Twoja flora bakteryjna – wzmacniające koktajle!

Wzmacniając naszą florę bakteryjną nie tylko przyczyniamy się do polepszenia zdrowia naszego układu trawiennego i przemiany materii, ale również pobudzamy lepsze działanie układu odpornościowego
Koktajl-figowy

Odpowiednia flora bakteryjna jest synonimem dobrego zdrowia. Czynniki takie jak niewłaściwy sposób odżywiania, lekarstwa, których przyjmowanie wydaje nam się nieodzowne, szkodliwe bakterie, które dostają się do organizmu od zewnątrz, a także zaparcia powodują, że nasza flora bakteryjna ulega zakłóceniu, osłabieniu bądź zniszczeniu.

Bardzo istotna kwestia, o której nigdy nie powinniśmy zapominać, to fakt, że w całym naszym układzie pokarmowym mieszka ponad 100 miliardów żywych organizmów, które nieustannie chronią nas i pracują na naszą korzyść.

Z tego też powodu w dzisiejszym artykule chcielibyśmy podzielić się z Tobą przepisami na cztery odżywcze koktajle, które pomogą zwalczyć zaparcia i korzystnie wpłyną na to jak pracuje nasza flora bakteryjna. Masz ochotę poznać korzyści wynikające z picia tych koktajli?

Flora bakteryjna i jej znaczenie

Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), produkty probiotyczne – o ile spożywane w odpowiednich ilościach – mogą bardzo korzystnie wpłynąć na nasze  samopoczucie i ogólny stan zdrowia.

Kefir a flora bakteryjna

Jednym z najlepszych produktów sprawiających, że nasza flora bakteryjna rozwija się i funkcjonuje w prawidłowy sposób jest kefir.

Polecamy też przeczytanie artykułu: Kefir: świetna metoda na wzmocnienie odporności

Ten prosty i często niedoceniany napój cechuje się niską zawartością laktozy. Ponadto, dzięki temu, że kefir jest lekko sfermentowany, ma duże stężenie bakterii mlekowych, które wykazują właściwości antyseptyczne:

  • W kefirze znajduje się wiele rodzajów bakterii, które sprawiają, że nasza flora bakteryjna jest kompletna. Zawiera między innymi actococcus lactis, lactococcus cremoris, L. bv. diacetylactis, leuconostoc mesenteroides, lactobacillus plantarum, lactobacillus Casei, a także  el kluyveromyces marxianus.
  • Kefir jest znakomitym antyoksydantem, sprawia, że flora bakteryjna się regeneruje, zwalcza zaparcia, a jego niezwykłą cechą jest to, że mogą go pić osoby z nietolerancją laktozy (jedynie pod warunkiem, że nie przekroczą limitu 100g dwa razy w tygodniu).
  • Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest to, że kefir doskonale „wymiata” z naszego organizmu wszystkie mikroorganizmy i rozkładającą się materię, które najzwyczajniej odpowiadają za powstawanie chorób.
  • Ponadto, potrafi zwalczyć bakterie Escherichia coli, któranajczęściej prowadzi do dolegliwości jelitowych i zatruć pokarmowych.

Koktajl truskawkowy sprawiający że flora bakteryjna jest silna

1. Odżywiona flora bakteryjna – kefir z truskawkami

Składniki

  • 100g płynnego kefiru
  • 0,50 szklanki wody (100ml)
  • 8 truskawek

Przygotowanie

  • Po pierwsze oczyść truskawki, umyj je w świeżej wodzie, a następnie pokrój na połówki.
  • Do blendera wrzuć wcześniej przygotowane truskawki – tylko te wyhodowane w sposób ekologiczny i naturalny zawierają witaminy i antyoksydanty – i dodaj świeży, naturalny kefir.
  • Teraz wystarczy miksować produkty aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany koktajl pij codziennie z rana. Twoje problemy związane z układem trawiennym zostaną złagodzone, a Twoje samopoczucie ulegnie znacznej poprawie.

Może zechcesz też przeczytać artykuł: Koktajle odchudzające: pyszne i skuteczne

2. Koktajl z kefiru i suszonych śliwek

Suszone śliwki

Składniki

  • 100g płynnego kefiru
  • 0,50 szklanki wody (100ml)
  • 5 śliwek

Przygotowanie

  • Żeby nasz koktajl był możliwie najbardziej skuteczny, pierwszym krokiem jest pozostawienie śliwek na całą noc, aby dostatecznie się namoczyły.
  • Kiedy kolejnego dnia umieścisz je w blenderze, wystarczy dodać pół szklanki wody (tak jak w poprzednim przepisie), a także 100g płynnego kefiru naturalnego.
  • Następnie zmiksuj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, koktajl możesz dosłodzić pszczelim miodem.

