Zdrowe zupy – garść interesujących przepisów

Oprócz tego, że są bardzo wszechstronnymi daniami i łatwymi w przyrządzeniu, zupy mogą być także dla Ciebie idealnym rozwiązaniem w razie choroby, ponieważ pomagają dostarczyć do Twojego organizmu niezbędnych składników odżywczych oraz płynów – a na dodatek w chorobie są po prostu wygodne do jedzenia.
Zdrowe zupy

Wracasz do domu po długim, przejmująco chłodnym dniu w pracy… pierwszą rzeczą, o której marzysz to ciepła kąpiel, a druga myśl biegnie w stronę z jedzenia czegoś, co Cię rozgrzeje. A czy coś nadaje się do tego celu lepiej, niż zdrowe zupy?

Oprócz tego, że jedzenie posiłków w postaci płynnej jest najzwyczajniej w świecie bardzo wygodne, to jeszcze zdrowe zupy mogą znakomicie poprawić ogólną kondycję Twojego organizmu, są również bardzo pożywne i prawdopodobnie mogą Ci także przypominać o Twoim dzieciństwie (szczególnie o tym, czy smakowała Ci wtedy dana zupa, czy też nie).

W dzisiejszym artykule zamierzamy zaprezentować Ci liczne korzyści oferowane przez zdrowe zupy, a także kilka interesujących przepisów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni. Przygotuj się zatem na nadchodzącą zimę!

Jak zdrowe zupy wpływają na stan zdrowia?

Niezależnie od tego, czy jesteś chory, potrzebujesz czegoś skutecznego do rozgrzania się od środka, czy też chcesz zebrać całą swoją rodzinę przy jednym stole, to zdrowe zupy mogą okazać się naprawdę niezwykle przydatne w każdym z powyższych przypadków i także wielu innych!

Oto kilka zalet, jakie niesie za sobą regularne spożywanie zup:

To kwestia tradycji

Od wielu pokoleń zdrowe zupy są na szczycie listy najczęściej spożywanych potraw na całym świecie. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że pierwsza wzmianka o tego rodzaju posiłku datowana jest na epokę paleolitu?

Dowody potwierdzające to twierdzenie występują na rycinach znalezionych we francuskich jaskiniach Les Eyzies de Tayac, które przedstawiają grupę ludzi w trakcie gotowania zupy.

Zupa jarzynowa

Ale nie trzeba przecież cofać się aż tak daleko w przeszłość. Bez wątpienia każdy z nas pamięta czasy z dzieciństwa, kiedy babcia, ciotka albo matka przygotowywała zupę dla całej rodziny i stawiała parującą wazę na stole.

Są dobre dla każdego

Niemowlęta, dzieci, dorośli i osoby starsze – praktycznie każdy może skorzystać z korzyści, jakie zapewniają zdrowe zupy jarzynowe! To naprawdę odświeżające i pożywne potrawy stanowiące świetny sposób na walkę z chłodem nadchodzącej jesieni i zimy.

Dlatego też zupa jest często pierwszym daniem serwowanym przy rodzinnym stole w trakcie obiadu. Można nawet powiedzieć, że zdrowe zupy znakomicie nadają się do scalania więzi pomiędzy rodzicami, dziećmi i rodzeństwem.

Zupy są bardzo pożywne

Z punktu widzenia dietetyka zdrowe zupy zawierają wiele cennych witamin i białek. Są to potrawy najczęściej przygotowywane na bazie warzyw, ale mogą także zawierać mięso wołowe, drobiowe, ryby, makarony oraz ryż.

Są one zarazem znakomitym sposobem połączenia zalet wszystkich głównych grup produktów spożywczych w jednym posiłku.

Doskonale uzupełniają poziom płynów w organizmie

Zupa

Kiedy jesteś chory i zmagasz się z gorączką, to lekarze zalecają oprócz różnych innych zabiegów i lekarstw także na przykład spożywać zdrowe zupy jarzynowe.

Dzięki wysokiej zawartości płynów i minerałów pomagają one zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych oraz chronią go przed odwodnieniem.

Nie zawierają nadmiernej ilości kalorii

Oczywiście, aby móc w pełni czerpać opisywane powyżej korzyści, należy spożywać zupę przygotowaną na bazie warzyw oraz wody.

Nie dodawaj do niej składników zawierających spore ilości niezdrowych tłuszczów i węglowodanów, takich jak makaron. Zdrowe zupy jarzynowe zapewniają dzięki temu naprawdę niską liczbę kalorii w stosunku do swojej objętości i poczucie sytości.

Zdrowe zupy bez żadnego problemu mogą także stanowić element dowolnej diety niskokalorycznej, ponieważ zaspokajają głód i ułatwiają Ci powstrzymanie się od podjadania pomiędzy posiłkami.

Są łatwe do strawienia

Z uwagi na to, że większość produktów, na które składają się zdrowe zupy jest już pokrojona w kostkę lub zmiksowana,  takie potrawy są łatwe do strawienia. Ta ich cecha sprawia, że doskonale nadają się w szczególności dla dzieci i osób starszych.

