Zupa na przeziębienie – cztery przepisy

Zupa nie tylko nas dobrze rozgrzewa, ale jeśli przygotujemy ją z właściwych składników również pomoże nam zmniejszyć zmęczenie, a także zniwelować nadmiar śluzu. Wybierz najlepszy z przepisów, który najbardziej odpowiada twoim gustom.
Cztery zupy na przeziębienie

 

Czy jest ktoś, kto będąc chorym, cierpiąc na przeziębienie lub po prostu odczuwając skutki kiepskiej pogody nie miał nigdy ochoty na talerz gorącej, pysznej zupy?

Zupa może stanowić świetny wybór w przypadku zarówno upalnego, jak i mroźnego dnia, a jeśli zadbasz o odpowiedni jej skład, będzie ona znakomitym źródłem witamin i minerałów, dzięki którym Twój organizm poczuje się lepiej.

W tym artykule znajdziecie kilka przepisów na zdrowe i smaczne zupy zwalczające przeziębienie i pomagające uporać się z typowymi jego objawami, jak gorączka, silny katar, zmęczenie, osłabienie, itp.

Zupa cebulowa, idealna na przeziębienie

Zupa cebulowa to absolutna klasyka na przeziębienie. Można ją zamówić w restauracji, ale naszym celem jest zaprezentowanie

Wam przepisu na lekką, łatwo przyswajalną zupę, dzięki której Wasz organizm pozbędzie się nadmiaru śluzu i toksyn nagromadzonych wskutek choroby.

Można do niej dodać nawet dodać szczyptę pieprzu cayenne. W niewielkich dawkach rozgrzewa on ciało i pozwala zredukować ilość śluzu.

  • Podsmaż cebulę ze szczyptą soli na odrobinie oleju, a następnie przykryj garnek pozwalając cebuli dusić się powoli we własnym sosie.
  • Możesz lekko mieszać zupę, dzięki czemu jej struktura stanie się bardziej kremowa.
  • Zjedz ją, zanim wystygnie

Możesz przeprowadzić także mały eksperyment umieszczając pół cebuli na stoliku przy łóżku przed snem, jeśli kiedykolwiek dopadnie Cię silne przeziębienie i związany z nim katar.

Następnego dnia rano należy zauważysz naprawdę sporą różnicę.

Zupa cebulowa

Zupa z czosnku, prosa oraz alg

Ta zupa ma wspaniały smak i cechuje się nieocenionymi właściwościami leczniczymi.

Czosnek to naturalny antybiotyk, który zwiększa skuteczność mechanizmów odpornościowych ludzkiego organizmu.

Proso to jedyne zboże neutralizujące poziom zakwaszenia organizmu.

Jest ono łatwo trawione i pomaga walczyć ze skutkami zakwaszenia, które może potencjalnie stanowić problem, gdy już dopadnie Cię choroba, nawet taka, jak zwykłe przeziębienie.

Glony zawierają wiele składników mineralnych niezwykle pomocnych podczas zwalczania uczucia zmęczenia i osłabienia, z którymi praktycznie zawsze wiąże się przeziębienie. Niektóre z alg godnych Twojej uwagi to nori, undaria pierzastodzielna (znana także jako wakame) i spaghetti morskie.

  • Podsmaż trzy ząbki czosnku na niewielkiej ilości oleju, dodaj do niego dwie szklanki bulionu, dwie łyżki prosa oraz glonów.
  • Gotuj całość przez 45 minut – smacznego!

Zupa z selera, marchewki oraz imbiru

Te trzy składniki mają skuteczne działanie oczyszczające, a dodatkowo mogą wpłynąć na obniżenie gorączki i pozbycie się toksyn. Powstanie z nich również znakomita, rozgrzewająca zupa, znakomicie nadająca się w sytuacji, gdy zaczniesz mieć dreszcze i uczucie chłodu.

  • Posiekaj seler oraz marchew na małe kawałeczki i ugotuj je w około półtora szklanki lekko osolonej wody.
  • Dodaj dwa plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego.

Jest to przepis na lekką i smaczną zupę, którą można jeść przez cały dzień. Jeśli chcesz, aby stała się ona bardziej konkretna i pożywna, możesz dodać do niej ryż pełnoziarnisty lub garść płatków owsianych.

Zupa z marchwi

Zupa z jajka i tymianku

A teraz przedstawimy Wam znany od lat środek będący także tradycyjnym przepisem pochodzącym z Katalonii. W regionie tym zupa ta serwowana jest wraz z gulaszem wołowym, chlebem i serem.

Nie będziemy jednak korzystać z tych dodatkowych składników w omawianym dziś przepisie, ponieważ naszym celem jest lekka i smaczna zupa, którą cierpiący na przeziębienie organizm może łatwo przyswoić.

Tymianek jest wspaniałym składnikiem, ponieważ oprócz swoich leczniczych właściwości dodaje także niepowtarzalny smak i aromat każdej potrawie.

Jeśli dopadło Cię przeziębienie, tymianek może zwiększyć skuteczność układu odpornościowego Twojego organizmu, pozwala zwalczać bakterie, a może także złagodzić uciążliwy kaszel.

Tymianek

  • Usmaż ząbek czosnku oraz pół cebuli, a następnie dodaj do nich dowolne warzywa, które znajdują się w Twojej lodówce (np. kapustę, rzepę, marchew, itp.).
  • Zalej wszystko dwoma szklankami bulionu warzywnego, dorzuć kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.
  • Gdy wszystko jest już gotowe, dodaj do potrawy surowe jajko i mieszaj aż do jego równomiernego rozprowadzenia.

Dzięki temu zupa stanie się bardziej pożywna i znakomicie spełni swoją rolę w tych chwilach, kiedy zmagasz się z przeziębieniem.
Jest to bardzo aromatyczna i łagodząca niekorzystne objawy zupa, a jeśli czujesz się wystarczająco dobrze, możesz do posiłku zafundować sobie dodatkowo tosta z serem.

Zdjęcia pochodzą ze zbiorów Alana Levine’a, Chrisa Campbella oraz lablascovegmenu.