Zdrowe i pyszne śniadanie – 8 prostych sposobów

Wielu z nas pomija ten posiłek, nie zdając sobie sprawy z tego, że w ten sposób spowalnia procesy metaboliczne i zwiększa zapotrzebowanie na kalorie w późniejszych porach dnia. A jak wygląda Twoje śniadanie?
Posiłek

Wielu dietetyków zgodnie potwierdza, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przede wszystkim dlatego, że powinno ono zapewnić organizmowi dostateczne ilości energii, by z ochotą i siłą rozpocząć nowy dzień.

Wielu z nas pomija ten posiłek, nie zdając sobie sprawy z tego, że w ten sposób spowalnia procesy metaboliczne i zwiększa zapotrzebowanie i konsumpcję kalorii w późniejszych porach dnia. Oprócz tego śniadanie dostarcza niezbędnych składników odżywczych, dodaje witalności oraz poprawia stan nie tylko fizyczny, ale i psychiczny organizmu.

Jak przygotować zdrowe i smaczne śniadanie?

Skoro już wiesz, dlaczego śniadanie jest tak istotne, niżej znajdziesz kilka ciekawych, smacznych i zdrowych propozycji, które możesz wypróbować na własnym stole.

Energia

Jeszcze przed przygotowaniem i spożyciem śniadania należy pamiętać, że powinno ono dostarczyć 25-30% dziennej dawki kalorii. Dzięki temu organizmowi zostanie dostarczona energia, którą będzie mógł wykorzystać podczas zajęć wykonywanych w ciągu dnia.

Z tego względu właśnie tak ważne jest, by śniadanie było bogate w składniki odżywcze i niezbędne witaminy.

Przygotuj je szybko

Jeżeli nie dysponujesz wystarczającą ilością czasu, by przygotować pełnowartościowe śniadanie, zapomnij o zastępowaniu go szklanką herbaty i ciastkami. Istnieją inne alternatywy, by zjeść pożywny posiłek bez poświęcania na przygotowanie czasu, którego tak nam brakuje.

Przykładami prostych i szybkich w przygotowaniu dań może być miseczka jogurtu greckiego z owocami i orzechami, jajka ze szpinakiem czy pełnoziarnisty tost z szynką z indyka.

Przygotuj śniadanie w domu

Pożywne śniadanie

Niejednokrotnie jedzenie poza domem wydaje się najszybszym, najprostszym i najlepszym rozwiązaniem. Jednak przygotowanie śniadania we własnej kuchni pozwoli zaoszczędzić kilka groszy i uchroni przed spożyciem zbyt dużej ilości kalorii.

Oprócz tego, gdy przygotowujesz je w domu, dbasz o jego jakość i masz pewność co do świeżości produktów.

Czas na śniadanie

Godzina, o której spożywamy pierwszy posiłek, również nie jest bez znaczenia. Nie rekomenduje się zbyt długiego zwlekania z przygotowaniem śniadania. Najlepiej, gdy jest ono jedzone godzinę po przebudzeniu.

Jeżeli zwlekasz ze śniadaniem zbyt długo, skutkuje to narastającym uczuciem głodu i późniejszą konsumpcją zbyt dużej porcji posiłku.

Węglowodany w śniadaniu

Zboże

Wyniki ostatnio przeprowadzonych badań potwierdzają, że osoby, które na śniadanie jedzą węglowodany, przy późniejszych posiłkach spożywają mniejszą ilość kalorii. Jest to cenna uwaga szczególnie dla tych, którzy pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Nie oznacza to oczywiście, że pierwsze co powinniśmy wziąć do ust po przebudzeniu to słodkie ciastka, czy żywność bogata w tłuszcze.

Specjaliści zalecają tutaj węglowodany, które są dostarczane wraz z musli, płatkami owsianymi, produkty pełnoziarniste, razowy chleb, a także owoce i warzywa, które nie tylko zapewnią uczucie sytości, ale i korzystnie wpłyną na cały organizm.

Białka na śniadanie

Ten składnik odżywczy obowiązkowo powinien znaleźć się w pierwszym posiłku dnia. Dzięki odpowiedniej ilości białka czujemy się syci, a nasz organizm otrzymuje potrzebną dawkę aminokwasów. Wykorzystuje je bowiem do naprawy i budowy struktur oraz do sprawniejszego przeprowadzania procesów trawiennych.

Białko to powinno pochodzić z odtłuszczonych produktów mlecznych takich jak jogurt, ser, mleko, twaróg, lub jajka czy chudego mięso.

Tłuszcze na śniadanie

Frytki na śniadanie

Choć wielu zapewne pomyśli, że włączanie tłuszczów w ten posiłek jest czymś nieodpowiednim i niezdrowym, faktem jest, że organizm potrzebuje określonej ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, by optymalnie pracować.

Tłuszcze te powinny być wysokiej jakości, co oznacza, że nie powinny pochodzić z produktów spożywczych takich jak ciastka, torty i artykuły bogate w tłuszcze trans. Zamiast tego spożywana powinna być oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado, nasiona i orzechy.

Błonnik na śniadanie

Na koniec kilka słów o błonniku, jego również nie może zabraknąć w naszym posiłku rozpoczynającym dzień. Usprawnia on procesy trawienne, korzystnie wpływa na zdrowie serca, a dodatkowo pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Zapewnia uczucie sytości, a dzięki temu chroni przed spożywaniem zbędnej ilości kalorii w ciągu dnia. Oto polecane pokarmy bogate w błonnik:

  • płatki owsiane
  • surowe marchewki
  • szpinak
  • buraki
  • nasiona słonecznika
  • migdały
  • pistacje
  • orzechy włoskie
  • jabłka
  • brzoskwinie
  • chleb razowy