Warzywa skutecznie wspomagające odchudzanie

Warzywa pomagają usunąć z organizmu szkodliwe substancje i tłuszcze, a cebula i czosnek dodatkowo wspomagają funkcjonowanie wątroby, wpływając pozytywnie na stan zdrowia.
Woda ogórkowa

O odchudzającym działaniu owoców wspominaliśmy już nie raz, ale czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie warzywa mogą przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów?

Tak samo jak owoce, większość warzyw ma ogólnie dobry wpływ na stan Twojego zdrowia, warto jednak podkreślić, że ich działanie odchudzające zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i łączenia różnych produktów.

Właśnie dlatego w dzisiejszym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma zasadami, które możesz zacząć stosować już dziś i stopniowo cieszyć się pierwszymi efektami. Dowiedz się jakie warzywa jeść i jak je przygotowywać, aby schudnąć i utrzymać wymarzoną sylwetkę.

1. Szpinak

Szpinak

Być może jeszcze o tym nie wiesz, ale szpinak należy do tej samej rodziny co buraki czy botwina. Jest to niezwykle smaczne warzywa, doskonale komponujące się z różnymi potrawami, a jednocześnie idealne, jeśli chcesz schudnąć. Co sprawia, że szpinak jest tak doskonałym wyborem?

  • Szpinak składa się przede wszystkim z wody i białek.
  • Ma niską zawartość węglowodanów.
  • Łodygi zawierają błonnik – nie odcinaj ich!
  • Liście szpinaku to źródło witamin A, C, E, K, B1, B2 oraz B6. Zawierają także żelazo, magnez, wapń i przeciwutleniacze.

Jak przygotować szpinak?

  • Najlepszym sposobem przygotowania szpinaku jest smażenie. Gotowanie pozbawia go bowiem zbyt wielu substancji odżywczych, zwłaszcza żelaza, wapnia i magnezu.
  • Szpinak to doskonały wybór na lunch czy obiad. Wystarczy podsmażyć go lekko z czosnkiem i oliwą z oliwek lub połączyć surowy szpinak z odrobiną ananasa i orzechów i podawać jako sałatkę.

2. Ogórek

Pyszne i orzeźwiające ogórki to warzywa, które koniecznie powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie, jeśli marzysz, by schudnąć. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości kwasu tartronowego w ich miąższu, który zapobiega przekształcaniu się węglowodanów w tłuszcze.

Warto przypomnieć także, obecna w ogórkach celuloza subtelnie poprawia procesy trawienne, dzięki czemu redukuje się poziom złego cholesterolu oraz wydala się z organizmu szkodliwe substancje.

Przepis na wodę ogórkową

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1 litr wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka stołowa nasion chia

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz ogórka. Zblenduj miąższ z wodą i sokiem z cytryny.
  • Dodaj łyżkę nasion chia do szklanki z napojem i pozostaw do nasiąknięcia przez kilka minut. Nasiona chia to dodatkowe wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • Pij tak przygotowany napój na 20 minut przed każdym posiłkiem.
  • Stosuj ten sposób przez 5 dni z rzędu, następnie zrób 10 dni przerwy. Tak regularne stosowanie wody ogórkowej przyniesie Ci zaskakujące efekty.

3. Papryka

Czerwona papryka

Być może obecność tego warzywa na naszej liście nieco Cię zaskoczy, gdyż papryka ma dość intensywny smak i może podrażniać żołądek.

Sekret tkwi jednak w jedzeniu niewielkich ilości surowej papryki, dzięki czemu będziesz cieszyć się z jej właściwości odchudzających, a nie dotkną Cię ewentualne skutki uboczne.

  • Według danych Centrum Żywienia Człowieka przy Uniwersytecie Kalifornijskim są to warzywa niezwykle stymulujące spalanie kalorii.
  • Papryka, niezależnie od koloru, zawiera kapsaicynę, związek podnoszący temperaturę ciała i w rezultacie wspomagający utratę zbędnych kilogramów.

Jak jeść paprykę, by schudnąć?

Zawsze jedz surową paprykę w niewielkich ilościach, pokrojoną w drobne plasterki lub dodaną do sałatki. Spróbuj jeść odrobinę tego warzywa każdego dnia, by zobaczyć efekty.

4. Pomidory

Sok pomidorowy

Pomidory to warzywa o niezwykłym działaniu detoksykacyjnym. Są bogate w przeciwutleniacze, bioflawonoidy, witaminy A, B, C, B3 czy K oraz minerały takie jak fosfor, wapń, cynk, magnez, potas, sód czy magnez.

Co więcej, są bardzo niskokaloryczne. Jak widzisz trudno o lepsze warzywo, które pomogłoby Ci w walce ze zbędnymi kilogramami.

Sok pomidorowy

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

  • Umyj pomidora i marchewki, a następnie zblenduj je. Wymieszaj warzywa z wodą i dodaj sok z cytryny.
  • Ten wyszczuplający napój należy pić na 20 minut przed posiłkiem przez 5 dni z rzędu. Następnie zrób 5 dni przerwy i zacznij kurację od nowa. Jeśli dodatkowo połączysz to ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami fizycznymi, bardzo szybko zobaczysz pierwsze efekty.
  • Dodatkową zaletą jest fakt, że sok pomidorowy jest niezwykle smaczny!

5. Cebula i czosnek

Cebula i czosnek

Zarówno cebula jak i czosnek to niezwykle zdrowe warzywa, które dodatkowo pomogą Ci schudnąć. Wspomagają eliminację toksyn i tłuszczu z organizmu, jednocześnie wspomagając funkcjonowanie wątroby i dbając o zdrowie Twojego serca.

Cebula i czosnek zapobiegają retencji płynów, są także naturalnymi antybiotykami. Włącz je do swojego jadłospisu i wypróbuj ich działanie na własnej skórze!

Jak wykorzystać cebulę i czosnek?

  • Zacznij dzień od zjedzenia surowego ząbka czosnku i wypicia szklanki wody na pusty żołądek.
  • Dodawaj drobno posiekaną cebulę do sałatek. Surowa cebula zapewni Ci większą dawkę substancji odżywczych i skuteczniej oczyści Twoje ciało ze szkodliwych substancji.