Żywienie a zdrowie kobiet

Migdały najlepsze dla kobiet

Żywienie, w przypadku kobiet, różni się od tego, które jest zalecane płci męskiej. Ale dlaczego? Przecież wszyscy jesteśmy istotami ludzkimi. Ze względu na inny rodzaj prowadzonej aktywności, potrzeby fizjologiczne i dietetyczne kobiet rządzą się swoimi prawami.

W dzisiejszym artykule poznasz produkty spożywcze, których nie powinno zabraknąć w Twoim codziennym jadłospisie.

Pełnoziarniste zboża niezbędne dla kobiet

Pełnoziarniste zboża są bogate w błonnik i wspomagają nasz układ trawienny. To świetna wiadomość dla kobiet z problemami gastrycznymi, takimi jak spowolniony metabolizm czy gazy. Najbardziej polecane produkty to:

  • Ryż razowy.
  • Płatki owsiane.
  • Pieczywo razowe.
  • Quinoa czyli komosa ryżowa.

Możesz też przygotować własne pieczywo razowe i uniknąć w ten sposób konserwantów. Poniżej nasz bardzo prosty przepis:

Chleb razowy

Pieczywo domowej roboty

Chleb ten jest doskonałym dodatkiem do Twoich codziennych posiłków. Jedną z jego wielu zalet jest możliwość dowolnej zmiany proporcji, według Twojego uznania: zmniejszyć ilość miodu, dodać nasiona lub orzechy, przygotować go w postaci małych chlebków.

Składniki

  • 1 saszetka drożdży w proszku, rozpuszczonych w dwóch łyżkach stołowych wody.
  • Półtora szklanki wody (330 ml).
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (56 g).
  • 1/4 szklanki miodu, melasy lub syropu klonowego (120 g).
  • 3 i pół szklanki mąki razowej (437 g).
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku (32 g).
  • Półtora łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

  • W dużej misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy do czasu, aż masa zacznie rosnąć.
  • Nakładamy masę na natłuszczoną powierzchnię. Smarujemy sobie ręce olejem i wyrabiamy 6 – 8 minut. Masa powinna być miękka i elastyczna. Możesz też wyrobić masę maszynowo.
  • Jak już nasza masa będzie gotowa, wkładamy ją do natłuszczonego naczynia, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Po godzinie przekładamy ją do natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia, formy.
  • Pieczemy w temperaturze 350 stopni, przez 40 minut (używamy drewnianego patyczka, żeby sprawdzić czy chleb jest już gotowy. Wkłuwamy i wyciągamy – musi być suchy).
  • Odkładamy do ostygnięcia.
  • Przechowuj chleb w plastikowym woreczku.

Orzechy

Orzechy są pełne tłuszczów jednonienasyconych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu u kobiet. Dostarczają nam protein, wapnia, cynku, selenu, witaminy A i witaminy E. Uwaga tylko na ilość spożywanych orzechów. Mają bardzo dużo kalorii! Ogranicz się do:

  • 28 orzeszków ziemnych.
  • 14 orzechów.
  • 7 orzechów nerkowca.

Banany

Obrany, pokrojony banan

Jednym z problemów typowych dla kobiet jest gromadzący się tłuszcz. Wiemy, że można go zwalczyć poprzez tworzenie tkanki mięśniowej. I tutaj właśnie pojawiają się banany. Jako, że są tak ogromnym źródłem potasu, pomagają przy rozwoju mięśni. Przy okazji zapobiegniesz odwodnieniu organizmu.

Białko sojowe

Białko sojowe jest obecne w produktach takich jak tofu, mleko i masło sojowe i niektóre zboża. Minimalna ilość dla kobiet to 25 g dziennie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i dostarcza nutrientów roślinnych. Warto zacząć dzień korzystając z poniższego przepisu:

Smoothie energetyczny

Składniki

  • 6 średnich truskawek.
  • 2 szklanki szpinaku (360 g).
  • 1 szklanka mleka sojowego (200 ml).
  • Kostki lodu.

Sposób przyrządzania:

  • Przy pomocy blendera, łączymy wszystkie składniki przy pomocy blendera.
  • Pijemy od razu.

Jaja

Krąży wiele mitów na temat spożycia jajek. Na przykład, że podnoszą poziom cholesterolu nie tylko u kobiet, ale też u mężczyzn. Żółtko jest niezastąpionym źródłem żelaza i lecytyny. Powinnaś się skusić na poniższy omlet:

Omlet z papryką:

Składniki:

  • 1 łyżka masła (30 g).
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę.
  • 1 mała papryka pokrojona w kostkę.
  • 2 jaja.
  • 1 łyżka mleka (16 g).
  • Sól i czarny pieprz.
  • 1 plasterek szwajcarskiego sera.

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść masło na gorącej patelni.
  • Zeszklij cebulę i dodaj paprykę. Po 5 minutach warzywa powinny być już miękkie.
  • W międzyczasie, ubij jajka z mlekiem, pieprzem, solą i serem.
  • Wyjmij i odstaw warzywa.
  • Wlej mieszankę z jajek na tę samą patelnię i smaż przez jakieś 2 minuty.
  • Odstaw z ognia, nałóż na omlet wcześniej przygotowane warzywa i złóż na pół.
  • Zostaw na patelni jeszcze przez około minutę i gotowe!

To przepis dla jednej osoby. Możesz też zamienić paprykę na inne warzywo, które lubisz.

Zróżnicowana dieta Twoim najlepszym sojusznikiem

oPowyższe produkty wpływają wyjątkowe dobrze na zdrowie kobiet i nie może ich zabraknąć na Waszych stołach. Im większe zróżnicowanie, tym lepiej. Jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, zapytaj lekarza jaka dieta jest dla Ciebie najlepsza.