Wzmacniamy naczynia krwionośne naparami

Dowiedz się jak w prosty sposób, poprzez napary wzmocnić serce i naczynia krwionośne.
Tętnice

Czy wiesz, co jest jednym z największych zagrożeń dla Twojego zdrowia? Wiesz, co tak naprawdę jest przyczyną śmierci milionów ludzi na całym świecie? Mowa o miażdżycy, przewlekłej chorobie dotykającej naczynia krwionośne.

Stopniowo zatykane światło tętnic na skutek odkładania lipidów i cholesterolu w błonie wewnętrznej ścian, a późniejsze wapnienie ognisk prowadzi do miażdżycowego stwardnienia tętnic, czyniąc z tej choroby cichego zabójcę.

Pacjenci często nie zdają sobie sprawy z powagi problemu, aż do momentu, gdy jest za późno na jakąkolwiek reakcję. Właśnie dlatego tak ważne jest, by ze szczególną uwagą zadbać o naczynia krwionośne, ich czystość i siłę.

Napary na zdrowe naczynia krwionośne

Jak zatem uniknąć tego, by w ścianach żył i tętnic nie tworzyły się blaszki miażdżycowe, które utrudniają przepływ krwi? Sekret tkwi nie tylko w zdrowej i zbilansowanej diecie, ale równie ważne jest uzupełnienie jej kilkoma leczniczymi naparami, które dziś poznasz!

1. Napar z lipy i głogu

Napar

Natura zawsze wyciąga do nas pomocną dłoń i podsuwa wiele skutecznych naturalnych środków leczniczych, które wspomogą nasze zdrowie.

Najodpowiedniejszą opcją, która ochroni nasze serce, a jednocześnie utrzyma w czystości żyły i tętnice to niewątpliwe napary z głogu. Bez problemu znajdziemy go w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.

Głóg popularność zyskał dzięki swoim leczniczym właściwościom, a szczególnie zasłyną z korzystnego wpływu na serce i naczynia krwionośne. Związki flawonoidowe, które znajdują się w owocach i kwiatach rośliny, działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, tym samym zwiększając przepływ krwi i poprawiając pracę serca.

Warto również wiedzieć, że napary z głogu mogą okazać się pomocne przy łagodzeniu bólów głowy i ataków migreny.

Skąd zatem połączenie głogu i lipy? Ta kombinacja pomaga w odprężeniu się, wyciszeniu i kontroli ciśnienia tętniczego.

Składniki:

  • 10g głogu
  • 10g lipy
  • 1 szklanka wody (200ml)
  • 1 łyżka miodu (25g)

Sposób przygotowania:

  • To bardzo proste! Rozpocząć należy od zagotowania wody, a gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej głóg i lipę. Pozostawić do gotowania na około 15 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia na 5 minut
  • Następnym krokiem jest przecedzenie mieszanki i umieszczenie naparu w filiżance. Dla osłody dodać łyżkę miodu i tak przygotowany napój można spożywać każdego dnia.
  • Biorąc pod uwagę właściwości rozszerzające naczynia krwionośne głogu, zaleca się spożywanie naparu przez 15 dni po jednej filiżance dziennie, a następnie zrobić 10 dni przerwy

2. Napar z rozmarynu i melisy

Napar z melisy

Na temat dobroczynnych właściwości rozmarynu można się długo rozpisywać. Ta występująca dziko w rejonie Morza Śródziemnego roślina często stosowana jest jako środek rozluźniający mięśnie.

Wśród właściwości, które posiada, są i takie, które dotyczą serca i wspomagają naczynia krwionośne. Rozmaryn usprawnia krążenie krwi, dlatego tak zalecane jest picie naparu z tej rośliny przynajmniej dwa razy dziennie — jedną filiżankę rano, drugą po południu.

Rozmaryn jest bogaty w kwasy organiczne i garbniki, które zarówno wzmocnią, jak i oczyszczą nasze żyły i tętnice.

Do tego naparu dodamy również melisy, która doskonale ukoi nerwy, rozluźni oraz zmniejszy napięcie. W jaki sposób przygotować ten napar?

Składniki:

  • 15g czystego rozmarynu
  • 10g melisy
  • 1 szklanka wody (200)
  • 1 łyżka miodu (25g)

Sposób przygotowania:

  • proces przygotowania naparu należy rozpocząć od zagotowania wody. Gdy zacznie ona wrzeć, umieszczamy w niej rozmaryn i melisę. Aby rozmaryn uwolnił wszystkie swoje składniki, gotowanie powinno trwać przynajmniej 30 minut
  • po upływie zalecanego czasu, mieszankę pozostawić do ostygnięcia na około 5 minut. Całość przecedzić i dodać łyżkę miodu. Na pewno Ci zasmakuje! Pamiętaj o przyjmowaniu naparu dwa razy dziennie

3. Napar z imbiru, miodu i czosnku

Napar z imbiru

Cytryna i czosnek to dwa składniki, które dzięki swoim właściwościom doskonale wpływają na pracę serca i naczynia krwionośne.

Jak powszechnie wiadomo, czosnek jest najlepszym naturalnym antybiotykiem, ale również skutecznie poprawia krążenie krwi w tętnicach, jednocześnie minimalizując proces odkładania się w ścianach złego cholesterolu.

Tymczasem imbir to drugi naturalny składnik, który w równie skuteczny sposób poprawi krążenie krwi oraz skutecznie oczyści naczynia krwionośne. Z imbirem jednak nie wolno przesadzać. Działa on silnie rozszerzająco na żyły i tętnice dlatego lepiej nie przekraczać ilości trzech gramów przyprawy dziennie.

Jak zatem przygotować napar z udziałem tych leczniczych produktów?

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody (200ml)
  • starty imbir (3g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (15ml)
  • 1 łyżka miodu (25ml)

Sposób przygotowania:

  • jak we wcześniejszych przypadkach najpierw należy nastawić wodę do gotowania. Następnie do wrzątku dodać imbir i posiekany czosnek i pozostawić do gotowania na 20 minut
  • po upływie zalecanego czasu pozostawić mieszankę na 5 minut do ostygnięcia. Następnym krokiem jest przecedzenie zawartości i do naparu dodanie łyżki soku z cytryny oraz miodu dla osłody. Napój nie tylko w smaku jest pyszny, ale i skutecznie zadba o zdrowie Twojego serca i oczyści naczynia krwionośne. Pamiętaj o piciu jednej szklanki dziennie koniecznie na pusty żołądek!