Wyhoduj czosnek w domowych warunkach

Idealnie jest uprawiać czosnek, gdy na zewnątrz jest ciepło, ponieważ światło słoneczne jest niezbędne do kiełkowania. Również można to zrobić w zimie, jednak czekając na wyniki, trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość.
Czosnek

Czosnek jest wszystkim dobrze znany, bowiem towarzyszy nam już od prawie 5 tysięcy lat. Używany jest nie tylko w kuchni, ale często wykorzystywane są jego lecznicze właściwości. Szanująca się gospodyni domowa, zawsze ma go pod ręką lub w spiżarni.

Nadaje on charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu i smaku potrawom, a także przyda się przy zwalczaniu pierwszych objawów grypy. Czy wiesz, że czosnek możesz uprawiać sama w zaciszu domowym?

Podobnie jak wiele innych warzyw – czosnek nie jest wymagający i w prosty sposób można uprawiać go w doniczkach. Jedyne czego będziesz potrzebować to cierpliwość i wybranie odpowiedniej pory roku na posadzenie go.

Pamiętaj, że doniczka w której roślina będzie hodowana powinna być dość głęboka przynajmniej 20 cm, ponieważ czosnek charakteryzuje się długim korzeniem.

Zacznij uprawiać czosnek w domu!

Dlaczego dobrze jest hodować czosnek?

Uprawiamy czosnek

Uprawianie własnych ziół i warzyw jest gwarancją dobrego pochodzenia roślin. Jeśli hodujesz je sam, wiesz, że są całkowicie naturalne, a do ich uprawy nie użyto pestycydów i substancji chemicznych.

Również jest to sposób na posiadanie nieograniczonej ilości własnych zasobów i możliwość używania ich, gdy tylko to będzie konieczne.

Czosnek jest szczególnie korzystny dla organizmu ze względu na bogactwo substancji, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Jest on bogaty w substancje azotowe, sód, potas, selen, wapń, magnez, krzem, siarkowodór, kwas fosforowy, witaminy C, D, B, fitosterole i olejki eteryczne.

Warto wspomnieć też o allicynie, organicznym związku o działaniu bakteriobójczym, który uwalnia się, gdy czosnek jest kruszony lub mielony przed dodaniem do potraw. Trzeba jednak pamiętać, że z tych wszystkich właściwości korzystamy pod warunkiem, że jest on jedzony na surowo. Szacuje się, że czosnek po ugotowaniu traci około 90% swoich dobroczynnych właściwości.

Czosnek i jego właściwości

  • poprawia krążenie krwi
  • zapobiega nadciśnieniu
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zapobiega retencji płynów w organizmie
  • poprawia trawienie
  • wspomaga walkę z bakteriami
  • pomaga w oczyszczaniu organizmu
  • działa moczopędnie dzięki czemu może okazać się pomocny w walce z chorobami taki jak: podagra, reumatyzm, otyłość czy zapalenie stawów
  • działa jak środek dezynfekujący na skórę. Łagodzi skutki oparzeń, ran, brodawek czy wrzodów
  • zapobiega infekcjom i chorobom
  • posiada właściwości przeciwnowotworowe, które pomogą w walce z nowotworem żołądka, jelita grubego, wątroby, piersi
  • jest naturalnym antybiotykiem
  • pomaga w walce z grzybami

Jak uprawiać czosnek w domu?

Sadzenie czosnku

Co będzie potrzebne?

  • 1 główka czosnku
  • 1 doniczka o głębokości przynajmniej 20 cm
  • ziemia do sadzenia

Jak to zrobić?

  • wybierz ulubiony gatunek czosnku. Oddziel od siebie ząbki czosnku, nie naruszając przy tym skórki
  • zadbaj o to, by doniczka na dnie miała dziurki, aby nadmiar wody podczas podlewania mógł spokojnie spływać. Napełnij doniczkę ziemią pozostawiając 1 cm od jej górnej obręczy
  • umieść w doniczce ząbki czosnku na głębokość przynajmniej 10 cm, zaostrzonym koniec do góry. W naczyniu możesz zasadzić więcej ząbków, zawsze pamiętając o tym, aby odległość między nimi wynosiła przynajmniej 8 cm
  • gdy już wszystko jest gotowe pamiętaj, aby umieszczać doniczkę w miejscu gdzie przynajmniej przez 8 godzin będzie miała kontakt z promieniami słonecznymi

Kilka końcowych wskazówek

Sadzimy czosnek

Idealnie jest uprawiać czosnek, gdy na zewnątrz jest ciepło, ponieważ światło słoneczne jest niezbędne do kiełkowania. Również można to zrobić w zimie, jednak czekając na wyniki, trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość.

Wystrzegaj się nadmiernego podlewania rośliny. Nadmiar wody może spowodować popsucie ząbków, które zasadziłeś.

Uprawa czosnku trwa od 8 do 10 miesięcy. Gdy zewnętrzne liście zaczynają przybierać brązową barwę, wykop swój czosnek, umieść go w chłodnym i suchym miejscu przez tydzień i gotowe. Będziesz mógł cieszyć się własnoręcznie wyhodowaną przyprawą zarówno w kuchni, jak i przy kuracjach leczniczych.