sobie do serca i stosować, by zmniejszyć ryzyko zachorowania:

  • Zmniejsz spożycie rafinowanych cukrów i mąki, tłuszczów zwierzęcych oraz alkoholu.
  • Wzbogać swoją dietę w warzywa i owoce, również suszone.
  • Wypróbuj dietę śródziemnomorską – jest pyszna i zdrowa!
  • Ćwicz 2-3 razy w tygodniu.
  • Unikaj leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgrzybiczych oraz zawierających estrogen.
  • Staraj się walczyć z nadwagą.
  • Zwiększ spożycie produktów bogatych w przeciwutleniacze.
  • Zaszczep się na zapalenie wątroby typu A i B.

Naturalne sposoby leczenia

Oprócz opisanych wyżej sposobów warto wypróbować także kilka naturalnych lekarstw, które pomogą Ci zadbać o zdrowie Twojej wątroby:

Ostropest plamisty

Jest to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych, a jak udowodniły ostatnie badania, jest także skuteczna w walce ze stłuszczeniem wątroby. Poprawia funkcjonowanie tego organu, zwiększa jego zdolność do regeneracji, a także pomaga odzyskać zdolność rozkładania tkanki tłuszczowej.

Możesz zażywać ostropest jako suplement diety lub przygotować napar.

Składniki

  • 1 garść liści i kwiatów ostropestu
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę, wrzuć liście i kwiaty ostropestu i pozostaw do zaparzenia na 5 minut. Zdejmij naczynie ze źródła ciepła i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Odcedź i wypij. Napar ten możesz dosłodzić miodem, jeśli smak ostropestu jest dla Ciebie zbyt gorzki.

Imbir

Imbir

Imbir ma właściwości przeciwutleniające, a dodatkowo jest w stanie obniżać poziom trójglicerydów we krwi, co sprawia, że jest idealnym lekarstwem na stłuszczenie wątroby. Kup świeży korzeń imbiru w sklepie, owiń go papierem i przechowuj w lodówce.

Możesz używać go jako przyprawę do sałatek, zup czy ciast lub przygotować herbatę imbirową.

Składniki

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 torebka herbaty

Sposób przygotowania

Przygotuj zwykłą herbatę, a następnie dodaj imbir. Odcedź i wypij póki gorące.

Grejpfrut

Owoc ten to kolejny naturalny sposób wspomagający wątrobę w jej pracy. Jednym z najważniejszych składników obecnych w grejpfrutach jest naringenina, organiczny związek aktywujący substancje odpowiedzialne za utlenianie kwasów tłuszczowych.

Grejpfruty pomogą Ci więc zwalczyć nadmiar tkanki tłuszczowej, a także objawy tzw. zespołu metabolicznego. Wystarczy jeden grejpfrut dziennie jedzony na pusty żołądek.

Karczochy

Włącz karczochy do swojej codziennej diety, a Twoja wątroba na pewno będzie Ci wdzięczna. Są to niskokaloryczne warzywa o działaniu moczopędnym, które w dodatku mają zdolność obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Możesz dodawać je do sosów, dressingów, sałatek czy zup.

Mniszek

Napar z mniszka

Jest to dzika roślina o wielu zastosowaniach leczniczych, z których najważniejszym jest zdolność oczyszczania i detoksykacji wątroby. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz suplementy diety z mniszkiem, możesz też przygotować napar.

Składniki

  • 1 garść kwiatów i liści mniszka
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę razem z mniszkiem przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Odcedź, posłódź i wypij. Napar ten możesz pić nawet 3 razy dziennie.