Stosuj ocet jabłkowy, a poprawisz zdrowie!

Ocet jabłkowy jest potężnym źródłem witamin, minerałów, enzymów i pektyn oraz wielu innych składników odżywczych.
ocet

Ocet jabłkowy jest jednym z naturalnych produktów najczęściej stosowanym na całym świecie zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. W ostatnim dziesięcioleciu zaobserwowano jeszcze większe zainteresowanie tym produktem, a to za sprawą naukowych badań, które potwierdziły jego korzystny wpływ na organizm.

Ocet jabłkowy jest potężnym źródłem witamin, minerałów, enzymów i pektyn oraz wielu innych składników odżywczych, dzięki którym skutecznie wspomaga nasze zdrowie i poprawia samopoczucie.

Jeżeli jeszcze masz jakieś wątpliwości do umieszczenia tego produktu w codziennej diecie, dziś przedstawimy Ci 10 korzystnych właściwości, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowe.

Ocet jabłkowy i jego zdrowotne właściwości

1. Poprawia procesy trawienne

Masz problemy z trawieniem? Prosty sposób polegający na połączeniu wody z octem jabłkowym może skutecznie pomóc przy podobnych dolegliwościach. Aby go przygotować, wystarczy rozcieńczyć łyżkę preparatu w szklance wody i pić mieszankę pół godziny przed każdym posiłkiem.

Ocet jabłkowy wzmacnia układ pokarmowy i usprawnia trawienie pokarmów.

Ocet jabłkowy i zdrowie

W tym przypadku najlepiej zdecydować się na surowy ocet jabłkowy przygotowany z niepasteryzowanych jabłek, ponieważ podczas procesów filtracyjnych tracone są niektóre enzymy.

Niepasteryzowany preparat jest bogaty w kwas octowy, aminokwasy, kwas jabłkowy, pektyny między innymi.

2. Zwalcza zgagę

Ocet jabłkowy ma właściwości alkalizujące, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH organizmu i dzięki temu przynosi ulgę osobą cierpiącym na zgagę.

Jednak dla tych, którzy na zgagę cierpią z powodu przewlekłej choroby wrzodowej, produkt ten może być zbyt agresywny ze względu na swój silnie kwasowy charakter.

W podobnych przypadkach zaleca się przygotowywać rozcieńczony roztwór. Oprócz tego, że pomoże on zwalczyć zgagę, jest łagodnym środkiem przeczyszczającym i świetnie sprawdzi się w przypadku zaparć.

3. Eliminuje bakterie i zapobiega kandydozie jelit

Bakterie

Kwas jabłkowy i kwas octowy, które znajdują się w occie jabłkowym, są bardzo korzystne dla zdrowia flory bakteryjnej jelit.

Działa jak naturalny środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i ma zdolności do usuwania szkodliwych bakterii, zwalcza infekcje bakteryjne i neutralizuje ataki grzybów takich jak Candida.

4. Wzmacnia układ immunologiczny

Ocet jabłkowy pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zapobiega występowaniu niektórych zakażeń i chorób takich jak grypa czy uciążliwe przeziębienia. Jest to spowodowane wysoką zawartością kwasu jabłkowego, który działa jak ochrona przed atakami wirusów i bakterii.

5. Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi

Kwas octowy jest jedną z czynnych substancji, które znajdziemy w occie jabłkowym i to on odpowiada za właściwości umożliwiające zmniejszanie poziomu cukru we krwi.

Jest on ogromnym wsparciem dla układu trawiennego w momencie metabolizowania węglowodanów prostych w organizmie, a następnie reguluje ich poziom we krwi.

Ponadto ostatnio przeprowadzone badania potwierdziły, że ocet jabłkowy mógłby być stosowany jako środek antyglikemiczny pomagający w naturalny sposób poprawić wydzielanie insuliny, której organizm potrzebuje.

6. Obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi

Ciśnienie krwi

Liczne badania potwierdziły, że spożywanie organicznego octu jabłkowego może pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Właściwość ta wynika ze zdolności preparatu podwyższania poziomu tlenku azotu, który pomaga zrelaksować naczynia krwionośne.

7. Pomaga w oczyszczeniu i detoksykacji organizmu

Ocet jabłkowy zawiera enzymy, minerały i witaminy, które pomogą w detoksykacji i oczyszczeniu organizmu w naturalny sposób. Wystarczy jedynie rozpuścić łyżkę preparatu w szklance wody i pić przed każdym posiłkiem.

8. Może pomóc zrzucić kilka zbędnych kilogramów

Waga

Ocet jabłkowy może okazać się jednym z tych produktów, które pomogą Ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wszystko dzięki właściwościom kwasu jabłkowego, który przyspiesza spalanie nagromadzonego tłuszczu w organizmie.

Oprócz tego, ocet wspomaga oczyszczanie i hamuje akumulację lipidów w wątrobie. Zapewnia również uczucie sytości, co jest sposobem na uniknięcie podjadania między posiłkami.

9. Zwalcza nieświeży oddech

Ocet jabłkowy może posłużyć również jako naturalny płyn do płukania jamy ustnej. Zwalcza on nieświeży oddech i zabija bakterie, które przyczyniają się do jego powstawania. Posiada on właściwości antybakteryjne, które pomogą w zwalczeniu i neutralizacji nieprzyjemnego zapachu.

Aby skutecznie wykorzystać jego właściwości, wystarczy płukać nim usta przez około 20 sekund.

10. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry

Produkt ten pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH skóry i jest szczególnie korzystny przy walce z uporczywym trądzikiem.