Zdrowe faszerowane warzywa – przygotuj je!

Przepisy na warzywa

 

Codzienne spożywanie warzyw to jeden z sekretów zdrowego, długiego życia i utrzymania odpowiedniej wagi. Jeżeli powoli kończą Ci się pomysły na to, jak owe warzywa przygotować, na pewno zainteresujesz się dzisiejszymi pięcioma sposobami na ich przygotowanie.

Nadziewane warzywa to świetny i bardzo smaczny sposób na ich spożywanie, dodatkowo uzupełniają posiłek – w inne niezbędne składniki. Dania, które dziś przedstawimy, są niskokaloryczne i można je jeść właściwie o każdej porze dnia.

Faszerowane warzywa — przygotuj je sam!

Papryka

Faszerowana papryka

Danie to jest bardzo proste do wykonania, a jakże smaczne i zdrowe. Warzywa faszerujemy mieloną wołowiną lub drobnym makaronem w kształcie ryżu.

Jest to idealne połączenie, które umożliwia zmniejszenie nadmiaru nasyconych tłuszczów z diety, a jednocześnie dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych. Wartość kaloryczna dania to tylko 267 kcal.

Składniki:

  • opakowanie drobnego makaronu
  • 3 szklanki rukoli
  • 0,25 szklanki sera feta
  • oliwa z oliwek
  • 4 niewielkie papryki, przekrojone i bez nasion

Sposób przygotowania:

  • rozgrzać piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie ugotować makaron według wskazówek podanych na opakowaniu
  • gdy makaron jest gotowy, należy odcedzić go, a następnie dodać rukolę, ser feta, oliwę z oliwek oraz odrobinę pieprzu i soli i dokładnie wymieszać
  • powstałą masą faszerować warzywa, a następnie układać je na blaszce. Po zakończeniu przykryć wszystko folią aluminiową i pozostawić do pieczenia około 40 minut (aż do miękkości papryki)

Słodkie ziemniaki – Bataty

Słodkie nadziewane ziemniaki

W ziemniakach znajdziemy spore pokłady witaminy A, tak niezbędnej dla zachowania zdrowych oczu i skóry. Są to również warzywa bogate w potas, który jest bardzo ważny dla prawidłowej funkcji nerwów, oraz witaminy B6, która to z kolei wspomaga organizm przy walce z chorobami. Wartość kaloryczna dania: 325 kcal.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • posiekane brokuły
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 0,25 szklanki sera mozzarella

Sposób przygotowania:

  • umyć dobrze ziemniaki i ze skórką postawić do gotowania przez około 25 minut. Gdy są gotowe pozostawić przez 10 minut do ostygnięcia
  • w międzyczasie pokrojone brokuły gotować przez 5 minut w osolonej wodzie
  • nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni
  • ziemniaki przeciąć wzdłuż i delikatnie usunąć środek warzywa. Zachować ostrożność i postarać się aby część, która będzie nadziewana nie była zbyt cienka
  • resztki ziemniaków dokładnie rozbić, dodać brokuły ser, sól i pieprz i dobrze wymieszać
  • nadziewać warzywa i posypać mozarellą

Pomidor

Nadziewany pomidor

W tym wypadku pomidory będą faszerowane tuńczykiem. Jest to bardzo proste i bardzo smaczne rozwiązanie. Danie świetnie nadaje się do podania na obiad.

Składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • puszka tuńczyka
  • połowa białej cebuli drobno posiekanej
  • mały słoik majonezu
  • 0,25 szklanki kaparów

Sposób przygotowania:

  • umyć dokładnie warzywa. Najlepiej posłużyć się wodą z octem
  • następnie należy odciąć szczyt pomidorów i dokładnie wyodrębnić ich nasiona i miąższ nie uszkadzając przy tym skórki
  • w osobnym naczyniu umieścić tuńczyka, połączyć go z majonezem i posiekaną cebulą
  • na koniec wypełnić warzywa nadzieniem i udekorować kaparami

Awokado

Nadziewane awokado

Awokado jest pożywnym i smacznym owocem, dlatego zalecane jest jak najczęstsze spożywanie go w codziennych posiłkach. Faszerowanie awokado jest świetnym sposobem na jego przygotowanie, a w środku owocu najlepiej umieść tuńczyk, pomidory i przyprawy.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka
  • połowa małej cebuli
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • garść świeżej kolendry
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki majonezu (60g)
  • 2 łyżeczki musztardy (20g)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • w naczyniu przygotować mieszankę z tuńczyka, pomidora, drobno posiekanej cebuli i jajka
  • przekroić awokado na pół i wyciągnąć nasiona. Jeżeli w trakcie tej czynność zostanie usunięty miąższ, posiekać go i dodać do mieszanki z tuńczykiem
  • do składników dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać
  • na koniec przyprawić solą, pieprzem i kolendrą i faszerować owoce