Surowe produkty-schudnij łatwo dzięki nim!

Sukces witarianizmu polega na tym, że surowe owoce i warzywa są bogate w wodę i bardzo sycące. Poza tym – dostarczają one mnóstwa niezbędnej energii.

Obecnie coraz rzadziej sięgamy po surowe produkty i  spożywamy w zdecydowanie zbyt dużych ilościach produkty mączne, białko zwierzęce, cukry, nabiał, itd. Najczęściej zjadamy, maksymalnie jedną sałatkę i jeden owoc na dzień, co jest jednak niewystarczające, aby w pełni cieszyć się zdrowiem. Surowe produkty zawierają duże ilości witamin i minerałów, a ponadto stanowią cenne źródło energii oraz okazują się niezwykle przydatne w walce ze zbędnymi kilogramami.

W tym artykule opowiemy Ci o korzyściach płynących ze spożywania surowych produktów oraz wytłumaczymy, dlaczego pozwalają nam tak łatwo stracić na wadze i w jaki sposób możesz dodać je do Twojego codziennego jadłospisu. Przedstawimy Ci również pyszne i oryginalne pomysły, które spodobają się całej rodziny i mogą się również przydać, kiedy spodziewasz się gości.

Wybieraj produkty ekologiczne.

Na początku, trzeba zaznaczyć, że aby móc w pełni wykorzystać właściwości surowych produktów, jest niezwykle ważne, aby były one zawsze ekologiczne. W ten sposób, zawsze kiedy to możliwe, możemy je jeść ze skórką, nie obawiając się szkodliwego działania nawozów sztucznych.

Niemniej jednak, nie możemy zapomnieć o myciu owoców i warzyw wodą, sodą oczyszczoną lub też specjalnie do tego przeznaczonym produktem.

2# Surowe produkty.jpg

Surowe produkty- jakie pokarmy mamy na myśli?

Kiedy mówimy o surowej żywności nie mamy na myśli produktów pochodzenia zwierzęcego, ale myślimy o pokarmach pochodzenia roślinnego, takich jak:

  • Owoce
  • Warzywa i jarzyny
  • Produkty sfermentowane jak na przykład kapusta kiszona
  • Bakalie
  • Nasiona
  • Kiełki

Surowe produkty – dlaczego pozwalają schudnąć?

Wielką zaletą surowych warzyw i owoców jest fakt, że są bogate w wodę i błonnik, dlatego też są bardzo sycące. Dzięki nim możemy osiągnąć uczucie sytości, nie spożywając przy tym zbyt dużej ilości kalorii. Oczywiście, nie chodzi nam o to, by jeść tylko surowe produkty, ale o to, by stały się one częścią naszej diety i były spożywane każdego dnia. Najlepszą proporcją byłoby, aby ze wszystkich spożywanych przez nas pokarmów 50% stanowiły produkty surowe, a reszty dopełniały białka, zboża pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze.

Poza tym warto dodać, że podczas trawienia surowych produktów nasz organizm zużywa wielkie ilości energii, dochodząc nawet do spalenia większej ilości kalorii niż te, które spożyliśmy w trawionych produktach. To kolejny przykład na to, że spożywanie surowych produktów jest doskonałą opcją dla osób, które pragną schudnąć.

Energia i witalność dzięki surowym produktom

Większość diet powoduje stres dla nas i naszego organizmu, i  tak naprawdę wcale nie jest zdrowa. Niemniej jednak, poprzez spożywanie surowych produktów dostarczymy organizmowi więcej energii. Produkty te, bowiem, dają nam więcej witalności, gdyż zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych. Poza tym dzięki temu, że spożywane są na surowo mają dużo więcej witamin i minerałów niż produkty gotowane, ponieważ podczas gotowania traci się znaczną ilość cennych składników.

Jak wprowadzić surowe produkty do naszej diety?

3# Surowe produkty.jpg

Istnieje wiele sposobów na wprowadzenia surowych produktów do naszego jadłospisu i zwiększenie ich spożywania, tak, aby nie okazały się nudne. Niektóre z proponowanych możliwości to:

  • Soki naturalne jeśli masz w domu sokowirówkę możesz przyrządzić przeróżne soki owocowe i warzywne. To doskonały i łatwy sposób, aby zwiększyć ilość spożywanych surowych produktów. Polecamy wypróbowania różnych kombinacji sięgając przy tym po  składniki takie jak  jabłka, marchewki, selery, imbir, miętę, gruszki itd.
  • Chłodnik: słynny chłodnik jest typem kremu z warzyw i jarzyn, który może być idealnym pomysłem na pierwsze danie.
  • Koktajle:koktajle owocowe, napoje roślinne czy bakalie są doskonałym śniadaniem lub podwieczorkiem dla całej rodziny, a ponadto pozwalają nam ograniczyć nadmierne spożycie mąk czy cukrów.
  • Różnorodne sałatki: poza typowymi i wypróbowanymi sałatkami, możemy spróbować nowych kombinacji z innymi warzywami i jarzynami, tak jak na przykład sałatka z kapusty, marchewki i cebuli. Jej przygotowanie jest niezwykle proste: ścieramy dobrze wszystkie składniki i dodajemy oliwy z oliwek, octu jabłkowego, soli morskiej i oregano. Mieszankę tę można odstawić na przynajmniej godzinę, aby smaki się przeszły. Do naszej sałatki możemy dodać również startego buraka, rukolę, rzeżuchę, roszpunkę warzywną, bakalie, nasiona, jabłko, itd.
  • Carpaccio owocowe: oryginalny i wykwintny deser, który przygotujemy krojąc bardzo cienko plasterki owoców takich jak: mango, ananas czy papaja. Możemy do nich dodać trochę miodu i posiekane bakalie i udekorować słodkim kremem z migdałów lub owsa. Takim deserem możemy zaskoczyć naszych gości i jednocześnie zwiększyć dzienne spożycie surowych produktów.
  • Guacamole: jeśli mamy gości, możemy przygotować również tak zwane guacamole – czyli krem z surowego awokado. Oprócz guacamole, może towarzyszyć pokrojona w długie plasterki marchewka i ogórek.