Wykorzystaj te nasiona jako zdrowe źródło wapnia

Czy wiesz, że istnieje żywność, która ma w sobie więcej wapnia niż mleko? Na przykład, nasiona sezamu są bogate w wapń, żelazo, witaminy oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe.
Źródło wapnia

Poznaj interesujące alternatywne źródła wapnia, a mianowicie nasiona. Wydaje nam się, że jedynym poważnym źródłem wapnia są produkty mleczne, ale co tak naprawdę dzieje się z wapniem z mleka? Jak twierdzą dietetycy, nabiał jest ubogi w magnez, przez co wapń nie może odpowiednio trafiać do kości.

Musimy pamiętać, że wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, gdyż nie jest ona odpowiednio trawiona przez ich organizm. Co więc możemy zrobić? Ze względu na to, że to kobiety potrzebują większych ilości wapnia, aby dbać o zdrowe kości, poznaj poniższe nasiona – znakomitą alternatywę.

1. Nasiona gorczycy

Nasiona

Nasiona gorczycy znajdziesz w każdym sklepie z naturalną żywnością. Powinnaś wiedzieć, że procent zawartego wapnia w gorczycy jest najwyższy spośród wszystkich nasion na naszej liście. Są one idealne dla każdego i nie powodują żadnych skutków ubocznych.

  • Nasiona gorczycy to bogate źródło witamin, tanin i przeciwutleniaczy.
  • Aby móc je spożywać, gotuj je przez 10 minut. Mają one dobry smak i można z nich przygotowywać ciekawe napary, a nawet dodać do wielu potraw. Często wykorzystuje się je także w połączeniu z musztardą.
  • Doskonale radzą sobie także z problemami z gardłem, w tym z jego infekcjami i nawet utratą głosu.

2. Nasiona sezamu

To drugie najważniejsze źródło wapnia, jednak pamiętaj, że aby czerpać korzyści z nasion sezamu, zawsze musisz jeść je na surowo.

  • Nasiona sezamu są bogate w wapń i żelazo. Nie daj się zwieść ich niewielkim rozmiarom, bo mimo tego są one znakomitym źródłem witamin i minerałów.
  • Zawierają one także spore ilości białka, tłuszczów wielonienasyconych i różnych składników odżywczych.
  • Możesz wykorzystać je jako doskonały składnik sałatek lub jakiegokolwiek innego posiłku, ale pamiętaj: spożywaj je zawsze na surowo, nigdy ich nie gotuj.

3. Nasiona chia

Deser z nasionami chia

Często piszemy o korzyściach, jakie oferują nasiona chia. Są po prostu znakomite. Oto lista tych najważniejszych: 

  • Nasiona chia to naturalna skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w twojej diecie.
  • O nasionach chia często mówi się jako o super żywności, ponieważ zapewniają nam energię, składniki odżywcze pochodzenia roślinnego, białka i kwasy tłuszczowe, których potrzebujemy każdego dnia. Wszystko to bez konieczności przybierania na wadze!
  • Możesz dodać nasiona chia do swoich koktajlów lub jakiegokolwiek innego napoju. W ten sposób otrzymasz naturalne źródło wapnia, z którego możesz korzystać codziennie.

4. Siemię lniane

Nasiona z jogurtem

Masz siemię lniane w swoim domu? Jeśli nie, nie wahaj się udać się do jakiegokolwiek sklepu z naturalną żywnością lub dobrego supermarketu. Siemię lniane jest bowiem znakomitym źródłem wapnia, które wzmocni twoje kości, zatroszczy się o twoje zdrowie i utrudni ci przybieranie na wadze.

  • Jest bogaty w błonnik i witaminy.
  • Zwalcza stany zapalne i odkładanie się płynów w organizmie.
  • Poprawi stan twojej skóry, a także wzmocni twoje włosy i paznokcie.
  • Możesz dodać siemię lniane do jogurtu, koktajlu czy nawet sałatki. Jeśli lubisz ciasta i wypieki, dodaj je także do nich. Spodoba ci się to rozwiązanie.

5. Nasiona lotosu

Nasiona

Czy kiedykolwiek słyszałaś o nasionach lotosu? Są po prostu znakomite! Smaczne, pożywne i bogate w wapń.

  • Posiadają antyoksydanty
  • Są źródłem białka, magnezu potasu i fosforu.
  • Sprzyjają zwalczaniu złego cholesterolu i zapewniają spore porcje żelaza i cynku oraz innych pierwiastków śladowych.
  • W medycynie orientalnej uważane są za bardzo lecznicze, szczególnie jeśli chodzi o części o serce i kości. 
  • Aby skorzystać z ich właściwości, po prostu weź 100 gramów nasion i gotuj je przez 20 minut. Jedz je tak, jak je się migdały: pomimo swojego lekko gorzkiego smaku, są one naprawdę zdrowe.

6. Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika

Ile nasion słonecznika powinno się spożywać dziennie? Zalecamy jedną lub dwie łyżki stołowe, innymi słowy, od 20 do 40 gramów. Pamiętaj, że aby zapewnić sobie odpowiednie ilości wapnia, najlepiej będzie, jeśli będziesz spożywać surowe i ususzone ziarna słonecznika.

Nie dodawaj do nich soli, bo (jak pewnie już wiesz), nie jest ona zbyt korzystna dla twojego zdrowia i jedynie zachęci cię do spożycia większych ilości słonecznika.

Czy znasz korzyści płynące ze spożywania ziaren słonecznika? Oto one:

  • Są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych.
  • Zawierają spore ilości minerałów, takich jak fosfor, potas, magnez, wapń…
  • Poprawiają krążenie krwi.
  • Ze względu na to, że są tak bogate w potas i magnez, pomagają zwalczyć stres i zmęczenie.
  • Są bogatym źródłem fosforu magnezu, które dbaj o stan twojego mózgu.
  • Zawierają spore ilości kwasu foliowego.
  • Wzmacniają układ odpornościowy.
  • Zapewniają odpowiednią dawkę witaminy B1. W znaczący sposób zapobiega ona zmęczeniu i łagodzi zdenerwowanie.
  • I są przepyszne!