Zdrowe śniadanie, a oczyszczanie organizmu

Sok jabłkowo-marchewkowy jest bogatym źródłem antyoksydantów i witamin. Oprócz tego jest niczym balsam dla naszej wątroby, a przy tym i dla całego organizmu
Sok warzywny

Śniadanie to bardzo ważny posiłkiem, od którego zaczynamy konfrontację z nowymdniem. Innym ważnym aspektem jest oczyszczanie organizmu.

To również coś, o czym powinniśmy pamiętać każdego dnia, ponieważ w ten sposób możemy wyeliminować wszystkie nagromadzone toksyny i zanieczyszczenia, które dostają się do ciała między innymi z żywnością. Uczucie ciężkości i napuchnięcia to znak, że jak najszybciej trzeba poddać organizm oczyszczaniu.

Dlaczego zatem nie połączyć tych dwóch istotnych punktów? Dziś dowiesz się jak przygotować zdrowe, pożywne i oczyszczające organizm śniadanie w kilku wariantach na każdy dzień!

Zjedz zdrowe śniadanie i zacznij dzień od oczyszczania i z energią!

1. Śniadanie bogate w witaminy

Smaczny sposób na zaspokojenie porannego głodu całej rodziny. Jak go przygotować?

Składniki:

  • sok z grejpfruta
  • 4 pokrojone truskawki
  • 2 orzechy włoskie
  • połówka granatu
  • wafel ryżowy

Przygotowanie:

Sok grejpfrutowy powinien być świeżo przygotowany, dzięki czemu w pełni wykorzystamy bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, których jest źródłem.

W połączeniu z miską truskawek i granatem jest do idealny posiłek na rozpoczęcie dnia, a jednocześnie na efektywne oczyszczanie organizmu.

Jak wiadomo zarówno grejpfrut, jak i truskawki wspomagają pracę wątroby, dzięki czemu ta może lepiej wykonywać swoje funkcje oczyszczające i sprawnie eliminować toksyczne substancje.

Orzechy włoskie natomiast dostarczą niezbędnych minerałów i kwasów omega-3, jak i przyczynią się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Wafle ryżowe na śniadanie z kolei napełnią żołądek i zabiją uczucie głodu aż do pory obiadowej.

2. Naturalny sok chroniący wątrobę

Sok marchewkowo-jabłkowy

Składniki:

  • sok z marchwi i jabłka
  • jeden owsiany tost z oliwą z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Jest to doskonały sposób na pożywne i zdrowe śniadanie. Połączenie marchewki i jabłka dostarczy nam istotnych elementów takich jak przeciwutleniacze i witaminy, które również sprzyjają oczyszczaniu organizmu.

Uważa się, że sok z marchii i jabłka działa na wątrobę jak łagodzący balsam, po wcześniejszym przejedzeniu.

Aby go przygotować, wystarczy jedynie dokładnie umyć jabłka i dwie średnie marchewki. Jabłek nie trzeba obierać, ponieważ w skórce owocu również znajdziemy wiele niezbędnych substancji.

Wprowadź składniki do blendera i dodaj szklankę wody. Otrzymany sok pij powoli, przegryzając owsianym tostem z oliwą z oliwek i dodatkiem miodu.

3. Zielony, zdrowy sok idealny na śniadanie

Zielone warzywa

Składniki:

  • sok z selera z zielonym jabłkiem
  • przekrojone gruszki z dodatkiem rodzynek

Przygotowanie:

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś tego połączenia, jak najszybciej powinieneś się skusić! Uważa się, że zjedzenie trzech liści selera odpowiada pięciu porcjom owoców.

Jak wiadomo jest to warzywo bardzo korzystne dla naszego organizmu. Ma właściwości oczyszczające, pomaga w pozbyciu się nadmiaru tłuszczu, ma działanie przeciwzapalne oraz poprawia krążenie.

Na zielone śniadanie z dwóch liści selera i połowy zielonego jabłka należy przygotować sok. Przy blendowaniu dodajemy szklankę wody i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Danie uzupełniamy kawałkami gruszki z dodatkiem rodzynek.

4. Śniadanie bogate w antyoksydanty

Winogrona

Składniki:

  • naturalny sok pomarańczowy z dodatkiem cytryny
  • winogrono
  • napar z kopru włoskiego

Przygotowanie:

Doskonałe rozwiązanie dla tych osób, które po przebudzeniu odczuwają zmęczenie i uczucie pełności lub spuchnięcia. Najlepiej rozpocząć od wypicia naturalnego soku z pomarańczy z dodatkiem cytryny.

Zalecane jest wyciśnięcie go samemu zaraz przed wypiciem. Dodatkiem do napoju powinna być miska dwunastu winogron. Jeżeli to okaże się zbyt wiele, wystarczy 8-9. Na zakończenie należy wypić pół filiżanki naparu z kopru włoskiego.

Dlaczego koper włoski na śniadanie? Dlatego, że idealnie nadaje się do usuwania gazów, eliminuje uczucie bolesnego brzucha, które sprawia, że czujemy się opuchnięci i ociężali.

Dodatkowo poprawia funkcjonowanie jelit i usprawnia procesy trawienne, a na zakończenie ma przyjemny łagodny smak, który doskonale wkomponuje się w nasze smaczne śniadanie.

A Ty, które śniadanie wybierasz?