Szpinak sposobem na odchudzanie!

Dzięki swojej uniwersalności możesz łączyć go z innymi składnikami. Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego pomoże w utracie wagi, a jednocześnie usprawni oczyszczenie organizmu.
Koktajl ze szpinaku

Zdrowe zrzucenie kilku kilogramów stało się pragnieniem milionów ludzi na całym świecie. Oprócz tego, że wielu robi to, by być zadowolonym ze swojego ciała, również pojawiła się potrzeba przystąpienia do procesu odchudzania z rozsądkiem i zachowaniem równowagi. W przeciwnym razie może ono negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Szpinak to roślina, która może pomóc osiągnąć wymarzone efekty!

Obecnie stwierdzono, że nadwaga i otyłość to dwie główne przyczyny występowania chorób serca, układu krążenia i cukrzycy. Oprócz tego, obydwie dolegliwości mogą przyczynić się do powstawania problemów zarówno społecznych, jak i psychicznych.

Poprzez wprowadzenie pewnych nawyków możliwe jest przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie utratę zbędnych kilogramów. Dlatego dziś podzielimy się pięcioma sposobami na to, jak wykorzystać szpinak jako składnik pożywnych i pysznych koktajli, które pomogą w dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych podczas procesu odchudzania

Roślina ta jest uboga w kalorie, ale należy pamiętać, że nie zdziała cudów, a jedynie jest uzupełnieniem diety odchudzającej. Nie wahaj się jednak by go wypróbować!

Jak szpinak pomaga w utracie wagi?

Zanim poznasz przepisy na przygotowanie odchudzających koktajli warto dowiedzieć się, dlaczego szpinak tak korzystnie wpływa na utratę wagi. Po pierwsze szpinak jest bogaty źródłem błonnika, białek i zdrowych tłuszczów, które sprzyjają redukcji cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi i poprawiają jej krążenie.

Szacuje się, że szpinak zawiera od 93-95% wody, co czyni z niego roślinę silnie nawilżającą i oczyszczającą organizm. Regularne spożywanie szpinaku pomaga w eliminacji nagromadzonych toksyn i faworyzuje procesy metaboliczne odpowiedzialne za spalanie tłuszczów.

1. Koktajl ze szpinakiem, ananasem i mango

Koktajl ze szpinakiem i mango

Jest to naturalny napój poprawiający sprawność fizyczną i psychiczną, a to dzięki dostarczanej energii. Jest bogaty w antyoksydanty i substancje mineralne, dzięki czemu zapobiega działaniu wolnych rodników, co jest przyczyną starzenia się komórek.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • szpinak – 2 szklanki (125 ml)
  • 3 plastry ananasa
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki wody kokosowej (125 ml)

Sposób przygotowania:

  • mango i plastry ananasa pokroić na kawałki
  • umyć dokładnie liście szpinaku i pokroić banany na mniejsze części
  • wymieszać wszystko przy użyciu blendera dodając również połówkę awokado i wodę kokosową
  • blendować aż do uzyskania jednolitej masy i spożywać na śniadanie przynajmniej trzy razy dziennie

2. Koktajl ze szpinakiem, pomarańczą i kiwi

Jedna filiżanka tego napoju przyjmowana trzy razy dziennie dostarcza dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, żelaza i innych substancji, które wspomagają utratę kilogramów przy jednoczesnym poprawieniu stanu zdrowia.

Składniki:

  • szpinak – 1 szklanka (30g)
  • 2 pomarańcze
  • 3 kiwi
  • pół szklanki wody (100 ml)

Sposób przygotowania:

  • pomarańcze i kiwi obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki
  • umieścić składniki w pojemniku i dodać wcześniej umyte liście szpinaku
  • dodać wodę i blendować aż do uzyskania jednolitej masy
  • konsumować natychmiast po przygotowaniu najlepiej na czczo

3. Szpinak, brzoskwinia i banan w pożywnym koktajlu

Szpinak i banan

Połączenie szpinaku z brzoskwinią i bananem daje pyszny koktajl o tropikalnym smaku, który na pewno zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym.

Oprócz tego dostarczy potrzebnej energii przeciwutleniaczy i oczyszczających właściwości. Regularne spożywanie szpinaku nie tylko wspomoże odchudzanie, ale korzystnie wpłynie na leczenie dolegliwości takich jak zaparcia i powstałe w organizmie stany zapalne.

Składniki:

  • szpinak – 1 szklanka (30g)
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (20 ml)
  • 1/2 filiżanki mleka migdałowego (125 ml)

Sposób przygotowania:

  • brzoskwinie i banana pokroić na mniejsze kawałki
  • składniki wymieszać razem z wcześniej umytym szpinakiem
  • dodać sok pomarańczowy i mleko migdałowe
  • blendować aż do momentu uzyskania jednolitej masy
  • najlepiej spożywać go między posiłkami, aby zaspokoić głód

4. Koktajl ze szpinakiem jogurtem naturalnym i melonem

To doskonałe połączenie, które dostarczy wapnia, witaminy C, luteiny i innych składników odżywczych, które pomogą zwalczyć ciągłe uczucie głodu. Dostarcza potrzebnej energii i usprawnia usuwanie nagromadzonych zbędnych produktów przemiany materii z jelita grubego.

Składniki:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (120g)
  • 1/2 szklanki pokrojonego melonu (90g)
  • 1 szklanka kapusty (50g)
  • szpinak – 1 szklanka (30g)
  • 1 do 2 łyżek wody kokosowej (10-20 ml)

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki połączyć przy użyciu blendera aż do uzyskania jednolitej masy
  • spożywać na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami

5. Koktajl ze szpinaku, jabłka i brokuł

Szpinakowy koktajl

Główną zaletą tego niskokalorycznego napoju jest duża zawartość błonnika. Koktajl ten pomaga w kontroli apetytu, a jednocześnie zwiększa eliminację nagromadzonych zbędnych produktów przemiany materii oraz tłuszczów.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • szpinak – 1 szklanka (30g)
  • 1/2 szklanki brokuł (50g)
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)

Sposób przygotowania:

  • jabłko i brokuły pokroić, a następnie przy użyciu blendera połączyć z sokiem z cytryny i wodą
  • konsumować świeżo po przygotowaniu
  • najlepiej spożywać go na czczo w celu uzyskania najlepszych wyników

Jak widać, istnieje wiele sposobów, aby wykorzystać zdrowotne właściwości szpinaku, a przy tym cieszyć się jego pysznym smakiem. Wypróbuj przepis, który najbardziej przykuł Twoją uwagę i pozbądź się kilku zbędnych kilogramów.