Wykryj raka jelita grubego na czas!

Objawy raka jelita grubego łatwo pomylić z innymi, mniej poważnymi dolegliwościami. Jeśli jednak występują jednocześnie, należy udać się do lekarza specjalisty – wczesna diagnoza w przypadku tej choroby jest kluczem do wyzdrowienia.
Wykrycie raka jelita grubego

Rozwój raka jelita grubego, jak sama nazwa wskazuje, następuje w jelicie grubym, zwłaszcza w części zwanej okrężnicą lub na jego końcowym odcinku, czyli odbycie.

Trudno wykryć raka jelita grubego w jego początkowych stadiach rozwoju, gdyż praktycznie nie wywołuje on żadnych charakterystycznych symptomów. Warto więc zwracać uwagę na szczegóły oraz regularnie poddawać się badaniom diagnostycznym, jeśli istnieje podstawa do obaw.

Dziś prezentujemy ci objawy, które mogą wskazywać rozwój raka jelita grubego w twoim organizmie. Nie lekceważ ich – pamiętaj, że choroba ta wcześnie wykryta jest uleczalna!

Objawy raka jelita grubego – dlaczego warto je znać?

Warto uświadomić sobie, że obecnie w wielu krajach rak jelita grubego jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności wśród pacjentów z nowotworami. Liczba ta dziwi, gdyż szanse na wyleczenie wcześnie wykrytej choroby są bardzo wysokie.

Wczesna diagnoza i odpowiednie leczenie odgrywają kluczową rolę. Pamiętajmy, że rozwój raka jelita grubego zawsze zaczyna się od nieszkodliwych dla zdrowia polipów.

Jelito grube

Przeczytaj koniecznie: Odnawiamy florę bakteryjną jelit – 5 produktów

Czynniki ryzyka

Istnieje kilka czynników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Warto je poznać, aby móc zastosować możliwie najlepszą profilaktykę. Oczywiście nie wykluczają one okresowych badań diagnostycznych, dzięki którym można wykryć polipy.

Osoby najbardziej narażone na rozwój raka jelita grubego to:

  • Osoby po 65. roku życia
  • Osoby cierpiące na polipy jelita grubego
  • Osoby cierpiące na przewlekłe zaburzenia układu pokarmowego, chorobę Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelit
  • Osoby, których dieta jest bogata w czerwone mięso i przetworzone potrawy, szkodliwe tłuszcze, uboga w produkty pełnoziarniste
  • Palacze i osoby często spożywające alkohol
  • Cukrzycy
  • Osoby praktykujące siedzący tryb życia
  • Osoby z nadwagą

Objawy raka jelita grubego

Pamiętaj, że poniższe symptomy, aby uznać je za niepokojące, muszą utrzymywać się przynajmniej przez kilka dni z rzędu.

  • Zmiany w funkcjonowaniu jelit i wypróżnianiu. Bez żadnych powodów nagle pojawiają się biegunki lub zaparcia. Zmianie może ulegać również średnica kału.
  • Uczucie niekompletnego wypróżnienia.
  • Krwawienie z okolic odbytu lub obecność krwi w kale (jego kolor jest znacznie ciemniejszy niż zwykle, prawie czarny). Objaw ten utrzymujący się przez dłuższy okres czasu może prowadzić do anemii, więc w żadnym wypadku nie powinien zostać zlekceważony.
  • Ból brzucha przypominający kolkę.
  • Niewyjaśnione skrajne zmęczenie organizmu, nie związane z żadnym wysiłkiem fizycznym.
  • Nagły spadek masy ciała.
  • Przypadki choroby w rodzinie.

Jak reagować na powyższe objawy?

Silny ból brzucha

Zanim podniesiesz alarm i zaczniesz się zamartwiać, powinnaś sobie uświadomić, że powyższe objawy mogą wskazywać również na inne, mniej poważne dolegliwości. Zanim najdą cię więc czarne myśli, udaj się do lekarza, aby postawił diagnozę.

Jeśli w twojej rodzinie pojawiły się przypadki raka jelita grubego lub sama chorowałaś już na jakikolwiek inny nowotwór, dla własnego spokoju powinnaś poddać się badaniu kolonoskopii – dzięki niemu można wcześnie wykryć polipy.

Odpowiednia dieta najlepszą profilaktyką

Najlepszą profilaktyką antynowotworową jest stosowanie prostej i zdrowej diety, która pomoże uchronić organizm przed rozwojem raka jelita grubego i wielu innych chorób przewodu pokarmowego.

Pamiętaj, że jelito, które nie funkcjonuje prawidłowo, staje się źródłem przewlekłych i zwyrodnieniowych chorób. Kluczem do jego zdrowia jest dostarczanie mu codziennej dawki błonnika.

Staraj się spożywać produkty pełnoziarniste, jak to robili ludzie kilka dekad temu. Unikaj przetworzonych produktów jak ognia!

Błonnik niczym miotełka czyści jelita z toksyn, odpadów i innych szkodliwych substancji, które – jeśli nie zostaną usunięte – przechodzą do krwi. Które więc produkty powinniśmy włączyć do codziennej diety?

Dieta bogata w błonnik

Świeże owoce i warzywa – najlepiej jeśli będą pochodziły z hodowli ekologicznej, ponieważ wtedy możesz je spożywać razem ze skórką, czyli z częścią, która jest najcenniejszym źródłem błonnika.

  • Produkty pełnoziarniste
  • Rośliny strączkowe
  • Suszone owoce, bakalie i nasiona
  • Grzyby
  • Algi
  • Psyllium
  • Spirulina

Nie zapomnij o tym, że wraz ze zwiększeniem spożycia błonnika, trzeba również zwiększyć ilość przyjmowanych płynów, przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

W pierwszych dniach zmiany nawyków żywieniowych możesz cierpieć na zaparcia, które jednak po kilku dniach ustąpią, jelito przyzwyczai się do większej dawki błonnika i znów będziesz normalnie chodziła do toalety. W razie potrzeby możesz zastosować naturalne środki przeczyszczające.

Przeczytaj koniecznie: Naturalne środki przeczyszczające na zaparcia

Suplementy diety

Istnieje również szereg naturalnych suplementów diety, które skutecznie chronią przed rozwojem raka jelita grubego. Są to:

  • Wapń
  • Witamina D: niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia
  • Kwas foliowy lub witamina B9
  • Magnez
  • Selen

Suplementy diety powinny być zawsze przyjmowane po konsultacji z lekarzem, zwłaszcza jeśli cierpisz na jakąś chorobę lub bierzesz leki.