3. Koktajl z płatków owsianych, banana i daktyli

Koktajl daktylowy

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (200ml)
  • 4 daktyle
  • 1 banan

Przygotowanie

  • Ten koktajl posiada właściwości energetyzujące. Ponadto, dzięki wysokiemu stężeniu błonnika, bardzo skutecznie zwalczy zaparcia, co z kolei sprawi, że nasza flora bakteryjna odżyje i się wzmocni.
  • Możesz kupić gotowy napój zrobiony na bazie płatków owsianych bądź zrobić go sama. To proste: wystarczy, że odpowiednio długo namoczysz płatki owsiane w szklance wody. Wybór należy do Ciebie – obydwie opcje są dobre.
  • Dzięki swoim wspaniałym właściwościom, uwzględniony w tym przepisie banan doskonale regeneruje nasz układ pokarmowy i sprawia, że flora bakteryjna obecna w naszych jelitach wzmacnia się i uaktywnia.
  • Owoc ten stanowi bogate źródło fruktooligosacharydozy, rodzaju błonnika rozpuszczalnego w procesie fermentacji, co pomaga skutecznie wyregulować przemianę materii.

Polecamy też artykuł: Przyspiesz przemianę materii tymi produktami!

4. Koktajl z mleka sezamowego z figami

W przepisie tym możesz dokonać kilku modyfikacji. Jeżeli na przykład nie uda Ci się zdobyć mleka sezamowego, śmiało możesz zastąpić je czymś innym. Dobrym pomysłem jest na przykład biały, naturalny jogurt.

Zobacz też: Pyszne koktajle na oczyszczenie jelita grubego

Jeżeli jednak w jakimkolwiek sklepie z żywnością naturalną uda Ci się je znaleźć, szybko zauważysz liczne korzyści zdrowotne, jakie przyniesie uwzględnienie mleka sezamowego w swojej diecie.

  • Mleko sezamowe stanowi niezwykle bogate źródło witaminy E i korzystnych dla błony śluzowej oraz jelit substancji. Podobnie jak płatki owsiane, pomaga nam zwalczyć stany zapalne układu pokarmowego oraz sprawia, że obecna tam flora bakteryjna wyraźnie się wzmacnia.
  • Napój ten jest bardzo lekkostrawny i dodaje mnóstwa energii. Stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego.
  • Jedną z największych korzyści z regularnego picia mleka sezamowego jest fakt, że wzmacnia ono kości i stawy, dzięki czemu stanowi ono doskonały środek przynoszący ulgę w bólach związanych z artretyzmem. Wykazuje też silne właściwości przeciwzapalne.
  • Zapobiega przemęczeniu i zwalcza problemy z układem nerwowym spowodowane stresem i uczuciem niepokoju.
  • Mleko sezamowe jest niezwykle bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9.

Zobacz też: Złote mleko – napój, który odmieni Twoje życie

Figi

Składniki:

  • 1 szklanka (200 ml) mleka sezamowego
  • 4 figi – suszone lub świeże, zależnie od Twojego gustu

Przygotowanie:

  • Tak jak już wspomnieliśmy wcześniej, możesz kupić mleko sezamowe w sklepach z produktami naturalnymi, zdrową żywnością lub na lokalnym rynku. Jeżeli cierpisz na problemy ze stawami, na pewno docenisz ten mało znany, lecz cudowny napój.
  • Przygotowanie jest stosunkowo proste: połącz ze sobą mleko i figi i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeżeli masz ochotę, posłódź odrobiną miodu. Pij codziennie na śniadanie, to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Zobaczysz, jak mnóstwa energii dostarcza.

Podsumowując nasz artykuł, możesz wybrać koktajl, który najbardziej Ci odpowiada. Możesz też swobodnie modyfikować przepisy. Jeżeli przyzwyczaisz się do ich picia co najmniej 3 razy w tygodniu, szybko zauważysz pozytywne zmiany w swoim organizmie.

Spożywanie tych naturalnych probiotyków sprawi, że Twoja flora bakteryjna się zregeneruje. Razem z nią – cały Twój system odpornościowy. Spróbuj już dziś!