Warto jeść czosnek na czczo?

Spożywanie czosnku na czczo, osłabia działanie bakterii, dzięki czemu łatwiej usunąć. Może to również pomóc w regulacji krążenia krwi, jak i usprawnić procesy trawienne
1#:Warto-jeść-czosnek-na-czczo.jpg

Czosnek jest znany przede wszystkim ze względu na jego unikalny smak, który nadaje naszym daniom wyjątkową i przepyszną nutkę. Oprócz tego, że jest doskonałym dodatkiem do potraw, czosnek słynie z ogromnej ilości właściwości, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zapobiega i leczy niezliczoną ilość chorób i dolegliwości.

Mimo tego, że ma bardzo intensywny zapach i pozostawia po sobie dość nieświeży oddech, biorąc pod uwagę wszystkie jego dobrodziejstwa lecznicze, jest jednym z najlepszych produktów, które – dla poprawy zdrowia – powinniśmy spożywać na codzięń. Aktualnie, zdania na temat tego czy czosnek jest lepszy na czczo, są raczej podzielone. Niektórzy twierdzą, że nia ma to żadnego wpływu na jego działanie, a inni, że w ten sposób jest dużo bardziej skuteczny i pomaga uniknąć wielu problemów zdrowotnych.

Dlaczego rekomenduje się czosnek na czczo?

Spożywając czosnek na czczo, działa dużo skuteczniej jako antybiotykTo właśnie zaraz po przebudzeniu bakterie są najbardziej bezbronne, przez co dużo łatwiej jest je wyeliminować.

Wiele badań dowiodło, że najlepiej jeść jeść czosnek na czczo i na surowo – w ten sposób zmniejszymy ciśnienie tętnicze. Oprócz poprawy krążenia krwi, chronimy się przed problemami z sercem, poprawiamy nasz metabolizm, wątrobę i pęcherz.

2#:Czosnek.jpg

Czosnek jedzony na czczo stymuluje proces trawienia i poprawia apetyt. Jest rekomendowany w zwalczaniu biegunki, a spożywanie go przez dłuższy okres może pomóc uniknąc wielu chorób nowotworowych.

Niektórzy eksperci sugerują, żę czosnek jest pomocny przy problemach nerwowych i w stresie, ponieważ ułatwia wydzielanie się serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za nasz humor i stan emocjonalny.

Inne korzyści, które daje nam czosnek

  • Czosnek jest uznawany za jeden z najlepszych produktów żywnościowych, jeżeli chodzi o oczyszczenie organizmu. Dzięki jego właściwościom, pomaga zwalczyć pasożyty i robaki, a jednocześnie stymuluje eliminację toksyn.
  • Jego częste spożywanie pomaga zapobiec chorobom takim jak cukrzyca, tyfus, depresja, problemy układu krążenia i wiele innych.
  • Czosnek pomaga wzmocnić system immunologiczny, zapobiega przeziębieniom i grypie, leczy katar, kaszel i inne choroby układu oddechowego.

Warto podkreślić, że wykorzystamy wszystkie jego właściwości lecznicze, jeżeli będziemy go jeść na surowo. Czosnek gotowany traci nawet 90% swojej efektywności. Chociaż smak i zapach czosnku mogą nam się wydawać odpychające i zbyt silne, korzyści które przynosi na pewno są tego warte,

Czosnek na codzień – różne formy podania

3#:Czosnek.jpg

  • Tak jak wspominaliśmy wcześniej, czosnek jest najlepszy na surowo i na czczo. Jeżeli chodzi o ilość, zalecamy dwa ząbki surowego czosnku dziennie.
  • Zapalenie płuc: w tym przypadku najlepiej zjadać całą główkę czosnku w ciągu dnia. Jeden lub dwa ząbki rano, na czczo, a resztę mniej więcej co dwie godziny.
  • Zapalenie oskrzeli: Dla tego typu dolegliwości warto przygotować napar, w którym czosnek jest podstawowym składnikiem:

Składniki

  • litr wody
  • 200 g czosnku
  • 700 g brązowego cukru

Sposób przygotowania

Zagotuj 200 g czosnku w litrze wody. Dodaj 700 g brązowego cukru i gotuj dopóki się nie rozpuści. Powstały syrop wypijaj 3 razy dziennie.

  • Katar lub astma:

Składniki

  • 40 g czosnku.
  • 100 ml spirytusu

Sposób przygotowania

Posiekaj 40 g czosnku i wrzuć do butelki.  Wlej 100 ml spirytusu. Zakręć i odstaw na 4 lub 5 dni. Po upływie tego czasu, dodawaj od 15 do 30 kropelek przygotowanego wyciągu do szklanki ciepłej wody i wypijaj codziennie.

  • Możesz też wykorzystywać czosnek do leczenia ugryzień insektów lub jadowitych zwierząt. Działa jak antybiotyk i pomaga uniknąć infekcji. Doskonale spisuje się też przy odstraszaniu komarów.
  • Jeżeli stosujemy go naskórnie, ma zbawienny wpływ na kurzajki. Sprawi, że będą coraz mniejsze i unikniemy ich rozprzetrzenienia po całym ciele.
  • Jeżeli rzeczywiście nie tolerujesz smaku i zapachu tego warzywa albo jesteś alergikiem, możesz wykorzystać jego właściwości kupując kapsułki lub tabletki z wyciągiem z czosnku. Albo poszukaj alternatywnych opcji na pozbycie się zapachu, który czosnek po sobie pozostawia.