Wzmocnij układ odpornościowy! pyszne sposoby

Napoje na odporność

Osłabiony układ odpornościowy sprawia, że jesteśmy podatni na atak bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie się bronić, mogą one doprowadzić do wielu chorób i uszkodzić wszystkie nasze organy. Przy braku odpowiedniej obronności organizmu, bardzo łatwo o grypę, przeziębienia i inne infekcje, które niosą ze sobą wiele problemów zdrowotnych.

Silny układ odpornościowy chroni nas przed chorobami i sprawia, że dzień po dniu czujemy się zdrowsi. Na szczęście, istnieją sposoby na wsparcie naszego organizmu. Dostarczając mu odpowiednią ilość nutrientów, których potrzebuje, wzmocnimy układ odpornościowy i utrzymamy wszelkie dolegliwości z dala od nas.

Wiele badań dowiodło, że odpowiedni sposób odżywiania, naturalne probiotyki i aktywny tryb życia, stymulują obronność organizmu i wzmacniają jego układ immunologiczny. Dlatego też najważniejszą kwestią jest zmiana nawyków żywieniowych. Oprócz tego, polecimy Ci dzisiaj 7 różnych przepisów na soki i napoje, które mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok #1

Gujawa na odporność

Ten potężny sok dostarcza do naszego organizmu ogromną dawkę witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu i utrzymuje choroby z dala od nas.

Składniki

  • 2 garście truskawek.
  • 1 gujawa.
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania

Sok z pomarańczy wrzucić do sokowirówki wraz z gujawą i posiekanymi truskawkami. Kiedy już wszystko będzie dobrze wymieszane, nadaje się do picia. Najlepiej pijać schłodzony i na czczo.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok #2

Ten pyszny sok jest niezwykle orzeźwiający i dostarcza nam dużych ilości witaminy C. Pij go codziennie, o jakiejkolwiek godzinie.

Składniki

  • 1 granat.
  • 4 śliwki.
  • ½ cytryny.
  • 1 pomarańcza.
  • 120 g ananasa.
  • 250 g winogron.
  • ½ szklanki kruszonego lodu.

Sposób przygotowania

Umyć i usunąć pestki z winogron, cytryny, granatu, ananasa i pomarańczy. Obrać śliwki. Usunąć pestki i pokroić. Wszystkie pokrojone w kostkę owoce wrzucamy do sokowirówki. Jak już powstanie jednolity sok, dodajemy kruszony lód i gotowe. Smacznego!

Silny układ odpornościowy – przepis na sok #3

Marchew na odporność

Dynia i marchew są produktami niezwykle bogatymi w witaminy, minerały i antyoksydanty, co sprawia, że wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zapobiec przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Składniki

  • 1 kawałek dyni.
  • 1 duża marchewka.

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy oba składniki. Wkładamy do sokowirówki. Otrzymany sok mieszamy z  niewielką ilością wody. Tak przygotowany koktajl pijamy codziennie. Zwłaszcza w okresie zimowym.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok #4

Ten fantastyczny sok, dzięki obecności cytrusów, dostarcza ogromne ilości witaminy C i niezbędnych antyoksydantów.

Składniki

  • 3 gujawy.
  • Sok z 3 pomarańczy.
  • Sok z 3 mandarynek.
  • Sok z 2 limonek.
  • Sok z 1 cytryny.
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania

Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z gujaw. Potem mieszamy go z resztą soków. Na koniec, dodajemy miód i – przy pomocy blendera – ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Pijemy od razu, żeby wykorzystać wszystkie właściwości.

Napar z imbiru i cytryny

Imbir z cytryną na odporność

Jeżeli wolisz herbatki zamiast soków, możesz przygotować ten wspaniały napar z imbiru i cytryny, który dostarczy Ci nutrientów i wzmocni układ odpornościowy, zwłaszcza podczas zimy.

Składniki

  • 1 filiżanka wrzątku (250 ml).
  • 1 łyżka miodu (25 g).
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 ml).
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru (5 g).
  • 6 łyżeczek cynamonu (20g).

Sposób przygotowania

Wrzucamy imbir i cynamon do wrzątku i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i miód. Przykrywamy na 5 minut i gotowe!

6. Napar z rozmarynu

Rozmaryn zawiera duże ilości witaminy C w liściach i w kwiatach. Doskonale wpływa na układ odpornościowy. Nie poleca się go chorym na nadciśnienie i epilepsję.

Składniki

  • 1 łyżeczka suchych liści rozmarynu.
  • 1 filiżanka wrzątku.

Sposób przygotowania

Gotujemy liście rozmarynu we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Odcedzony napar pijemy 2 – 3 razy dziennie.

7. Napar z tymianku

Tymianek na odporność

Tymianek jest rośliną o właściwościach antyseptycznych, przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych. Wszystko to dzięki substancji zwanej tymolem. Napar z tymianku jest niezawodny, jeżeli chodzi o układ odpornościowy. Nie zaleca się przesadzać z ilością tymianku w naparze.

Składniki

  • 1 łyżka tymianku.
  • 1 filiżanka wrzątku.

Sposób przygotowania

Dodajemy jedną łyżkę tymianku do wrzącej wody i gotujemy przez 3 lub 4 minuty. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut, odcedzamy i od razu pijemy,