Wzmocnienie włosów – 5 niezbędnych produktów

Trzeba pamiętać, że wzmocnienie włosów odbywa się na kilku płaszczyznach i ważne jest nie tylko to co stosujemy do pielęgnacji naszych włosów, ale równie ważne jest to co zjadamy. Podobnie jak w przypadku innych części ciała, kondycja i wzmocnienie włosów zależy od zrównoważonej diety. W tym artykule wskażemy, które produkty są najważniejsze dla wzmocnienia naszych włosów.

Odnośnie wpływu diety na zdrowie naszych włosów, efekty odnotowuje się znacznie później niż w przypadku oddziaływania diety na naszą skórę. Na przykład, zaledwie po tygodniu stosowania ubogiej w witaminy i minerały diety, już po kilku dniach możemy się spodziewać wyprysków, suchości skóry oraz zmiany jej koloru, twierdzi dermatolog z Nowego Jorku, Cibeles Fishman. Efekty złej diety na wyglądzie i stanie naszych włosów możemy dopiero odnotować po kilku miesiącach.

Oczywiście na stan włosów ma wpływ wiele innych czynników, a nie tylko to, co spożywamy. Palenie papierosów, zachwianie równowagi hormonalnej czy brak snu mogą również wpływać na wygląd włosów i na nasze ogólne samopoczucie. Wtedy niestety żaden składnik odżywczy nie pomoże nam tego zrekompensować.

5 produktów na wzmocnienie włosów

1. Łosoś

Oprócz tego, że jest bogaty w białko i witaminę D (oba te składniki są kluczem do mocnych włosów), zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezastąpione na wzmacnianie włosów. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować  kwasów samodzielnie, jednak są niezbędne do porostu włosów. Około 3% trzonu włosa składa się z kwasów tłuszczowych omega-3, znajdują się one również w błonach komórkowych skóry głowy oraz w naturalnych olejach, które utrzymują stałe nawilżenie skóry głowy i całych naszych włosów.

Jeśli nie jesteśmy entuzjastami łososia, inną opcją na dostarczanie kwasów omega-3 do naszego organizmu, jest spożywanie ryb takich jak: śledź, sardynki, pstrąg, makrela oraz awokado, pestek dyni i orzechów.

2. Orzechy

O-jajkachOprócz tego, że są doskonałym źródłem białka, to zawierają jeszcze cztery niezbędne minerały: cynk. selen, siarkę i żelazo. W tym wypadku żelazo jest niezwykle ważne ponieważ, pomaga komórkom w transportowaniu tlenu do mieszków włosowych, dlatego też bardzo niska zawartość żelaza w organizmie (anemia), jest jedną z głównych przyczyn wypadania włosów, zwłaszcza u kobiet. Swoje braki w żelazie można też uzupełniać poprzez jedzenie mięsa (drobiu, wołowiny i wieprzowiny) oraz ryb.