Właściwości przeciwnowotworowe naturalnych produktów

Wykorzystaj lecznicze działanie natury! Dzisiaj opowiemy Ci o produktach, w przypadku których zaobserwowano właściwości przeciwnowotworowe.
Właściwości przeciwnowotworowe buraków

Najlepszym leczeniem jest zapobieganie! Zwłaszcza, jeżeli mowa o chorobach tak niebezpiecznych jak rak. Możliwe, że ze względu na uwarunkowania genetyczne jesteś bardziej podatna na tego typu dolegliwości. W tym przypadku, powinnaś wiedzieć, że istnieją naturalne produkty, u których stwierdzono właściwości przeciwnowotworowe.

Dzisiaj przedstawimy Wam 5 zdrowych przykładów, których nie powinno zabraknąć na Waszym stole. Biorąc pod uwagę ich właściwości przeciwnowotworowe, koniecznie powinnaś włączyć je do codziennego jadłospisu.

Właściwości przeciwnowotworowe brokułów

Wiele warzyw zapobiega chorobom takim jak rak prostaty, rak piersi, rak płuc czy rak jelita grubego. Warto jednak podkreślić znaczenie brokułów – są bogate w witaminy C i E oraz minerały: wapń i żelazo.

Najlepiej jadać je ugotowane na parze. Żeby jeszcze bardziej wzmocnić właściwości przeciwnowotworowe warzyw, należy gotować je stosunkowo krótko – tak, żeby zachowały możliwie zielony kolor i były kruche.

Możemy też zasadzić brokuły w domu i dodawać ich kiełki do naszych sałatek. Kiełki brokułów mają pyszny, oryginalny smak i są bardzo sycące.

Przy okazji, gorąco polecamy Wam pewną odmianę brokułów, która rozsławiła się zwłaszcza ostatnimi laty: kale. Posiada ogromne właściwości przeciwnowotworowe: blokuje rozwój raka i neutralizuje związki rakotwórcze.

Sałatka z zielonych warzyw

Kurkuma

Mało jest przypraw o tak fantastycznym działaniu. Kurkuma posiada ogromne właściwości przeciwnowotworowe, które hamują rozwój wielu chorób. Mało tego! Świetnie zwalcza skutki uboczne środków farmakologicznych przyjmowanych przez chorych na raka.

Działanie przeciwzapalne kurkumy – poprawia komfort życia osób regularnie cierpiących na bóle, reumatyzm, itp.

Można ją przyjmować w kapsułkach, jako suplement. Lepiej jednak, ze względu na cenę, zwyczajnie dodać ją do jakiejkolwiek potrawy. W kuchni jest używana jako barwnik spożywczy. Możemy śmiało używać jej w małych ilościach do gulaszów, zup, ryżu, a nawet deserów (koktajle, budynie lub ciasta).

Zielona herbata

Każda z Was ją zna. Ten napar pochodzenia azjatyckiego prezentuje właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza jeżeli pija się go codziennie. Oprócz tego, zielona herbata opóźnia proces starzenia się komórek, zwalcza retencję płynów, oczyszcza skórę i łagodzi objawy alergii.

Weź pod uwagę, że – ze względu na zawartą w niej teinę – może działać stymulująco. Polecamy wypijać jedną filiżankę zielonej herbaty rano, a kolejną po południu. Nigdy w trakcie posiłków i koniecznie bez cukru!

Zielona herbata w liściach

Buraki

Buraki są niezwykle popularnym warzywem. Zawierają duże ilości witamin B i C oraz minerałów, takich jak potas, żelazo, sód, magnez czy błonnik.

Tak jak większość warzyw o kolorze bordowym, buraki posiadają właściwości przeciwnowotworowe oraz oczyszczają nasz organizm z toksyn i dostarczają dużej dawki energii. Działają też przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca.

Nadają się do spożycia zarówno ugotowane, jak i surowe. Najlepiej, żeby były to buraki ekologiczne. Wtedy możemy również wykorzystać łodygi i liście – najlepiej do sałatek.

Sałatka z buraków

Czerwone winogrona

Tak jak wspomnieliśmy w przypadku buraków, czerwono – bordowy kolor winogron wskazuje, że posiadają one właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko to ze względu na obecność antyoksydantów zwanych bioflawonoidami.

Z drugiej strony, winogrona zawierają resweratrol – składnik używany zwłaszcza w przemyśle kosmetycznym. W naszym przypadku hamuje rozwój komórek rakowych.

Jeżeli kupowane przez nas winogrona nie były poddawane pestycydom, warto jadać je wraz ze skórką. Pamiętaj, że pestki winogron (najbardziej odżywcza część winogron) również są jadalne.