Zrzucaj kilogramy z sałatkami: sztuczki i przepisy

Jeśli chcesz, aby twoja sałatka była pełnowartościową, zdrową i niskiej kaloryczności przekąską, staraj się unikać gotowych sosów, wybierając oliwę z oliwek, ocet lub cytrynę.

Świetnym pomysłem na zrzucenie kilku kilogramów są sałatki. Ta wyborna mieszanka warzyw, roślin strączkowych i owoców, nie tylko dostarczy twojemu organizmowi potężnej dawki witamin i antyoksydantów, ale również pomoże ci utrzymać zdrową i zrównoważoną dietę, dzięki której powoli zrzucisz zbędne kilogramy.

Dania ukwiecone sałatkami to wspaniały pomysł na codzienny posiłek. Nie dość tego, że twój organizm dostanie zalecaną porcję błonnika, pokarm, który jest mało kaloryczny, który nawodni organizm i zaopatrzy go w energię, to na dodatek możesz mieć pewność, że odżywiasz się we właściwy sposób. Wystarczy szczypta wyobraźni i czasu, by zrobić naprawdę pyszne danie i zrzucić kilogramy z sałatkami.

Dlaczego zrzucanie kilogramów z sałatkami jest takie efektywne?

2#:sałatkami.jpg

Są naprawdę pyszne

Pamiętaj, że możesz sporządzić kombinację sałatkową jaką tylko zechcesz . Istnieje wiele przepisów, które zadowolą każde potrzeby i podniebienia. Składniki są bardzo łatwo dostępne. Możesz wykorzystać warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, przyprawy…

Mają małą zawartość kalorii

Sałatki wypełnią twój żołądek do syta, a ich porcja zawiera jedynie około 200 kalorii. Sałata na przykład, ma w sobie dużo błonnika i wody, dlatego potrafi doskonale nawodnić twój organizm. Jeśli dodasz do niej szpinak, otrzymasz dawkę żelaza i witamin wzbogacając danie jedynie o kilka kalorii. Taka sałatka zaspokoi głód i dostarczy ci dużą porcję białka.

Szybko i zdrowo

Nie musisz nawet gotować. Składniki są bardzo łatwo dostępne, wystarczy tylko dokładnie je umyć, pokroić w kawałki, umieścić na talerzu i polać sosem. Pamiętaj jednak, by mądrze dobierać składniki. Nie stosuj sosów bogatych w tłuszcz takich, jak na przykład majonez, ketchup itp. Unikaj tłuszczów nasyconych, dobieraj tylko świeże i zdrowe składniki.

Pełna porcja witamin i białka

Pamiętaj o tym, że warzywa są doskonałym i naturalnym źródłem wapnia, żelaza, witamin itp. Jeśli połączysz je z grillowanym indykiem lub piersią z kurczaka, otrzymasz jeszcze większą porcję białka. Jednak, odpowiedni wybór składników i sposób ich łączenia to ważna rzecz, na którą także musisz zwrócić uwagę.

Odpowiedni sos

Unikaj gotowych sosów. Jeśli bardzo chcesz dodać sos do swojej sałatki, wybierz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, cytrynę i przyprawy: pieprz, rozmaryn, oregano, pietruszkę lub pokrojony czosnek. Nadadzą one potrawie lepszego smaku.

Składniki, których należy unikać

Unikaj wspomnianych wyżej sosów (majonez, ketchup…) oraz pasztetu strasburskiego, sera brie, koziego sera, grzanek, bekonu, itd.

Zrzucaj kilogramy z sałatkami: przepisy

3#:sałatkami.jpg

Aby przygotować te niesamowicie pyszne sałatki, powinnaś pamiętać o kilku szczegółach:

  • zawsze wybieraj świeże, sezonowe produkty.
  • przygotuj sałatkę zawsze w dniu spożycia, nigdy dzień wcześniej.
  • Zanim podasz sałatkę przypraw ją w odpowiedniej kolejności: na początek sól (możesz też użyć jej substytut), następnie sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i na koniec olej. Jeśli dodasz olej w pierwszej kolejności, sprawi on, że reszta składników będzie miała dziwny smak.
  • jeśli jesteś bardzo głodna, wykorzystaj różne rodzaje sałat. Sprawią one, że poczujesz się pełna bez obciążania ciebie dużą dawką kalorii.
  • jeśli zamierzasz wykorzystać produkty wymagające gotowania takie jak: zielony groszek, fasola, owoce morza, kurczak itp., przygotuj je wcześniej. Gdy wystygną dodaj je do sałatki.

 Wzbogać swój jadłospis naszymi wyśmienitymi sałatkami

Ilość poszczególnych składników możesz dodać według uznania. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś głodna. Możesz dodawać mniej lub więcej sałaty. Gotowe danie jedz w porze obiadowej w ciągu tygodnia. Możesz łączyć sałatkę z piersią z kurczaka lub indyka. Składniki wymagane do jej przygotowania wystarczą, aby zaspokoić głód i pomogą ci zrzucić na wadze.

Sałatka z awokado

  • drobno pokrojona sałata
  • małe, pokrojone na kawałki awokado
  • szklanka pokrojonego na kawałki ananasa
  • szklanka pokrojonego na kawałki melona
  • do przyprawienia: sok z cytryny, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sól i pieprz

Sałatka z pomarańczy

  • drobno pokrojona sałata
  • 100 gram startej marchewki
  • 50 gram pokrojonej w kostkę cebuli
  • dwie pokrojone na kawałki pomarańcze
  • 8 oliwek
  • do przyprawienia: sok z cytryny, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sól i biały pieprz

Sałatka z marchewką i indykiem

  • pokrojona na kawałki pierś z indyka
  • 1 pokrojona w kostkę łodyga selera
  • 1 surowa marchewka, starta
  • 2 szklanki pokrojonej sałaty
  • odrobina świeżego pieprzu, pokrojona w cienkie paski
  • do przyprawienia: sok z cytryny, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, sól i biały pieprz

Czerwona sałatka

  • 150 gram pokrojonego na kawałki buraka
  • 100 gram pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 pokrojona w kostkę łodyga selera
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 50 gram cebuli, pokrojonej w kostkę
  • do przyprawienia: sok z pomarańczy, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz

Sałatka ze szpinakiem i krewetkami

  • 50 gram szpinaku
  • 5 ugotowanych krewetek
  • 2 szklanki pokrojonej sałaty
  • 2 ząbki czosnku, drobno krojone
  • do przyprawienia: jedna łyżka stołowa octu jabłkowego, jedna łyżka stołowa oliwy z oliwek.

Mamy nadzieję, że uda ci się zrzucić kilka kilogramów z naszymi sałatkami!