Wyczyść piekarnik naturalnymi produktami!

Wiesz, że cytryna jest jednym z najlepszych produktów na pozbycie się tłuszczu? Eliminuje bakterie i uwalnia nasz piekarnik od niepożądanych zapachów.
Czysty piekarnik

Piekarnik należy do tych sprzętów, które brudzą się najbardziej. Nasze dania spędzają w nim nawet całe godziny, bardzo często pryskając tłuszczem i innymi substancjami.
Niejedna Pani Domu zastanawia się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik. I jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ jest on idealnym siedliskiem dla bakterii i innych mikroorganizmów.

W dzisiejszych czasach mamy do dyspozycji całą gamę produktów do czyszczenia. Ale nie zawsze są one najlepszą opcją. Zazwyczaj zawierają szkodliwe substancje chemiczne i nie do końca działają efektywnie.
Doskonałą alternatywą są produkty naturalne, dzięki którym Twój piekarnik będzie lśnił czystością.

Czyścimy piekarnik naturalnymi produktami

Naturalne, łatwo dostępne produkty są niezawodne. Szybko eliminują tłuszcz i brud, a przy okazji nie zanieczyszczają środowiska. Poniżej przedstawimy Ci kilka najlepszych przykładów:

Sól

Sól

Użycie soli w kuchni nie musi być związane tylko z gotowaniem. Sól to bardzo skuteczny środek na czysty i zdezynfekowany piekarnik.

W jaki sposób używamy soli?

Wymieszaj w misce pół litra wody i 250 g soli. Tak przygotowaną mieszankę rozprowadź po całej powierzchni piekarnika, a zwłaszcza w tych miejscach, w których nagromadziły się większe ilości tłuszczu. Odczekaj 15 – 20 minut i przemyj wilgotną gąbką.

Najprawdopodobniej pozostaną resztki i nieprzyjemny zapach. Żeby się ich pozbyć, wymieszaj pół litra octu winnego i 250 g soli. Mieszaj do momentu, aż oba składniki się połączą.

Przelej do pustego spraya i spryskaj nim całe wnętrze piekarnika. Odczekaj kilka minut i zmyj używając gąbki.

Cytryna

Świeża cytryna

Cytryna działa antybakteryjnie i pomaga wyeliminować szkodliwe mikroorganizmy. Jej przyjemny aromat pozwala pozbyć się niepożądanych zapachów. Cytryna doskonale rozpuszcza też tłuszcz.

Jak wyczyścić piekarnik cytryną?

Wystarczy przekroić na pół dwie cytryny i wycisnąć z nich sok. Przelewamy sok do żaroodpornego naczynia. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni i wkładamy do niego sok z cytryny.

Pozostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie i myjemy piekarnik wilgotną ściereczką.

Ocet

Ocet jabłkowy

Ocet od zawsze wykorzystywany był przy sprzątaniu domu. Polecamy zwiększyć jego skuteczność przy pomocy sody oczyszczonej.

Jak czyścić piekarnik octem?

Wymieszaj hojną porcje octu jabłkowego z sodą oczyszczoną i przelej do pustego spraya. Pokryj mieszanką całe wnętrze piekarnika i zaprogramuj go na 120 stopni Celsjusza.

Wystarczy 10 minut. Potem, jak już piekarnik wystygnie, wyczyść go wilgotną gabką.

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale też przy leczeniu wielu dolegliwości. Jeżeli chodzi o utrzymanie czystości, doskonale spisuje się przy czyszczeniu sprzętów takich jak piekarnik.

Jak wykorzystać sodę oczyszczoną?

Wymieszaj jedną łyżkę stołową sody oczyszczonej w szklance wody i przy użyciu spraya rozprowadź ją po całym wnętrzu piekarnika. Pozostaw na całą noc. Na następny dzień wystarczy przetrzeć wilgotną gąbką.

Możesz też połączyć szklankę sody oczyszczonej z odrobiną wody. Tak, aby powstała swego rodzaju pasta. Posmaruj nią zabrudzone miejsca i odczekaj dwie godziny. Potem dokładnie przetrzyj mokrą ściereczką.