Zupy na retencję płynów – 3 przepisy

Zupy na retencję płynów

Nie ma nic lepszego na nadmiar płynów w organizmie niż przepyszne zupy. Dzięki nim wyeliminujesz toksyny, które powodują uczucie ciężkości, obrzęki i mogą wywołać wiele poważnych dolegliwości.

W dzisiejszym artykule zaproponujemy Ci trzy zupy: oprócz właściwości diuretycznych, są znakomitym źródłem nutrientów. Nasze przepisy to: zupa z zielonych szparagów, zupa z cebuli i liści laurowych oraz chłodnik z ogórka i mięty. Są przepyszne!

Nie przesadzaj z solą do zupy

Przygotowując poniższe zupy, staraj się wykorzystywać tylko niewielką ilość soli morskiej (nigdy kuchennej!). W przeciwnym razie, efekt będzie całkowicie odwrotny.

Możesz też zastąpić sól – wodą morską, dostępną w sklepach zielarskich i w niektórych supermarketach. W odróżnieniu od soli, woda morska wpływa korzystnie na gospodarkę wodną organizmu. Możesz też wybrać przyprawy aromatyzujące, takie jak algi, suszone pomidory czy czosnek.

Przyprawy do zupy

Zupa z cebuli i liści laurowych

Zupa cebulowa należy do klasycznych przepisów. Gotuje się ją od zarania dziejów – ze względu na jej tani koszt i właściwości lecznicze. Cebula, poza tym, jest świetnym diuretykiem. Oczyszcza nasze nerki i pomaga wyeliminować nadmiar płynów i toksyn.

Wiele osób ma problemy ze strawieniem surowej cebuli, dlatego też przygotowanie takiej zupy jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Możemy przyprawić ją według naszego uznania. W poniższej wersji proponujemy dodanie liści laurowych, które posiadają właściwości lecznicze.

Składniki potrzebne do zupy:

  • 1 duża cebula.
  • 1 szklanka (200 ml) domowego bulionu warzywnego.
  • 1 liść laurowy.
  • Oliwa z oliwek.
  • Sól morska.

Przygotowanie:

  • Podsmażamy cebulę pokrojoną na małe kawałki i liść laurowy, z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Przykrywamy.
  • Jak już cebula będzie miękka, dodajemy szklankę bulionu warzywnego i gotujemy około 10 minut.

Zupa cebulowa

Zupa z zielonych szparagów

Szparagi cechują się działaniem moczopędnym, ponieważ pobudzają pracę nerek. Oprócz tego, są wyjątkowo smaczne. Świetnie nadają się do zupy lub jako osobne danie – wystarczy podsmażyć je na patelni.

Składniki:

  • 4 zielone szparagi (świeże).
  • 1 ząbek czosnku.
  • 150 ml domowego bulionu warzywnego.
  • 30 ml białego wina.
  • Papryka słodka w proszku.
  • Oliwa z oliwek.
  • Sól morska.

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbek czosnku i szparagi pokrojone w małe kawałeczki.
  • Jak już zmiękną, dodajemy białe wino i bulion warzywny. Doprawiamy solą morską.
  • Gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu
  • Dekorujemy czerwoną papryką w proszku.

Jeżeli chcesz, żeby Twoja zupa była bardziej sycąca, możesz dodać jajko ugotowane na twardo lub pokrojoną w kosteczkę szynkę z indyka.

Chłodnik z ogórka i mięty

Polecamy przygotowanie tej zupy zwłaszcza w upalne dni. Zjada się ją na surowo. Ogórek jest jednym z najlepszych diuretyków. W połączeniu z miętą działa niezawodnie – pomoże nam zwalczyć zatrzymanie płynów.

Składniki

  • 1 duży ogórek lub 2 średnie.
  • 3 liście świeżej mięty.
  • Oliwa z oliwek.
  • Ocet jabłkowy.
  • Sól morska (lub woda morska).
  • Czarny pieprz.
  • Jogurt naturalny (opcjonalnie).

Przygotowanie

  • Przy pomocy blendera, łączymy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Jeżeli używasz soli zamiast wody morskiej, możliwe, że będziesz musiała dodać odrobinę wody (jakieś 50 ml).
  • Dekorujemy zupę świeżą miętą, pieprzem i – ewentualnie – odrobiną jogurtu naturalnego.