Warzywa i owoce porannym zastrzykiem energii!

1#:Warzywa i owoce porannym zastrzykiem energii!.JPG

Owoce i warzywa powinny być nieodłącznym składnikiem diety każdego z nas. Nie tylko dostarczają nam potrzebnych witamin i składników odżywczych, ale i energii potrzebnej organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Powinniśmy wiedzieć, że niektóre z nich wyróżniają się szczególnymi właściwościami pobudzającymi i aktywującymi ciało, inne natomiast mają działanie bardziej relaksacyjne, a ich jedzenie zalecane jest przed snem. Warto dowiedzieć się zatem, które warzywa i owoce spożywać na śniadanie, by rozpocząć dzień z wigorem, i chęcią do działania, szczególnie w okresach, gdy dużo pracujesz, czujesz się przemęczony, i bardziej zestresowany.

Energizujące warzywa i owoce

Pomarańcze

Nie bez przyczyny sok z pomarańczy jest szczególnie polecany jako dodatek do śniadania. To owoc, który w procesie dojrzewania pochłania duże ilości promieni słonecznych, dlatego jego jedzenie nie jest zalecane późnym popołudniem czy wieczorem przed spaniem, ponieważ może generować problemy z zaśnięciem. Idealnie jest przyjmować sok z pomarańczy lub cały owoc zaraz po przebudzeniu, na czczo, w 15 minutowym odstępie od właściwego śniadania. Sposobem na wzmocnienie ich energetycznych właściwości jest dodanie odrobiny mielonego cynamonu, imbiru i miodu. To naprawdę pyszna kombinacja!

Figi

Te owoce są bogate w proste, łatwo przyswajalne cukry, które szybko zostaną zamienione w potrzebną energię. Z drugiej strony cukry z tych produktów dostarczone wieczorem nie zostaną skutecznie spożytkowane, a na dodatek grozi to przybraniem na wadze.

Inną zaletą fig jest bogata zawartość błonnika, który zapobiega zaparciom i usprawnia formowanie stolca. Spożywane rano poprawią funkcjonowanie jelit. Można je przyjmować świeże lub suszone. Także można spróbować zapiec je z dodatkiem miodu i orzechów.

2#:Figi-warzywa.jpg

Banan

Mimo że to owoce, ze względu na znaczące dawki skrobi porównywane są do ziemniaków makaronu czy chleba. Dlatego też banany powinny być jedzone rano, gdy rozpoczynamy dzień, nie zaś jako kolacja czy deser po obiedzie. Świetnym sposobne na spożywanie go jest przygotowanie koktajlu z dodatkiem mleka, warzyw lub kakao. W związku, z tym że jest dostatecznie słodki, nie ma konieczności dodawania cukru, a to, że koktajl, który uzyskujemy, jest gęsty, eliminuje konieczność dodawania innych produktów do zagęszczenia.

Awokado

Ten owoc jak żaden inny za sprawą wielu niezbędnych składników nadaje się do spożywania na śniadanie. Białka, tłuszcze, węglowodany oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe – to wszystko znajduje się właśnie w nim. Wystarczy odrobina soli i miodu, i pyszne energetyczny posiłek jest gotowy. Może służyć również jako składnik 3#:Awokado-warzywa.jpg

Kiełki

Z pewnością już o nich słyszałeś. Są powszechnie dostępne w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, ale również z powodzeniem możesz je uprawiać samemu w domu. Są bardzo pożywne, bogate w witaminy i minerały. Samo to, że jemy je w momencie ich wzrostu, świadczy o tym, że są one pełne wartościowych substancji. Można dodawać je do koktajli, kanapek i tostów lub jeść solo. Szczególnie polecamy kiełki lucerny i soczewicy.

4#:Kielki-warzywa.jpg

Szpinak

Zielone warzywa także przynoszą dużo energii dlatego warto dorzucić je do koktajli lub udekorować nimi potrawy. Między nimi znajdziemy szpinak wraz, z którym oprócz witamin i minerałów dostarczymy potężne dawki wapnia, i magnezu.

Inna możliwością jest rukola, rzeżucha czy sałata. Każde z tych warzyw w ciekawy i zdrowy sposób urozmaici nasze śniadanie.
Zdjęcia dodane dzięki uprzejmości gregoirevdb, vanessaya y  I Believe I Can Fry.