Mają korzystne właściwości, także lecznicze

Bogate w składniki i zdrowe zupy mogą pomóc w zapobieganiu przeziębieniom i grypie, szczególnie w okresie zimowym.

Najpopularniejszym i zapewne doskonale znanym przykładem jest rosół, znany powszechnie jako domowy środek na przeziębienia. Rosół zawiera składniki przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego jest tak skuteczny w tym zastosowaniu.

Ich przygotowanie jest bardzo tanie

I na koniec pora wspomnieć o kolejne, równie istotnej zalecie, jaką cechują się zdrowe zupy. Są one naprawdę łatwe do wykonania, a wszystkie niezbędne składniki zazwyczaj czekają już w gotowości w Twojej spiżarni, a jeśli nie, to ich zakup to naprawdę groszowa sprawa.

Talerz zupy

Czasami wszystko, co musisz zrobić, to wziąć po prostu zgarnąć zawartość półki w Twojej lodówce do garnka, dodać trochę wody i przypraw, postawić na gaz i zaczekać, aż się zrobi zupa. Teraz zostaje już ją tylko podać do stołu!

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania perfekcyjnej zupy?

Na rynku znaleźć można dosłownie tysiące przepisów na zdrowe zupy, a większość z nich ma długą historię, niekiedy stanowi też regionalną tradycję.

Z pewnością jednak panie domu już wiele dekad temu tworzyły i rozwijały receptury na zupy takie, jaki dziś znamy. Pora zatem zaprezentować Ci podstawowe zasady przyrządzenia przepysznej zupy!

Składniki, jakie warto zawsze mieć pod ręką:

  • Cebula
  • Czerwona lub zielona papryka
  • Marchewka
  • Seler
  • Por
  • Czosnek
  • Pietruszka

Następnie możesz dodać do zupy cokolwiek, co tylko zechcesz, mogą to być na przykład:

  • Pomidor
  • Ziemniak
  • Cukinia
  • Koper włoski
  • Botwinka
  • Szpinak

Nie zapomnij także o przyprawach:

Oraz o dodatkach do zupy, jeśli masz na nie ochotę:

  • Ryż
  • Makaron
  • Mięso wołowe
  • Mięso drobiowe
  • Ryba
  • Grzyby

Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie przepysznej zupy:

Zupa jarzynowa Julienne

Nazwa tego przepisu wiąże się pośrednio ze sposobem, w jaki należy pokroić warzywa. Jest to bardzo kolorowa zupa zawierająca spore ilości witamin, błonnika i wapnia.

Najpierw należy ugotować warzywa w bulionie do momentu, aż wszystko stanie się miękkie. Możesz do zupy dodać także ryż lub makaron jeśli zechcesz.

Kremy

Zupa typu krem przechodzi przez prosty proces miksowania jeszcze przed dodaniem wszystkich składników do garnka. Początkowo warzywa należy dokładnie zmiksować w blenderze. Można również wymieszać je z odrobiną mleka do smaku.

Niektórzy ludzie również preferują dodanie odrobiny mąki pełnoziarnistej w celu uzyskania bardziej gęstej konsystencji.

Zupy z warzywami typu sauté

Ten rodzaj zupy przygotowuje się często w połączeniu z pierwszym rodzajem tej potrawy, ponieważ po pokrojeniu warzyw w drobną kostkę lub plasterki należy podsmażyć je na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Następnie dodaje się do nich wodę lub bulionu, a następnie wszystko poddaje się obróbce termicznej, czyli prostu gotowaniu na małym ogniu.

Zupy jednoskładnikowe

Mogą one mieć postać kremów, zup jarzynowych typu Julienne lub z warzywami pokrojonym na duże kawałki – ale ich cechą wspólną jest to, że oparte są na tylko jednym składniku. Niektóre przykłady godne uwagi to na przykład dynia, pomidor lub ziemniak.

Chłodniki

Są to naprawdę doskonałe, zdrowe zupy idealnie sprawdzające się w lecie i ogólnie podczas cieplejszych okresów roku. Stanowią znakomite rozwiązanie dla miłośników zup, którzy nie chcą czekać do zimy i jeść tych potraw w celu rozgrzania się.

Bulion

Chłodniki można przyrządzić na przykład ze zmiksowanych buraków i ogórków, które należy następnie ugotować jak każdą inną zupę. Tylko potem wystarczy zostawić ją do ostygnięcia i podawać na zimno.

A co z kostkami rosołowymi i bulionem?

Istnieje wiele różnych opinii na temat tego, czy kostki rosołowe są dobrym, czy też złym rozwiązaniem jako dodatek lub baza dla zupy.

Nie można zaprzeczyć, że zawierają one dużo sodu. Ale prawdą jest również, że dodają naprawdę doskonały smak do większości potraw (nie tylko zup).

Niektórzy ludzie decydują się zrezygnować z kostek rosołowych i szukają innych sposobów na zastąpienie tego smaku za pomocą warzyw przetworzonych metodami przemysłowymi lub suszonych.

Zawsze możesz zwrócić się do lekarza w celu zasięgnięcia porady, co jest zalecanym rozwiązaniem, jeśli masz problemy z nerkami lub cierpisz na nadciśnienie tętnicze.