Stłuszczenie wątroby – żywność której należy unikać

Stłuszczenie wątroby stało się jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych naszych czasów. Głównej przyczyny tego problemu upatruje się w nowoczesnym stylu życia opartym na długich okresach pozbawionych aktywności fizycznej. Ponadto, nastąpił znaczny wzrost spożycia produktów typu fast food, które uwalniają nadmiar tłuszczu w naszym organizmie, równocześnie wykazując bardzo małą wartość odżywczą. Konsekwencją takich zmian w diecie jest przybieranie na wadze, problemy związane otyłością i wreszcie – stłuszczenie wątroby, utrudniające realizację podstawowych jej funkcji.

Stłuszczenie wątroby a dieta

U osób, u których rozpoznaje się jednostkę chorobową jaką jest stłuszczenie wątroby, niezbędne jest przyjęcie zdrowych nawyków. Innymi słowy, osoby ze stłuszczeniem wątroby powinny przestrzegać zrównoważonej diety i włączyć ćwiczenia do swoich codziennych zajęć. Tylko w ten sposób będą one zdolne do ustabilizowania masy ciała i poprawy jakości funkcjonowania wątroby.

Żywność zawierająca tłuszcze nasycone

2#:stłuszczenie-wątroby.jpg
(Zdjęcie: PABLO TESTIGOCRIMINAL/Flickr.com)

Stłuszczona wątroba będzie miała problem z trawieniem żywności zawierającej tłuszcze, dlatego też należy unikać lub ograniczyć do minimum spożywanie produktów je zawierających. Ponadto, spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze prowadzi do przyrostu masy ciała, powodując komplikacje zdrowotne u osób cierpiących na stłuszczenie wątroby.

Pokarmy, których należy unikać to:

  • potrawy smażone
  • potrawy pieczone w piekarniku z serem i tłuszczem
  • produkty mleczne

Całkowite wykluczenie z diety produktów zawierających tłuszcze jest absolutnie niezbędne w przypadku osób cierpiących na stłuszczenie wątroby.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Pokarmy bogate w naturalne cukry lub te o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu glukozy we krwi, co silnie wpływa na wątrobę. Pokarmy, które powinny być spożywane z umiarem to: ziemniaki, arbuzy, rodzynki, banany, biały chleb, kukurydza, lody, jogurty aromatyzowane oraz czekolada o wysokiej zawartości węglowodanów prostych.

Przetworzone zboża

Osoby ze stłuszczeniem wątroby powinny unikać tych produktów, zastępując je produktami pełnoziarnistymi. W ten sposób, wzbogacą oni swoją dietę w błonnik, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu i glukozy we krwi, co jest bardzo istotnym czynnikiem prowadzącym do poprawy stanu zdrowia przy stłuszczeniu wątroby.

Alkohol

3#:stłuszczenie-wątroby.jpg

Spożywanie alkoholu, czy z umiarem czy w nadmiarze, prowadzi do gromadzenia się tłuszczu w komórkach wątroby. Gdy nagromadzenie tłuszczu przekroczy optymalne granice, w komórkach dochodzi do stanu zapalnego, a po pewnym czasie, w tkance powstają blizny. Gdy to nastąpi, zwykły przepływ krwi zostaje utrudniony, a jeżeli proces ten nie zostanie zatrzymany lub odwrócony, może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia- martwicy wątroby. Dlatego zalecane jest ograniczenie spożywania alkoholu do minimum, a jeżeli już zdiagnozowano u ciebie stłuszczenie wątroby, polecamy całkowitą abstynencję alkoholową.