Zaparcia – kiedy zaczynają być niebezpieczne?

Kiedy nasz organizm nie może pozbyć się wszystkich zbędnych resztek pokarmowych, nie jest w stanie pełnić swoich funkcji i zaczyna gromadzić toksyny, będące przyczyną wielu chorób.
Zaparcia

Czy zaparcia mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Zaparcia są bardzo często spotykaną dolegliwością, która – jeżeli staje się przewlekła – może przynieść wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Należy odpowiednio szybko reagować. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegółowe informacje.

Zaparcia, ta uciążliwa przypadłość

Która z nas nie miała z tym problemów? Praktycznie wszystkie niejednokrotnie cierpiałyśmy na tę przypadłość. Może nawet zbyt wiele razy. Dnie, a nawet tygodnie, nie mogąc normalnie pójść do łazienki.

Nieregularne wypróżnianie się, to problem, który dotyczy ogromnej części społeczeństwa. Dlatego też, ostatnimi laty, przemysł farmaceutyczny związany z tą dolegliwością tak bardzo się rozrósł.

Ty też sięgasz po leki, żeby móc „pójść do łazienki”? Prawda, że czasem nie mamy innego wyjścia, ale w większości przypadków staraj się tego unikać. Lepiej jest zmienić nawyki żywieniowe i styl życia, a nasze ciało – krok po kroku – zacznie się samo regulować.

Bóle w dole brzucha

Siedzący tryb życia, niedobór błonnika, nieodpowiednia dieta i mała ilość wypijanych płynów – to tylko niektóre z czynników wywołujących zaparcia. I uwaga! To właśnie kobiety są najbardziej podatne. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na naszą budowę ciała.

Warto też wspomnieć, że sam proces „wypróżniania” zmienia się zależnie od osoby. Nie wszystkie trawimy pokarmy w ten sam sposób; niektóre szybciej, inne wolniej. Przyjmuje się, że średnio powinnyśmy chodzić do ubikacji raz dziennie. Oczywiście, wiemy, że nie zawsze tak to wygląda.

Zaparcia – jak je rozpoznać?

Uciążliwe zaparcia

  • Wypróżniasz się trzy razy – lub mniej – na tydzień.
  • Są przypadki, że masz biegunki, a innym razem wręcz przeciwnie.
  • Kosztuje Cię to dużo wysiłku, wypróżnianie trwa nawet 15 minut.
  • Czujesz się nabrzmiała i ciężka, masz gazy i wzdęty brzuch.
  • Czasem miewasz bóle głowy.
  • Jeżeli dolegliwość trwa dłużej niż 3 miesiące, mówimy o zaparciach przewlekłych.

Kiedy zaparcia stają się niebezpieczne?

Zmartwiona kobieta

Wiesz już, że zaparcia są szkodliwe dla organizmu i, niewątpliwie, należy im zapobiegać. Weź pod uwagę, że jeżeli nie pozbywasz się z organizmu zbędnych resztek pokarmowych, Twoje ciało zacznie chorować.

Jelita przestaną odpowiednio pracować, a poziom toksyn zwiększy się do tego stopnia, że przestaniesz odpowiednio przyswajać pokarmy. To ogromne ryzyko.

Jeżli zaparcia przydarzają Ci raz na miesiąc, to zupełnie normalne. Problem pojawia się wtedy, kiedy stają się dolegliwością przewlekłą. Powinnaś skonsultować się z lekarzem, jeżeli:

  • Zaczynają Ci doskwierać silne bóle brzucha i nie możesz normalnie iść do łazienki lub miewasz wymioty.
  • Jeżeli nie wypróżniasz się już od 7 dni, a leki nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
  • Jeżeli zauważyłaś krew w kale.
  • Bardzo niebezpieczne są okresy, w których przemiennie cierpisz i na zaparcia, i na biegunkę.
  • Obserwuj formę kału. Jeżeli stolec jest wyjątkowo cienki, zawiadom lekarza.
  • Jeżeli tracisz na wadze w niewyjaśniony sposób. To bezpośredni znak, że z Twoim ciałem dzieje się coś nie tak. Zwróć na to uwagę.
  • Efektem zaparć mogą być hemoroidy. Ciągły wysiłek przy wypróżnianiu uszkadza nasze jelita. Jak tylko zauważysz najmniejsze objawy, od razu zgłoś się do lekarza. To bardzo ważne.

Proste wskazówki na zapobieganie zaparciom

Aloes i kiwi na zaparcia

1. Odpowiednia ilość ruchu. Co Ty na to, żeby codziennie wyjść na półgodzinny spacer? Ruch przyspiesza ruchy jelitowe i aktywuje nasz organizm. To naprawdę skuteczny sposób.

2. Poranny koktajl z aloesu, cytryny i kiwi. Prosty i skuteczny. Wymieszaj letnią wodę z jedną łyżką stołową wyciągu z aloesu. Jak już się rozpuści, dodaj sok z połówki cytryny. Możesz też dodać dwa zmiksowane kiwi. Pychota!

3. Miseczka papai, orzechów i jogurtu greckiego. Idealne na śniadanie. To doskonałe źródło błonnika, witamin i korzystnych dla zdrowia bakterii.

4. Płatki owsiane ze śliwkami. Kolejny przepis na zdrowe śniadanie.

5. Ryż pełnoziarnisty. Doskonały do obiadu. Pełne ziarna ryżu działają przeczyszczająco, są bogate w błonnik i antyoksydanty.

6. Duże ilości płynów. Woda, soki naturalne… Nie tylko nawodnisz organizm, ale też usprawnisz perystaltykę jelit. Co najmniej dwa litry dziennie.

7. Jadanie w małych ilościach, ale wiele razy dziennie. Nigdy nie omijaj posiłków, a zwłaszcza śniadania. To podstawa do utrzymania rutyny. W ten sposób nasz organizm się uregulowuje. Ważne, żeby nie jeść obfitych kolacji. Lekki, wieczorny posiłek pomoże nam zwalczyć zaparcia.

8. Owoce i warzywa jak najbardziej tak. Masz do dyspozycji niezliczone ilości sałatek i soków naturalnych, dzięki którym połączysz owoce z warzywami. Jakiś przykład? Sok z buraka liściowego, limonki i melona. Albo z marchewki, ananasa, arbuza i imbiru. Może to też być arbuz z pomidorem i bazylią. Co Ty na to?