Wapń – Wskazówki jak zapobiegać jego utracie z kości

Wapń jest najobficiej występującym pierwiastkiem w organizmie człowieka: w 99% stanowi budulec szkieletu, a pozostały 1%, krążąc wraz z krwią, bierze udział w podstawowych procesach życiowych. Wapń jest zatem kluczowym elementem dla zachowania zdrowia: zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sprawne mięśnie oraz jest niezbędny do prawidłowej pracy serca.

Mając na uwadze ogromne znaczenie wapnia dla naszego zdrowia, warto poznać sekrety, dzięki którym nasz organizm łatwiej będzie go przyswajał i zapobiegał ubytkowi masy kostnej. Nasze kości pozostaną na długo moce a zęby zdrowe oraz będziemy w stanie uniknąć przyszłego wypłukiwania pokładów wapnia, które zwykle następuje w wyniku niewłaściwej diety. Prześledź nasze uwagi – z pewnością okażą się pomocne.

Skutki niedoboru wapnia

2#:Osteoporoza.jpg

Bóle stawów: ramion, kolan, bioder etc.

Mrowienie i skurcze mięśni – zwłaszcza w nocy – które znacznie utrudniają odpoczynek

– Łamliwość paznokci

– Podwyższony poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze

– Arytmia i palpitacje serca

– Problemy z zębami

– Problemy skórne

– Drętwienie górnych i dolnych kończyn

Osteoporoza

Wskazówki jak utrzymać odpowiedni poziom wapnia w organizmie

3#:Mleko sojowe.jpg

Soja i jogurty dostarczą codziennej dawki wapnia.

Bogata w tłuszcze dieta utrudnia wchłanianie wapnia, dlatego też powinniśmy ograniczać spożywanie produktów zawierających te szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Do przyswajania wapnia niezbędne są białka, należy jednak pamiętać, że ich nadmiar może wywołać odwrotny skutek – przyczynia się do jego usuwania. Zachowaj zatem równowagę w spożyciu roślin strączkowych, bakalii, chudego mięsa, dorsza, nabiału etc.

Bogate w wapń produkty po obróbce cieplnej w wysokich temperaturach swoje właściwości. Pamiętajmy o tym podczas gotowania jarzyn.

Gdy dieta jest zbyt kwaśna – jak na przykład dieta zachodnia – wapń traci swoje właściwości. Dlatego należy rygorystycznie zachowywać równowagę żywieniową, zwłaszcza w przypadku nadmiernego spożycia cukru, produktów mlecznych, kawy, alkoholu, ryb, jaj etc. Produkty te ograniczają wchłanianie wapnia do naszych kości.

Aby wapń został przyswojony przez nasz organizm, potrzeba witaminy D. Gdzie możemy ją znaleźć? – W łososiu, konserwach tuńczyka w oleju, zbożach i jogurcie naturalnym. Zważywszy na to, że niewiele produktów zawiera witaminę D, zaleca się uzupełnianie go 4#:Cytryna.jpg

– Bogate w witaminę C i A owoce i warzywa są niezbędne do syntezy i zatrzymania wapnia w naszym organizmie. Można je znaleźć między innymi w cytrynach, pomarańczach, kiwi, marchwi, ananasach, melonach, dyni, mango, kapuście, papryce, papryce, pomidorach etc.

– Przynajmniej trzy razy dziennie należy spożywać produkty nabiałowe. Dietetycy zalecają jogurty lub sfermentowane mleko – nie zawierają one laktozy, przez co są zdrowsze i łatwiej tolerowane przez organizm.

– Pamiętaj o tym, że zawarta w owocach i warzywach witamina C ulega częściowemu zniszczeniu w wyniku gotowania. Ponieważ jest ona niezbędna do syntezy wapnia, dietetycy zalecają umiarkowane spożycie gotowanych jarzyn oraz zastąpienie ich surowymi warzywami.

– Podajemy przykład odpowiedniego spożycia białek (pamiętaj, że ich nadmiar niszczy wapń): zaleca się zjadanie codziennie przynajmniej dwóch porcji: jedna porcja mięsa np. kurczaka (około 100 g) oraz jedna porcja ryb morskich (między 150 i 200 g). Jest to idealna dawka białka niezbędna do zatrzymania wapnia w organizmie.