Zespół jelita drażliwego? Są na to sposoby!

Owies jest najlepszym sposobem na zespół jelita drażliwego. Dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika poprawia perystaltykę jelit, chroni florę bakteryjną i zapobiega zaparciom.
Zespół jelita drażliwego? Są na to sposoby!

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Zespół jelita drażliwego uprzykrza życie choremu. Głównie dlatego, że zmusza go do ciągłej kontroli wybieranych posiłków, ponieważ to właśnie one wpływają na jego samopoczucie.

Najważniejsze jest prowadzenie zróżnicowanej diety, ale też takiej, która będzie się dostosowywała do tej przypadłości. Dzisiaj powiemy sobie o najskuteczniejszych produktach, dzięki którym możemy złagodzić zespół jelita drażliwego.

Zespół jelita drażliwego – co jeść?

To najczęściej zadawane pytanie wśród chorych na tę dolegliwość. Poniżej kilka produktów, których nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie.

1. Awokado

Awokado pochodzi z Meksyku i jest popularne zwłaszcza w Ameryce Południowej. Posiada wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na układ trawienny, układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy.

Jeżeli chodzi o zespół jelita drażliwego, awokado dostarcza ogromnych ilości rozpuszczalnego błonnika, potasu, witaminy B6, magnezu i wapnia. Wszystkie te związki regulują i chronią florę bakteryjną jelit.

Świeże awokado

W przypadku osób z biegunką, awokado jest źródłem dużej ilości elektrolitów. Świetnie spisuje się też łagodząc stres i stany lękowe, które mogą wywoływać bóle brzucha.

Możesz jadać sam miąższ lub kroić awokado w plasterki.

Polecamy Ci przeczytać: Awokado: 11 przepisów

2. Kefir

Kefir zawiera naturalne bogactwo drożdży i bakterii probiotycznych. Podstawowym celem spożywania kefiru jest dostarczenie organizmowi niektórych mikroorganizmów, które wzmacniają florę bakteryjną jelit.

Mogą go pijać również osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

3. Migdały

Naturalne migdały

Zapewne wiesz, że orzechy i bakalie pomagają kontrolować głód i łaknienie między posiłkami. Jeżeli jesteś bardzo zajęta obowiązkami domowymi lub w pracy, zjedz garstkę migdałów, orzechów lub naturalnych orzeszków ziemnych.

Doskonale łagodzą stres i stany depresyjne. Jeżeli chodzi o zespół jelita drażliwego, migdały – dzięki dużej zawartości potasu i magnezu – wspomagają ruchy jelitowe. Oprócz tego są źródłem błonnika, który pozwoli Ci zwalczyć zaparcia.

4. Łosoś

Uważa się go za jedną z najzdrowszych ryb jakie istnieją. Inne, które warto wymienić, to m. in. tuńczyk, sardynki i anchois.

Łosoś jest bogaty w proteiny i kwasy tłuszczowe Omega 3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Mało tego! Zawiera też duże ilości witaminy D i magnezu, co łagodzi dolegliwości jelitowe i sprzyja przyswajaniu wapnia.

Staraj się jadać ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu.

5. Owies

Płatki owsiane

Śniadanie bez płatków owsianych nie jest śniadaniem. Chodzi o jedno z najbardziej kompletnych zbóż, które dostarcza ogromnej dawki energii codziennie rano. Owies zawiera węglowodany złożone, które spalają się powoli i gwarantują nam uczucie sytości przez długie godziny.

Płatki owsiane zawierają też błonnik, który zwalcza zaparcia, stymuluje ruchy jelitowe i chroni florę bakteryjną. Możesz używać ich również jako dodatek do zup lub do panierowania mięsa i warzyw.

6. Banany

Owoce te (podobnie jak jabłka czy papaja) świetnie łagodzą zespół jelita drażliwego. Posiadają bardzo duże ilości potasu, magnezu i witaminy B. Świetnie stymulują przemianę materii i zapobiegają bólom brzucha wywołanym wrzodami.

Czego unikać chorując na zespół jelita drażliwego?

zespół jelita drażliwego

Znasz już produkty, które łagodzą zespół jelita drażliwego. Teraz najwyższa pora, żebyś dowiedziała się czego powinnaś unikać:

  • Zboża: Pszenica, jęczmień i żyto.
  • Owoce: Gruszki, arbuzy, czereśnie, jeżyny, mango i brzoskwinie.
  • Warzywa: Cebula, czosnek, karczochy, szparagi, buraki, brukselki, brokuły, kalafior, por i pieczarki.
  • Rośliny strączkowe: Groch, soczewica, bób, ciecierzyca i biała fasola.
  • Przetwory mleczne: Przede wszystkim sery i mleko nieodtłuszczone.
  • Miód: I wszystkie jego pochodne (pyłek itp.).

Wskazówki na złagodzenie dolegliwości

Poza stosowaniem odpowiedniej diety, liczą się też Twoje codzienne nawyki i przyzwyczajenia. Wpływają one bezpośrednio na Twój stan. Dostosuj się do poniższych zaleceń.

  • Nigdy nie jadaj do syta. Przestań jeść zanim poczujesz się “pełna”.
  • Dobrze przeżuwaj pokarmy. Jeżeli połykasz jedzenie bez przeżuwania, Twój mózg potrzebuje więcej czasu, zanim zda sobie sprawę, że żołądek jest już pełny.
  • Jedz mniej o 25%. Codziennie zjadamy określoną ilość produktów spożywczych. Staraj się, żeby Twoje porcje były o 25% mniejsze. Na przykład: zamiast 4 kromek chleba, zjedz 3.
  • Jedz częściej: Zamiast jadać do syta dwa razy dziennie, jedz 5 razy dziennie, ale w mniejszych ilościach.
  • Nigdy nie kładź się to łóżka zaraz po kolacji. Nieważne, czy jesteś przejedzona (czego nie polecamy), czy zjadłaś lekki posiłek. Odczekaj przynajmniej godzinę zanim pójdziesz odpocząć. To samo tyczy się obiadu.

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Werlang ME, Palmer WC, Lacy BE. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019;15(1):16–26.
  • Cozma-Petruţ A, Loghin F, Miere D, Dumitraşcu DL. Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients!. World J Gastroenterol. 2017;23(21):3771–3783. doi:10.3748/wjg.v23.i21.3771
  • Paturi, G., Butts, C. A., & Bentley-Hewitt, K. L. (2017). Influence of Dietary Avocado on Gut Health in Rats. Plant Foods for Human Nutrition72(3), 321–323. https://doi.org/10.1007/s11130-017-0614-5
  • Fulgoni VL 3rd, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013;12:1. Published 2013 Jan 2. doi:10.1186/1475-2891-12-1
  • Yılmaz İ, Dolar ME, Özpınar H. Effect of administering kefir on the changes in fecal microbiota and symptoms of inflammatory bowel disease: A randomized controlled trial. Turk J Gastroenterol. 2019;30(3):242–253. doi:10.5152/tjg.2018.18227
  • Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013;67(11):1205–1214. doi:10.1038/ejcn.2013.184
  • de Souza RGM, Schincaglia RM, Pimentel GD, Mota JF. Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(12):1311. Published 2017 Dec 2. doi:10.3390/nu9121311
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
  • Singh, B., Singh, JP, Kaur, A. y Singh, N. (2016, 1 de septiembre). Compuestos bioactivos en el banano y sus beneficios para la salud asociados: una revisión. Química de Alimentos . Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.