Syrop z marchwi sposobem na przeziębienia!

Oprócz tego, że łagodzi objawy grypy, syrop z marchwi zwalcza zaparcia, działa przeciwzapalnie i pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.
Syrop z marchwi

Syrop przygotowywany jest na bazie marchewki, która jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Od wielu lat marchew jest podstawowym składnikiem naszych jadłospisów, ponieważ jest lekkostrawna i wszechstronna.

Poza tym, że jest bardzo chętnie wykorzystywana w kuchni, marchew posiada wiele właściwości odżywczych, które wpływają na stan skóry i zdrowie naszych oczu.

Ale to nie wszystko! Syrop z marchwi polecany jest jako środek łagodzący choroby układu oddechowego, takie jak przeziębienia, kaszel i grypę.

Jako że zawiera duże ilości witamin z grupy B i witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy, który jest w stanie lepiej zwalczać wszelkie mikroorganizmy będące przyczyną wielu dolegliwości.

Dlaczego syrop z marchwi jest aż tak skuteczny?

Marchew

Jak już wspomnieliśmy, marchew posiada wiele właściwości leczniczych. Nasz syrop jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle skuteczny. Łączy zalety marchwi, miodu i cytryny, co jeszcze bardziej podnosi jego efektywność. Możesz go pijać w przypadku następujących dolegliwości:

  • Grypa.
  • Przeziębienia.
  • Kaszel.
  • Katar.
  • Krztuszności.
  • Bóle gardła.

Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Dostarcza też sporych ilości wapnia, żelaza, potasu, sodu i fosforu.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu pomaga zapobiegać bardzo poważnym chorobom, takim jak nowotwory.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Marchew i jej niesamowite właściwości!

Przepis na syrop z marchwi

Sok marchewkowy

Jedną z największych zalet naszego syropu z marchwi jest niski koszt jego przygotowania. Poza tym, jest to produkt w 100% naturalny, który nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Składniki

  • 2 marchewki
  • ½ cytryny
  • ½ szklanki miodu
  • 1 szklany słoik

Przygotowanie

  • Kroimy marchew w plasterki i przekładamy do szklanego słoika.
  • Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny i pół szklanki miodu.
  • Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na minimum 24 godziny.

Jak i kiedy zażywać syrop z marchwi?

  • Wystarczy jedna mała łyżeczka, dwa razy dziennie.
  • Możesz ją rozpuścić w ciepłej wodzie.

Inne zalety naszego remedium

Wzrok

Oprócz tego, że jest doskonałym lekiem na grypę i przeziębienia, syrop z marchwi posiada wiele innych właściwości:

  • Pomaga wzmocnić szkliwo naszych zębów i zapobiega próchnicy.
  • Ponieważ zawiera duże ilości błonnika, jest świetnym sposobem na zaparcia.
  • Łagodzi nadkwaśność i zgagę.
  • Działa przeciwzapalnie, dlatego też poleca się go w przypadku dolegliwości związanych z kośćmi, stawami i mięśniami.
  • Jako źródło potasu, fosforu i witamin, dostarcza dużych ilości energii.
  • Beta-karoten i przeciwutleniacze stymulują regenerację komórek i poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci.
  • Regularne spożycie syropu korzystnie wpływa na wzrok.
  • Pomaga rozpuścić kamienie nerkowe i dba o układ moczowy.
  • Obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco.

Nie zapomnij przeczytać: Jak uniknąć kamieni nerkowych?

Przeciwwskazania

Obecność miodu może podnosić poziom cukru we krwi, dlatego też nie poleca się syropu z marchwi osobom chorym na cukrzycę.

Pacjenci cierpiący na dolegliwości nerkowe i będący w trakcie kuracji farmakologicznej powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ może dojść do niechcianych skutków ubocznych.

Beta-karoten działa fantastycznie, ale nie można go zażywać w nadmiarze. Niektórzy eksperci twierdzą, że jego zbytnie ilości mogą negatywnie wpływać na pracę narządów, które go syntetyzują.