Jak szybko wyleczyć niestrawność?

Niestrawność zwana również dyspepsją jest dolegliwością charakteryzującą się uczuciem bólu, pieczenia i ciepła w okolicach mostka, aż do pępka. Zazwyczaj niestrawność objawia się kilka chwil po rozpoczęciu posiłku lub po jego zakończeniu, wówczas może wystąpić nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku.

Co wywołuje  niestrawność?

  • nadmierne spożycie alkoholu
  • żywność ze zbyt dużą ilością przypraw
  • potrawy bogate w tłuszcze
  • objadanie się
  • zbyt szybkie spożywanie posiłków
  • stres
  • picie kawy
  • palenie papierosów

Pieczenie, ból i uczucie ciepła jest rezultatem tych złych nawyków i praktycznie uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Niestrawność w rzeczywistości można łatwo wyleczyć, a w tym artykule znajdziesz kilka sposobów jak to zrobić.

Rumianek

Roślina ta ma właściwości, które korzystnie wpływają na procesy trawienne. Oprócz tego łagodzi nudności, bóle brzucha, wymioty i inne dolegliwości, które są efektem niestrawności. Działa bardzo szybko. Zaparz herbatę z rumianku, a następnie wypij po słodzeniu.

Napar cynamonowy

Ten napój idealnie nadaje się do zwalczania uczucia ciężkości po posiłku. Należy pic szklankę naparu, gdy tylko poczujesz, że niestrawność daje o sobie znać.

Kolendra

2#:Kolendra-niestrawność.jpg

Jest naszym wielkim sojusznikiem w walce z niestrawnością. Aby przygotować napar z kolendry, należy  gotować przez 10 minut kilka gałązek kolendry, odczekać do przestygnięcia i wypić.

Herbata ziołowa

Po obfitym posiłku najlepiej sprawdzi się herbata ziołowa. Zaleca się picie jej po posiłku, dzięki czemu niestrawność nas nie dopadnie. Herbatę parzyć przez 5 minut w szklance gorącej wody, odczekać do ostygnięcia i wypić.

Pomarańcze

Owoc ten dzięki zawartości kwasu cytrynowego i kwasu askorbinowego szybko zwalcza niestrawność. Najlepiej spożywać świeżo wyciśnięty sok przed posiłkiem. Pomoże to w kontroli poziomu kwasu żołądkowego i poprawi przebieg procesów trawienia.

Wodorowęglan sodu

3#:Wodoroweglan sodu-niestrawność.jpg

Niestrawność można również zwalczyć przy użyciu wodorowęglanu sodu. Przygotowanie własnej, domowej receptury płynu, który pomoże zwalczyć wszelkie dolegliwości jest bardzo proste. Do połowy szklanki wody należy dodać połowę łyżeczki sody oczyszczonej. Sposób ten pomoże zneutralizować poziom kwasu żołądkowego i przyniesie ulgę.

Jabłko

Owoc bogaty w błonnik, który jest zbawienny, gdy niestrawność daje o sobie znać. Jabłko najlepiej spożywać ze skórką, co również przyczyni się do lepszego funkcjonowania całego organizmu. Gdy jabłko dostaje się do układu pokarmowego, ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw.

Imbir

4#:Imbir-niestrawność.jpg

Gdy posiłek był zbyt obfity i odczuwany ciężkość, najlepiej przed nim rzuć 2 plasterki świeżego imbiru z dodatkiem soli. Jest to sposób na pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Można również przygotować napar z imbiru, co złagodzi wzdęcia, gazy, bóle brzucha i skurcze.

Grejpfrut

Witaminy i składniki, które znajdziemy w grejpfrucie, pomogą złagodzić uczucie pieczenia i podrażnienia, które powoduje niestrawność. Substancje te znajdują się w skórce, dlatego przy użyciu tarki zetrzyj pokaźny jej kawałek, pozostaw na kilka godzin do wyschnięcia, a gdy odczujesz ból brzucha, spożyj małą łyżeczkę.

Ananas

5#:Ananas-niestrawność.jpg

Przed posiłkiem – zaleca się zjedzenie kilku kawałków ananasa. Zawiera on enzymy proteolityczne, które usprawniają i przyspieszają procesy trawienne.

Woda

Picie ciepłej wody jest sposobem na uniknięcie niestrawności. Działa rozluźniająco, jednak nie należy przyjmować pozycji leżącej bezpośrednio po jej spożyciu, ponieważ może się to skończyć refluksem żołądka.

Pamiętaj!

Chociaż istnieje wiele środków na to, aby leczyć niestrawność, najlepiej do niej nie doprowadzać i przestrzegać zaleceń. Ciało samo wysyła nam sygnały i daje znać, gdy czegoś potrzebuje lub nie, nauczmy się go słuchać. Pamiętajmy, że przejadanie się, mimo pełnego żołądka-nie jest najlepszym rozwiązaniem, a przyjmowanie produktów, które w przeszłości już powodowały nieprzyjemne dolegliwości powinny zostać wyeliminowane z diety.