Walcz z rakiem naturalnie – zielona herbata y nasiona lnu

Jedną z najbardziej niepokojących i nawrotowych chorób tego wieku jest rak. W ciągu ostatnich kilku dekad liczba osób zmagających się z rakiem drastycznie wzrosła. Dlatego na całym świecie prowadzi się szereg badań koncentrujących się na analizowaniu jego przebiegu, odkrywaniu przyczyn, najlepszymi sposobami wyleczenia i (jeśli byłoby to możliwe) całkowitym rozprawieniu się z rakiem.

Istnieje wiele różnych typów raka, jednak każdy z nich rozwija się inaczej. Szybkość z jaką postępuje zależy od warunków na jakie natrafia w naszym organizmie. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli rak nie zostanie rozpoznany na czas i nie będzie odpowiednio leczony, skutki mogą być śmiertelne. Istnieją trzy główne sposoby leczenia tej choroby: zabiegi chirurgiczne, chemioterapia i radioterapia. Jednak postęp w dziedzinie nauki podparty różnorakimi badaniami wykazał, że istnieją także inne, mniej inwazyjne metody, które mogą złagodzić bóle wywołane przez tę chorobę oraz przyczynić się do jej wyleczenia.

Poświęcimy trochę uwagi na zaobrazowanie jak siemię lniane i zielona herbata okazały się być niezastąpionymi sojusznikami w walce z rakiem.

Dieta czynnikiem bezpośrednim w relacji z rakiem

Przyczyny, które prowadzą do powstania raka nie są jeszcze do końca znane. Podejrzewa się jednak, że prowadzi do niego kilka współgrających ze sobą czynników: środowisko, uwarunkowania genetyczne, psychologiczne i dieta.

Możliwe przyczyny

2#:komórki-rakiem.jpg

  • Wiek: w większości przypadków na świecie (2/3), rak rozwija się po 65 roku życia.
  • Czynniki genetyczne
  • Narażenie na działanie rakotwórczych substancji, takich jak chemikalia lub promieniowanie jonizujące.
  • Nikotynizm
  • Nieodpowiednia dieta

Jednak wielu naukowców zgadza się, że dieta bogata w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu raka. Dlatego też, postanowiliśmy przedstawić dwa wspaniałe produkty, wykazujące antyrakowe właściwości: zieloną herbatę i siemię lniane.

Zielona herbata w walce z rakiem

3#: zielona-herbata-rakiem.jpg

Zielona herbata oryginalnie pochodzi z Azji. Jej niesamowite właściwości zostały opisane tysiąc lat temu w Księdze herbat, sporządzonej w 1191 roku przez mistrza Zen Eisai. Zielona herbata była używana do  przeciwdziałania zgubnym skutkom alkoholu, jako środek pobudzający, do leczenia chorób skóry i innych takich jak beri-beri. Do łagodzenia niestrawności, zapobiegania zmęczeniu i do poprawy funkcji układu moczowego i mózgu.

Obecnie, prowadzi się wiele badań skupionych na relacji między regularnym piciem zielonej herbata, a zmniejszeniem częstotliwości występowania nowotworów. Wiele osób twierdzi, że po codziennym piciu filiżanki zielonej herbaty lub stosowaniu okładów na chorym obszarze ciała, rak zanikał.

Chociaż badania wciąż nie są rozstrzygające, mamy sporo dowodów, takich jak badanie przeprowadzone w Japonii w 2006 roku, które wykazało, że osoby dorosłe, które piły trzy lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie przez kilka lat, były obarczone znacznie mniejszym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotwory. Poniżej niektóre z licznych korzyści, jakie zapewnia rytuał codziennego picia zielonej herbaty według różnych instytutów naukowych:

Korzyści picia zielonej herbaty są następujące:

  • Profilaktyka przeciwnowotworowa i pomoc w leczeniu, szczególnie raka skóry, przełyku, żołądka i jelita grubego.
  • Poprawia funkcje poznawcze.
  • Spowalnia procesy neurodegeneracyjne, powodowane przez niektóre choroby, takie jak choroba Alzheimera.
  • Pomaga w leczeniu zapalenia stawów.
  • Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.
  • Neutralizuje wolne rodniki (posiada właściwości przeciwutleniające)
  • Przyspiesza metabolizm komórek.
  • Obniża poziom cholesterolu LDL (znany również jako zły cholesterol).
  • Reguluje poziom cukru we krwi oraz stężenia insuliny.
  • Chroni przed utratą zębów, pomaga w utrzymaniu mocnych kości i zębów.

