Zielona dieta – schudnij w 15 dni!

Regularne spożycie zielonych produktów żywnościowych przyspiesza spalanie kalorii, dlatego też jest tak zalecane w dietach odchudzających
Koktajl warzywny

Chcesz w zdrowy sposób stracić na wadze? Bez wielkich poświęceń i głodówki? Zielona dieta polega na odpowiednim doborze produktów, dzięki którym schudniesz w 15 dni, zredukujesz nagromadzony tłuszcz, będziesz czuła się lekka i pełna witalności.

Oprócz tego, że chudniesz, dieta ta pomoże Ci zmienić Twoje nawyki żywieniowe, odkryjesz nowe produkty spożywcze i unikniesz „efektu jojo”. Poznaj wszystkie dobrodziejstwa zielonej żywności!

Dlaczego akurat zielona dieta?

Zieleń, kolor kojarzony oczywiście z warzywami, jest powiązana z pracą naszej wątroby, odpowiedzialnej za usuwanie toksyn i przyswajanie tłuszczów. Rośliny tego koloru dostarczają nam ogromnych ilości kwasu foliowego, magnezu i chlorofilu. Posiadają następujące właściwości:

  • Poprawiają pracę wątroby i całego układu trawiennego.
  • Zapobiegają zaparciom.
  • Chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Poprawiają wzrok.
  • Gwarantują zdrowie matki i dziecka w czasie ciąży.
  • Wzmacniają nasze kości, mięśnie i zęby.

Zielona warzywa, spożywane regularnie, pomagają spalić więcej kalorii niż one same zawierają. Stąd konieczność uwzględnienia ich we wszystkich naszych posiłkach.

Zdrowa, zielona sałatka

Dlaczego dieta trwa 15 dni?

15 dni to czas potrzebny naszemu ciału, żeby mógł odnotować zmiany. Przez pierwsze kilka dni możemy odczuwać delikatne skutki uboczne, takie jak bóle głowy i zaparcia. Wiąże się to z tym, że zielona dieta oczyszcza organizm z toksyn. Po upływie 7 dni zaczniemy czuć się lekkie i pełne energii.

Oczywiście, w 15 dni nie zgubimy ogromnej ilości kilogramów. Zielona dieta polega na odchudzaniu w sposób racjonalny, bez „efektu jojo”. Po upływie tego czasu, warto utrzymać część diety – tę, która najbardziej nam smakowała. W ten sposób zmienimy nawyki żywieniowe, a nasze ciało przyzwyczai się do nowych produktów.

Zielone śniadanie

Pierwszy posiłek jest niezwykle ważny. Zresztą, nie powinnyśmy rezygnować z żadnego z nich.

Każdego ranka przygotujemy sobie przepyszny zielony koktajl. Nie obawiajcie się jego koloru! Smakuje podobnie jak każdy inny koktajl owocowy. Tyle, że zawiera więcej nutrientów.

Ważne, żeby nie dopuścić do bycia głodną. Jeżeli masz taką potrzebę, zwiększ ilości wypijanego koktajlu.

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 kiwi
  • Garść świeżych liści szpinaku
  • Kilka liści selera
  • 1/2 łyżeczki spiruliny w proszku (2,5 g)
  • 1/2 dojrzałego banana
  • Łyżka stołowa olejku kokosowego (15 g)
  • Odrobina wody lub naturalnego soku bez cukru

Przy pomocy blendera, łączymy wszystkie składniki do otrzymania jednolitego napoju. Pijemy powoli.

Na drugie śniadanie przygotowujemy sobie zieloną lub czerwoną herbatę, jakikolwiek owoc i garstkę orzechów i bakalii.

Zielony smoothie warzywny

Zielony obiad

Nasza dieta wymaga, żeby kolejny posiłek również składał się głównie z warzyw. Na pierwsze danie przygotujemy sałatkę z następujących składników:

  • Różne rodzaje zielonych liści: sałata, szpinak, rokietta itp.
  • Marchew.
  • Pomidor.
  • Ogórek.
  • Papryka.
  • Pestki dyni lub nasiona słonecznika.
  • Kiełki.

Na drugie danie mamy do dyspozycji poniższe opcje:

  • Chude mięso drobiowe.
  • Ryby.
  • Jajka.
  • Rośliny strączkowe.
  • Ryż razowy.

Starajmy się unikać deserów. Jeżeli rzeczywiście potrzebujesz czegoś słodkiego, sięgnij po jabłko lub gruszkę. Możesz też przygotować kompot domowej roboty z któregoś z tych owoców.

Zielona kolacja

Na pierwsze danie zawsze przygotowujemy zupę krem. Możemy też skorzystać z któregoś z poniższych warzyw:

  • Szpinak.
  • Botwinka.
  • Kabaczek.
  • Papryka zielona.
  • Por.
  • Pietruszka.
  • Seler.
  • Karczochy.
  • Zielony groszek.

Oprócz tych powyższych, możesz użyć produktów takich jak płatki owsiane. Dostarczą Twoim daniom kremowej konsystencji.

Zielona dieta przewiduje też drugie danie, bazujące się na lekkich proteinach – jaja lub ryby.

Dodatkowe wskazówki

Każda dieta powinna uwzględniać następujące elementy:

  • +Wypijanie dwóch litrów wody poza posiłkami.
  • Odpowiedni sposób przeżuwania.
  • Nie jadanie zbyt późnych i zbyt obfitych kolacji.
  • Aktywność fizyczna przynajmniej 3 razy w tygodniu.