Zdrowa i sprawna wątroba – 3 niezawodne zupy

Zdrowa i sprawnie pracująca wątroba jest ściśle powiązana z jakością naszego życia. Ze względu na wiele elementow, które jej szkodzą, warto przeprowadzić od czasu do czasu swego rodzaju detoks oczyszczający.
Wątroba i zupa oczyszczająca

Abyśmy czuły się zdrowe, witalne i mogły uniknąć tej niechcianej nadwagi, konieczna jest sprawna, odpowiednio funkcjonująca wątroba. Jest ona nierozerwalnie związana z jakością naszego życia.

W tym artykule powiemy Ci jak wyeliminować toksyny, które sprawiają, że Twoja wątroba nie spełnia należycie swoich zadań.

Najlepsze jest to, że nasze sposoby sa niezwykle skuteczne, ekonomiczne, a przy okazji przepyszne. Dowiedz się wszystkiego o tych 3 wyjątkowych zupach.

Dlaczego wątroba powinna być wolna od toksyn?

Nieustannie mówi się nam, że wątroba i toksyny nie idą w parze. Ale dlaczego? To właśnie ten narząd jest odpowiedzialny za oczyszczanie naszego organizmu z tych złowrogich elementów. Zdarza się jednak, że jest ich zbyt wiele i nasza wątroba nie daje rady ich wszystkich usunąć.

Jakie są źródła pochodzenia toksyn?

  • Produkty, których nie możemy dobrze strawić.
  • Produkty przepełnione tłuszczami utwardzanymi.
  • Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego.
  • Ulepszacze spożywcze: konserwanty, koloranty, regulatory smakowe itp.
  • Alkohol.
  • Tytoń i inne toksyczne nawyki.
  • Zanieczyszczenie powietrza.
  • Negatywne emocje.

Jak możecie zauważyć, istnieje wiele czynników, które sprawiają, że nasza wątroba staje się niewydolna i mogą prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. Na szczęście, istnieją sposoby i diety oczyszczające, dzięki którym usprawnimy pracę tego jakże ważnego organu.

Zupy, o których Wam dzisiaj powiemy, są jedną z najlepszych opcji.

Zupy czy kremy?

W naszym artykule powiemy sobie o zupach, ale równie dobrze możesz – przy pomocy blendera – zamienić je w pyszne kremy warzywne. Będą wtedy jeszcze bardziej sycące.

Pamiętaj jednak, że zupy na bazie bulionów możemy jadać przez cały dzień i w większych ilościach. Wtedy ich działanie detoksykacyjne jest jeszcze lepsze.

Proponujemy, żebyś przez 15 dni (albo nawet cały miesiąc) jadała na co dzień litr jednej z poniższych zup. Możesz jeść zawsze tę samą, albo raz jedną, raz drugą. Jak wolisz. Pamiętaj, żeby jadać je na pół godziny przed każdym posiłkiem i na pusty żołądek.

Nie zapomnij doprawić Twoich zup oliwą z oliwek wysokiej jakości i odrobiną wody morskiej zamiast soli kuchennej. W ten sposób nadasz im wyjątkowego smaku, a przy okazji zwiększysz ich właściwości oczyszczające.

Karczochy, jabłko i cytryna

Karczochy i wątroba to z pewnością najlepsze połączenie. Możesz też przygotowywać napary z liści tych warzyw. Działają rewelacyjnie!

Gorzkawy smak karczochów neutralizuje słodki i łagodny smak jabłka. Owoc ten, oprócz wielu innych właściwości, równie skutecznie usprawnia działanie naszej wątroby.

Cytryna, z kolei, nada Twojej zupie kwaśnawego posmaku, a przy okazji pomoże w procesie spalania tłuszczów, za co nasza wątroba na pewno będzie jej wdzięczna.

Napar

Seler, płatki owsiane i imbir

Seler działa wyjątkowo oczyszczająco: nie tylko poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego, ale też usprawnia nerki, co jest niezwykle ważne w procesie detoksykacji organizmu.

Oprócz tego, dostarcza wyjątkowego smaku naszym zupom. Owies – poza tym, że nadaje konsystencji – zawiera błonnik i białka pochodzenia roślinnego, które pomagają wyeliminować toksyny z oganizmu.

Jest też wyjątkowo odżywczy i poprawia perystaltykę jelit. Na koniec dodajemy odrobinę korzenia imbiru, który przyspiesza trawienie tłuszczów.

To właśnie one sprawiają, że nasza wątroba pracuje wolniej.

Płatki owsiane

Kapusta, rzodkiew i kurkuma

Wszystkie warzywa z rodziny kapustnych (brokuły, kalafior itp.) mobilizują enzymy trawienne i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.

Biała rzodkiew, używana zazwyczaj do bulionów, przyspiesza proces spalania tłuszczów. Jest niezastąpiona w dietach oczyszczających.

Zupa cebulowa

Kurkuma, natomiast, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Pomaga też udrożnić i usprawnić pracę narządów układu trawiennego. Wystarczy jedna łyżka stołowa (6,8 g) na każdy litr wody.