Zielona herbata zawiera specjalne substancje chemiczne, zwane katechinami (należące do grupy flawonoidów), które zdają się mieć zgubny wpływ na komórki rakowe. Zabijają je, nie niszcząc przy tym zdrowych komórek. Najsilniejsze działanie wykazuje galusan epigalokatechiny (EGCG), który stanowi prawie 1/3 masy suchej zielonej herbaty.

Badania na ten temat nie są zakończone, nadal nie określono dokładnego wpływu zielonej herbaty na komórki rakowe, nie wiemy także na jakie rodzaje raka ona działa. Niektórzy twierdzą, że zielona herbata niesie za sobą także i złe skutki. Twierdzą, że zawiera ona fluor, który jest szkodliwy dla organizmu i dlatego nie powinno się jej spożywać.

Należy jednak wspomnieć, że fluor jest magazynowany w naszym organizmie w kościach i zębach, dzięki czemu są one tak silne. Odgrywa on też znaczącą rolę w procesie absorpcji wapnia, zapobiega powstawaniu ubytków na zębach. Spożywany w niewielkich ilościach nie jest groźny dla naszego zdrowia. Polecamy picie dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie, jest to zdrowa dawka, która przynosi pozytywne rezultaty dla naszego organizmu.

Siemię lniane przeciwko rakowi

2#: siemię-przecowko-rakiem.jpg

Nasiona lnu (lub siemię lniane) stosuje się w diecie od dawna. Można je spotkać w różnych formach jako napar, proszek (preparat Gofio) lub olej. Są one źródłem zdrowych tłuszczów, a także ważnym źródłem błonnika, przez co zwykle stosuje się je w leczeniu chorób przewodu pokarmowego (takich jak: zaparcia, zapalenie jelita grubego i itd.), układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu), trądziku, cukrzycy, otyłości, reumatoidalnego zapalenia stawów i objawów menopauzy.

Większość z tych zastosowań, nie została udowodniona naukowo, jednak istnieje kilka znaków, które wskazują na dobroczynne działanie siemienia lnianego, takie jak:

  • zapobieganie i leczenie raka, zwłaszcza tego związanego z gruczołem krokowym, płucami, okrężnicom oraz rakiem piersi.
  • Obniża poziom cholesterolu LDL.
  • Poprawia czynności nerek u osób z toczniem rumieniowatym układowym (SLE).
  • Łagodzi drobne objawy menopauzy.
  • Zmniejsza ból piersi związany z początkiem cyklu menstruacyjnego.
  • Leczy choroby układu krążenia.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie tętnic.

Siemię lniane zawiera cząsteczki zwane ligninami, które, jak się uważa mieszają się wewnątrz organizmu z estrogenami (kobiecymi hormonami) i razem biorą udział w różnych reakcjach chemicznych. Taka postać rzeczy spowalnia niektóre procesy rakotwórcze. Jakkolwiek, dodawanie nasion lnu do posiłków jest wysoce zalecane, ważne jest, aby zapoznać się z jego przeciwwskazaniami i interakcją z innymi pokarmami. Spożywanie lnu w złej konfiguracji z innymi pokarmami może nieść za sobą niepożądane skutki uboczne, takie jak alergie, bóle brzucha, nudności i łagodne krwawienia. Jeśli jesteś w ciąży lub cierpisz na jakiś rodzaj choroby przewlekłej, należy zawsze skonsultować się z lekarzem, który doradzi właściwą dietę.

Nasiona lnu i zielona herbata — twoi sojusznicy w walce z rakiem

Przedstawiliśmy dwa doskonałe produkty naturalne, które mogą pomóc zarówno w profilaktyce jak i leczeniu nowotworów. Gorąco polecamy stosowanie ich w codziennej diecie. Być może kilka filiżanek zielonej herbaty i trochę siemienia lnianego przyniesie znacznie lepsze skutki niż wciąż zawodzące tony leków.